Prasideda perlenkiamų telefonų metai? Kas ir ką parodė Barselonoje, ir kodėl pirmauja visai nei „Samsung“ ir net ne „Huawei“ (Video)  (5)

Paroda „MWC Barcelona“ išmaniųjų telefonų gamintojams – pati puikiausia proga pasauliui pademonstruoti naujausius savo kūrinius, nubrėšiančius ateities tendencijas. Tokia proga pasinaudojo „Samsung“ ir „Huawei“. Bet šios dvi bendrovės, apie kurių naujoves veikiausiai jau girdėjo kiekvienas, besidomintis mobiliosiomis technologijomis, nėra vienintelės sulenkiamų telefonų kūrėjos. Ir netgi ne pirmosios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmauja kinai, bet ne „Huawei“

Pradėkime nuo tų pirmųjų. Kinijos bendrovės „Royole“ pavadinimas Lietuvoje yra mažai kam girdėtas – ši įmonės negamina mūsų šalyje populiarių išmaniųjų telefonų. Na, ir telefonai atskirai nėra šio gamintojo arkliukas – jo specializacija yra lankstūs ekranai. Tuos ekranus galite klijuoti kur norite – ant rankinių, ant kepuraičių, ant marškinėlių. Jie ne ką storesni už popieriaus lapą.

O pirmasis pasaulyje telefonas perlenkiamu ekranu – „Royole FlexPai“ – yra ne prototipinėje fazėje, kuomet paprasti mirtingieji jį gali pamatyti tik per stiklą, o jau visiškai parengtas prekybai – netgi prekybai Europoje. Ir „MWC Barcelona“ netgi nėra pirmoji paroda, kurioje galima pamatyti ir išbandyti šiuos telefonus – jie patraukė akį dar „CES Las Vegas“ parodoje, vykusioje prieš pusantro mėnesio.

Kainuos šie telefonai „vos“ nuo 1400 eurų. Iš pirmo žvilgsnio suma atrodo milžiniška, tačiau tai yra absoliučiai nauja produktų kategorija. Ji nuo išmaniųjų telefonų skiriasi tiek, kiek išmanieji telefonai skyrėsi nuo mygtukinių telefonų. Vadinasi, ir kainų ribas gamintojai nustatinėja iš naujo. O „Royole“, netgi būdami pirmieji, savo telefoną pasiūlė visu tūkstančiu eurų pigiau nei didieji naujosios rinkos žaidėjai.

Mažesnė kaina, be jokios abejonės, turi aiškų pateisinimą. Po „Samsung“ ir „Huawei“ demonstracijos „FlexPai“ galima vadinti ne bjauriuoju ančiuku, o sena, bjauria antimi. Telefono lenkimo linijos vyris yra toks, kad į susidariusią ertmę tarp ekranų galima laisvai įkišti pirštą. O pats ekranas... net demonstravimui parodoje atrinkti egzemplioriai buvo gerokai gruoblėtu ekrano paviršiumi.

„Royole“ tikina, kad jų įranga yra gaminama su subraižymams itin atsparaus plastiko danga. Bet kiek tame tiesos – pasakys tik laikas ir pirmieji šiuos įrenginius gavę apžvalgininkai. Taip pat gamintojai tikina, kad jų įrenginį galima sulenkti ir atlenkti šimtus tūkstančių kartų. Kitaip tariant, lankstymas jiems nekenkia. Be to, gamintojai visiškai be baimės leidžia šiuos telefonus ir laikyti rankose, ir lankstyti parodoje apsilankiusiems žurnalistams. O tai yra ženklas, kad gamintojai produktą vertina kaip užbaigtą ir patikimą.

Stebėtina tai, kad kartu su visiškai nauja ekrano technologija gamintojas vartotojams pasiūlė fantastiškas charakteristikas: jie gaminami naudojant pačią naujausią ir galingiausią „Qualcomm“ platformą „Snapdragon 855“. 7,8 colių įstrižainės „Flexible AMOLED“ technologijos ekranas pasiekia 1920 x 1440 taškų raišką ištiestame ekrane, tad taškų tankis jame yra 308 dpi – mažoka lyginant su išmaniaisiais telefonais, bet neprasta lyginant su planšetiniais kompiuteriais (pavyzdžiui, 2018 m. rugpjūtį pristatytas „Samsung Galaxy Tab S4“ siūlo 287 taškų colyje tankį).

