Lietuvos IT saugumo specialistai išnagrinėjo nulaužtų sistemų slaptažodžius ir atskleidė, kokie iš jų populiariausi Lietuvoje - galima palyginti su pasauliniu TOP 10  ()

Lrytas.lt jau rašė apie rekordinę pavogtų prisijungimų duomenų bazę „Collection #1“, viešai prieinamą internete. Joje iš įvairių įsilaužimų į tokias svetaines ir paslaugas, kaip „Adobe“, „Dailymotion“, „Dropbox“, „Yahoo“, „Last.fm“, „LinkedIn“, „MySpace“, „Tumblr“ ir kitų – ir į vieną vietą surinkta 773 milijonų elektroninio pašto adresų ir slaptažodžių, žmonių naudotų jungiantis į vairias paskyras ar paslaugas. IT saugumo ekspertų teigimu, tai sudaro 1 160 253 228 unikalias elektroninio pašto ir slaptažodžių kombinacijas bei 21 222 975 unikalius slaptažodžius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-01-27 Lietuvos IT saugumo specialistai išnagrinėjo nulaužtų sistemų slaptažodžius ir atskleidė, kokie iš jų populiariausi Lietuvoje - galima palyginti su pasauliniu TOP 10  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią – ir dar didesnę – duomenų bazę ėmėsi tirti ir Lietuvos IT saugumo specialistai Tomas Vanagas bei Mantas Sasnauskas.

„Išrūšiavome ir atskyrėme elektroninio pašto ir slaptažodžių poras su lietuviškais domenais: inbox.lt, one.lt ir kitais. Tada atskyrėme tik slaptažodžius ir surūšiavome pagal pasikartojimą/dažnumą“, – Lrytas.lt pasakojo saugumo ekspertai.

Jie įspėja, kad tai dar nėra visiškai galutinis variantas. „Prie šios kolekcijos taip pat pridėsime naujas elektroninio pašto bei slaptažodžių kombinacijas iš naujos 1 terabaitą duomenų siekiančios duomenų bazės „Breach Compillation“, kurioje aptikome nemažai niekur iki šiol dar nenutekėjusių lietuviškų duomenų bazių. Todėl prie šio sąrašo dar dirbsime ir pridėsime naujus lietuviškus slaptažodžius – kai tik pradėsime analizuoti, kiek naujų lietuviškų duomenų bazių yra nutekėję“, – sako M.Sasnauskas. Pasak jo, tai labai ilgas darbas – dėl duomenų gausos ir jų išsimėtymo.

100 populiariausių lietuviškų

IT saugumo specialistai dalinasi su Lrytas.lt šimtu statistiškai populiariausių lietuvių naudojamų slaptažodžių – siekiant suteikti galimybę pasitikrinti, ar dabartiniai jų naudojami nepatenka į šį sąrašą ir yra pakankamai saugūs.

Toliau pagal dažnumą išsidėsto tokie slaptažodžiai:

katinas, 111111, 12345678, asasas, asilas, nesakysiu, mamyte, saulute, kaunas, 1234567, labas, guardian101, karolis, 123, 123321, kaktusas, slaptazodis, 666666, justas, 1234, kompas, 654321, karolina, vasara, 0, andrius, 1234567890, 159753, zuikis, labas123, marius, mindaugas, kaciukas, angelas, monika, nezinau, lietuva1, edgaras, katyte, killer, saulyte, maziukas, 123123123, tomukas, liutas, drakonas, kristina, 112233, asdasd, lukas, siemens, asdfghjkl, creative, gaidys, 123456a, abc123, martynas, labas1, mamyte1, deividas, motorola, password, sandra, viktorija, asdfgh, edvinas, kakalas, kamile, makaka, gabriele, klaipeda, lopeta, zalgiris, 987654321, flatron, kalakutas, lalaila, mama, naujas, qazwsxedcrfv, gintare, masina, assfuck, qwerty123, arturas, belekas, ernestas, aaaaaa, donatas, master.

Visą TOP-100 sąrašą galima parsisiųsti iš čia.

Kaip atrodome prieš pasaulį

Kaip lietuvių slaptažodžiai skiriasi nuo visame pasaulyje populiariausių slaptažodžių? Bent jau pirmame populiariausių slaptažodžių dešimtuke – gana panašiai:

Visą sąrašą galima pamatyti čia.

Beje, kai kurie slaptažodžių sutapimai yra ne vien dėl pačių vartotojų pasirinkimo – kai kuriais atvejais taip nutinka dėl atvirkštinės priežasties, nepasirinkimo. Dalis techninės įrangos – pavyzdžiui, maršrutizatoriuose ar kokiuose išmaniuose prie interneto jungiamuose įrenginiuose pačių gamintojų nustatytas pirmasis slaptažodis neretai būna 1234 ar pan., – bet įsigijęs prekę, vartotojas turėtų jį pasikeisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(17)
(6)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: