Iš programinės pusės sumanė „Google“, iš techninės – „Nokia“ inžinieriai, o pagamino „Foxconn“ gamykla. Kuo ypatingas „Nokia 5.1 Plus“ ir kodėl suomiai grįžta į žaidimą (Video)  ()

Kai „Microsoft“ nupirko „Nokia“ išmaniųjų telefonų padalinį ir vėliau apskritai jo atsisakė, nurašydami vieną garsiausių Suomijos įmonių kaip nuostolį, buvo liūdna – legenda mirė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet dalis liko: padalinys, gaminęs mobiliojo ryšio tinklų įrangą, ir toliau veikė (ir iki šiol veikia) su tuo pačiu „Nokia“ pavadinimu. O visai neseniai, pačioje 2016 metų pabaigoje, atgimė ne tik pramoninė, bet ir kišeninė „Nokia“. Kurios gamintojas yra nebe „Nokia“.

Šiek tiek sudėtinga politika, bet paprastai tariant buvo taip: išeiviai iš tos senosios, legendinės „Nokia“, kuri dėl sunkios finansinės padėties darbuotojus atleidinėjo tūkstančiais, įsteigė įmonę „HMD Global“, kuri, atsikračiusi žalingų įsipareigojimų, pražudžiusių „Nokia“, ėmėsi gaminti patrauklius išmaniuosius telefonus su senuoju prekės ženklu ir pradėjo tuntais traukti sentimentalius klasikos mėgėjus.

Nors gal net ne visai taip – HMD šūkis, kalbant apie „Nokia“ telefonus, yra „Pure, secure and up-to date“. Saugus telefonas su nemodifikuota, naujausia „Android“ operacinės sistemos versija. Toks, kokį iš programinės pusės sumanė „Google“, o iš techninės – „Nokia“ inžinieriai. Ir kurį „Foxconn“ gamyklose surinko kinai ar kitų tautybių darbuotojai.

Prie senųjų – kokybiškos inžinerijos – tradicijų galima priskirti ir telefonų vardinimo sistemą. Štai, pavyzdžiui, „Nokia 8“ yra ženklas, kad telefonas taikosi į aukštesnį kainų ir kokybės segmentą, o „Nokia 5“ parodo, kad tai yra vidutinės klasės įrenginys. Visokiausi priedai – „5.1“ ir „Plus“ – yra daugiau ar mažiau modifikacijos, parodančios įrenginio versiją iki vardinimo sistemos „perkrovimo“ ir visokius papildomus patobulinimus. Beveik paprasta. Jeigu neskaitytume to, kad inžinieriai naujų modelių konstrukcijas su labai panašiais pavadinimais kepa gal kiek per dažnai. Pavyzdžiui, „Nokia 5.1 Plus“ (Lietuvoje kainuoja 202€) yra jau trečias „Nokia 5“ serijos aparatas per vienerius metus („Nokia 5“ prekyba pradėta 2017 m. liepą, 5.1 – 2018 m. rugpjūtį, „Nokia 5.1 Plus“ – 2018 m. liepą).

Pastarasis dar praėjusiais metais ir pateko į mūsų kišenę. Iš esmės – labai paprastas ir tuo pačiu labai šiuolaikiškas telefonas, nesudėtingas dizainas, viskas kaip priklauso ir kur priklauso: pirštų atspaudų skaitytuvas ant nugarėlės (taip, ten, kur nepatogu), dviejų lęšių kameros sistema, ekranas su išpjova.

Visgi, kalbant apie dizainą, yra prie ko prikibti: nors belaidžio akumuliatoriaus įkrovimo „Nokia 5.1 Plus“ nesiūlo, įrenginio dizaineriai kažkodėl pasirinko stiklinę nugarėlę. Dėl prabangesnės išvaizdos? Ar kad nukritusio ir sudužusio telefono remontas daugiau kainuotų? Sakyčiau, kad tai yra nevientisa įrenginių kūrimo filosofija – telefonas paprastas, praktiškas, kainuojantis vos 200 eurų, bet še jums visiškai beprasmis „prabangos“ blyksnis.

Bet apskritai korpusas yra patogus, telefonas nepribloškia savo dydžiu ir nereikalauja valdymui naudoti dviejų rankų, briaunos maloniai užapvalintos, šoniniai mygtukai – savo vietose. Ir lizdas ausinių kištukui yra! Gal tik tas stiklo nugarėlės slidumas nelabai malonus.

Ekrano išpjova yra gerai užmaskuota – kraštai aplink pačią fizinę išpjovą yra visuomet juodi ir naudojami tik pranešimams ir sisteminei informacijai – ar įjungtas „Wi-Fi“, akumuliatoriaus įkrovimo būklė, kokie pranešimai ar žinutės gauti ir panašiai. Tad nors formaliai ekrane išpjova yra ir ji panaudojama, praktiškai, besinaudojant įvairiomis programėlėmis ar žiūrint vaizdo įrašus jos visiškai nesimato. Ir netgi simetrija išlaikyta – ekrano apačioje yra tokio paties pločio juodas „pagurklis“ su prekės ženklu.

Fiksuojamų nuotraukų kokybė kaip tokios kainos įrenginiui (200 eurų) yra stebėtinai gera – bent jau gero apšvietimo sąlygomis. Žinoma, nereikia tikėtis tokios kokybės, kokią siūlo telefoninės fotografijos lyderiai, bet rezultatas tikrai nėra blogas. Kamerą sudaro 13 MP ir 5 MP raiškos jutikliai su blykste. Mažasis jutiklis reikalingas iš esmės tik fotografijos lauko gylio nustatymui, kad būtų galima nuotraukose taikyti „bokeh“ efektą, išryškinant pagrindinį objektą ir pablukinant tai, kas yra toliau bei arčiau nuo fotografuotojo. Taip, technologija tikrai nebe nauja, bet vėl reikia prisiminti, apie kokios kainos įrenginį kalbame. Automatinis fokusavimas – nuviliantis savo tikslumu ir lėtokas.

Asmenukių kamera su 8 MP jutikliu gerame apšvietime savo darbą atlieka tinkamai – vaizdo detalumas ir spalvų natūralumas tikrai neblogi.

Žinoma, nei filmavimo, nei fotografavimo metu jokių optinio stabilizavimo fokusų tikėtis nereikėtų. Tai reiškia, kad prasto apšvietimo sąlygomis negalėsite išspausti didesnio išlaikymo siekiant gauti šviesesnę nuotrauką, o jei filmuosite laikydami telefoną rankoje, tai vaizdo drebėjimo neišvengsite.

Kiek liūdnesnė nuotaika apima bežiūrint į ekraną: nors įstrižainė atrodo tikrai nemenka (5,86 colio), jo raiška nesiekia net „Full HD“ formato ir yra tik 1520 x 720 taškų, kas virsta 287 taškų colyje tankiu. Geriausi šiuolaikiniai telefonai siūlo dukart didesnį taškų tankį, be to, „Full HD“ ekranų panašiuose kainos rėžiuose galima rasti tikrai ganėtinai daug. Kita vertus, net žaidimai šiame ekrane neatrodo bjauriai – nors akies per daug nedžiugina, bet ir neigiamų emocijų nesukelia net žaidžiant tokį grafikos žaidimą, kaip „Real Racing 3“.

Mažesnė ekrano raiška turi ir savo privalumą: kuo mažiau taškų, tuo daugiau akumuliatoriaus ištvermės. Ir jau čia „Nokia 5.1 Plus“ tiesiog blizga. Dvi paros be įkrovimo normaliomis naudojimo sąlygomis – tikrai ne riba. Kartais (su šiokiu tokiu nerimo prieskoniu) jo galima neįkrovinėti ir trečią parą. Akumuliatoriaus talpa – 3060 mAh. Už tai šį aparatą galima kritikuoti dėl greitojo įkrovimo technologijų neturėjimo – tai jau nebe tas variantas, kai per pusvalandį galite įkrauti 70 proc. akumuliatoriaus. Nusiteikite įkrovinėti jį naktimis.

„Nokia“ į savo gaminį sumontavo „MediaTek“ platformą MT6771 su 8 procesoriaus branduoliais, veikiančiais 1,8 GHz dažniu. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad visose „aukštesnio lygio“ savo telefonų linijose „HMD Global“ naudoja jau „Qualcomm“ platformas.

Darbinės atminties telefone – 3 GB, kas šiaip jau yra visai adekvatu. Nuolatinės atminties – 32 GB. Lyg ir galima būtų skųstis, kad tai yra labai mažai, bet nereikia varyti dievo į medį. Telpa operacinė sistema, telpa šūsnis nuotraukų ir programėlių ir gana. O jei norėsite filmuoti – įsidėkite papildomą atminties kortelę. Bet apskritai kai kurie gamintojai net keturis kartus brangesniuose įrenginiuose sugeba sutalpinti vos dukart daugiau atminties, taip kad „Nokia“ siūlomas atminties kiekis, įvertinus kainą, tikrai nėra labai jau didelis trūkumas.

Telefono našumo vertinimo testo „AnTuTu“ pateiktas rezultatas – 118 tūkst. taškų. Atsilikimas nuo šiandienos lyderių milžiniškas. Spartos matavimo programėlė tvirtina, kad šis aparatas yra spartesnis tik už 33 proc. visų „Android“ telefonų, kuriais atliekami spartos matavimai. Bet ir vėl galima grįžti prie to, kad tai nėra žaidimams skirtas įrenginys, nors žaisti juo įmanoma.

Vienas esminių šio telefono (na, ir apskritai visko, ką dabar gamina „HMD Global“) privalumų – tai dalyvavimas „Android One“ programoje. Tai reiškia, kad gamintojas vartotojui pateikia iš esmės nepakeistą „Android“ versiją – tokią, kokia ji iškeliavo pro „Google“ duris. Ir taip pat tai reiškia, kad „Nokia“ telefonus „Android“ naujiniai turėtų pasiekti greičiau. Turėtų, bet ne visada: į „Nokia 5.1 Plus“ sistema „Android 9 Pie“ atkeliavo paskutinėmis praėjusių metų dienomis, su kelių mėnesių vėlavimu.

Tai kam skirtas šis telefonas? Manau, tai galėtų būti idealus pasirinkimas nedidelių įmonių darbuotojų aprūpinimui. Didelės korporacijos ir valstybės institucijos gali reikalauti išskirtinių saugumo sprendimų, kurių „Nokia“ įrenginiuose nelabai rasite, bet už tai mažesnes bendroves, nesukančias sau galvos dėl itin griežtų saugumo standartų, bet už tai skaičiuojančias kiekvieną eurą, toks aparatas turėtų kuo puikiausiai patenkinti: atrakinimas piršto atspaudu yra, fotografuoja neprastai, akumuliatorius veikia fantastiškai.

Tiesa, telefonas neturi jokio atsparumo vandeniui ir dulkėms sertifikavimo, tad „lauko“ darbuotojams jis visgi tiks ne taip gerai. Be to, kiek pažangesni 6 serijos „Nokia“ telefonai su „Qualcomm Snapdragon“ platforma savo kaina nuo šių įrenginių skiriasi minimaliai, todėl, nepaisant to, kad tai yra patrauklus biudžetinio įrenginio variantas, reikėtų žvilgtelėti ir į kiek aukštėlesnį segmentą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(5)
(8)
(-3)

Komentarai ()