Darbinės atminties kiekis šiuose įrenginiuose bus 6 arba 8 GB, nuolatinės atminties – 128 arba 256 GB. Be to, bus galima įstatyti iki 256 GB talpos atminties kortelę.

Pagal skaičius neprasta atrodo ir kamera – 2 objektyvai su f/1.8 diafragma, 16 ir 20 MP raiškos jutikliai. Ir pats fotografavimo metodas labai įdomus: perlenkus telefoną ir fotografas, ir jo modelis gali matyti, kaip atrodys nuotrauka. Bet ištiesinus įrenginį į planšetės formatą kamera tampa tinkama tik asmenukėms.

Bet, nepaisant ganėtinai neprastų techninių charakteristikų, „FlexPai“ tikrai neatrodo panašus į prabangų išmanųjį įrenginį – vaizdą gadina labai jau nelygus plastikinis ekranas ir guminė vyrio danga. O laikymo rankoje pojūčiui ir apskritai nešiojimo patogumui mirtiną smūgį suduoda vyrio lenkimo spindulys.

Antri – „Samsung“

„Samsung Galaxy Fold“ – turbūt daugiausiai pasaulinio dėmesio susilaukęs sulankstomas išmanusis telefonas. Mat daug produktų pristatymų patirties turinti Pietų Korėjos įmonė labai įgudusiai „kaitino“ žiniasklaidą ir socialinius tinklus tiksliai dozuojamais informacijos „nutekėjimais“, be to, lankstieji telefonai buvo pristatyti kartu su „Galaxy S10“ įrenginių serija. Ne mažiau svarbu ir tai, kad „Samsung“ santykis su JAV rinka yra labai neprastas. Todėl šių telefonų paminėjimo neišvengė nė vienas mobiliųjų technologijų temomis rašantis žiniasklaidos šaltinis.

„Samsung“ pademonstravo akivaizdžiai pažangesnę vyrio sistemą nei „Royole“ – tarpas tarp sulenkiamų ekrano „lapų“ šiame įrenginyje yra gerokai mažesnis. Be to, lenkimo kryptis visiškai kitokia – didysis ekranas slepiamas linkio viduje, o išorėje yra tik mažas 4,6 colių įstrižainės ekranėlis, kuris, atrodo, yra tinkamas tik pranešimams rodyti, bet ne įprastiniam naudojimui.

Panašu, kad įprastiniam naudojimui kur kas patogesnis bus didysis, „planšetinis“ ekranas – 7,3 colių įstrižainės, 1536 x 2152 taškų raiškos, 414 dpi taškų tankio. Tiesa, šį ekraną bjauroja keistos formos iškirpimas, atsiradęs viršutiniame dešiniame kampe.

Šis telefonas taip pat bus gaminamas „Snapdragon 855“ platformos pagrindu, jame bus 12 GB darbinės ir 512 GB nuolatinės atminties, o pagrindinės kameros sistema bus iš trijų objektyvų: 12 MP raiškos plataus lauko, 12 MP raiškos telefoto ir 16 MP raiškos ultraplataus lauko objektyvai. Asmenukėms – sudvigubinta 10 ir 8 MP raiškos jutiklių kameros sistema.

Šio įrenginio prabangą „Samsung“ įvertino nuo 2000 eurų ir juos Europoje bus galima įsigyti nuo gegužės 3 dienos.

Deja, korėjiečiai savo naujausią produktą laiko po devyniomis spynomis ir stiklu, tad žurnalistai neturėjo jokios galimybės jį net paliesti. O tai yra aiškus ženklas, kad produktas yra neužbaigtas – tik nežinia, ar šis neužbaigtumas daugiau sietinas su fizine inžinerija, ar su programine įranga. Be to, ir šiame telefone du susilenkiantys paviršiai nesiliečia plokštumomis – perlenktas įrenginys lieka pleišto formos, su oro tarpeliu viduje, nors tarpelis yra nepalyginamai siauresnis nei „Royole“ atveju.

„Huawei“ parodė, kaip reikia

Jeigu juokais galima sakyti, kad „Royole“ ir „Samsung“ savo sulenkiamus telefonus pasiūlė norėdami parodyti, ką moka, tai „Huawei“, į lenktynes įsitraukę praėjus kelioms dienoms po „Samsung“, atėjo į lanksčiųjų telefonų vakarėlį ir parodė, kaip reikia.

Kažkuria prasme galima sakyti, kad „Huawei Mate X“ telefonas yra panašus į „Royole“ gaminį – jo ekranas atsiduria sulenkto įrenginio išorėje, tarsi knygos aplankalas. Dėl to dingsta noras įklijuoti dar vieną ekraną, kaip kad teko daryti „Samsung“, bet už tai atsiranda būtinybė smarkiai pasukti galvą dėl vyrio, kad jis atrodytų pakankamai elegantiškai, kad ekrano nesuplėšytų, o nugarėlės vidurio neperspaustų.. O „Huawei“ inžinierių komanda galvą suko ilgai – anot bendrovės vadovo Richardo Yu, net trejus metus. Ir, vėl anot to paties R.Yu, sukūrė patį sudėtingiausią vyrį pasaulyje.

Šio galvojimo metų rezultatas – kol kas elegantiškiausiai, tinkamiausiai kasdieniam naudojimui atrodantis perlenkiamas telefonas be jokių oro tarpų. Ir susilenkiantis į vos 11 mm storio įrenginį. Palyginimui, „Samsung“ perlenkto telefono storis – 17 mm.

Ištiesto telefono ekrano įstrižainė – 8 coliai (2200 x 2480 taškų, 414 dpi). Sulenkus vienoje pusėje gaunamas 6,6 colių įstrižainės ekranas, kitoje – 6,38 colių ekranas. Asimetriškumas gaunamas dėl to, kad mažesnio ekrano pusėje atsiranda gerokai pastorinta juostelė, kur sutalpintos fotokameros, įvairiausi jutikliai, antenos ir kiti reikalai.

Telefone bus sumontuotas „Balong 5000“ 5G procesorius, vien 4G LTE versijos telefono nebus. Palyginimui, „Samsung“ ketina pasiūlyti savo lankstųjį telefoną ir su 5G funkcionalumu, ir be jo.

„Mate X“ bus gaminamas „Kirin 980“ platformos pagrindu, jame bus 8 GB darbinės atminties ir 512 GB nuolatinės atminties.

Kaip jau įprasta su „Huawei“ flagmanais, kamerų sistemą šiai bendrovei pradėjo kurti legendinė Vokietijos optikos ir fotoaparatų kūrėja „Leica“. Pagrindinis objektyvas – plataus kampo, su f/1.8 objektyvu ir 40 MP jutikliu, antrasis – ultraplataus kampo objektyvas su f/2.2 objektyvu ir 16 MP jutikliu, trečiasis – telefoto objektyvas su 8 MP raiškos jutikliu. Ir šią sistemą papildo „time of flight“ (TOF) kamera, atliekanti nuotolio matuoklio vaidmenį. Ta pati kamerų sistema galės būti naudojama ir asmenukių fiksavimui.

Deja, ir šis telefonas parodoje buvo laikomas po stiklu, su minimaliomis galimybėmis pamatyti jį žmogaus rankose – tai reiškia, kad ir „Huawei“ negali pasigirti jau užbaigtu produktu. Atitinkamai ir jo pateikimo rinkai data yra dar neapibrėžta – reikėtų galvoti apie prekybos pradžią birželį-liepą. Bet sudėtingiausio pasaulyje vyrio kaina bus 2300 eurų.

LG vizija – visai kitokia

Mirtini „Samsung“ priešai – antra pagal dydį (po „Samsung“) Pietų Korėjos įmonė LG – pateikė savo požiūrį į sulankstomus ekranus. Skirtingai nei kiti lanksčių telefonų kūrėjai, LG pasiūlė „dvigubo ekrano“ koncepciją, labiau primenančią maždaug 2000-ųjų metų „Nokia Communicator“ ar itin mažą nešiojamąjį kompiuterį, kuriame vietoj klaviatūros yra antras išmanusis telefonas.

Iš tiesų LG „dvigubas ekranas“ yra netgi ne konkretus atskiras įrenginys, o labai gudrus dėkliukas telefonui „LG V50 ThinQ“.

Antrasis ekranas standartinėje situacijoje būtų išjungtas, tačiau jį galima labai lengvai įjungti ir naudoti kaip antrą ar netgi kaip pagrindinį telefono ekraną. Nekiltų didelių bėdų ir norint perkelti kokią nors programėlę iš vieno ekrano į kitą, tam pakaks perbraukimo trimis pirštais į atitinkamą pusę.

Toks telefono ir jo dėkliuko derinys turėtų sudominti mėgėjus dirbti kelis darbus vienu metu – na, tarkime, žiūrėti filmus ir naršyti internete ar bendrauti su draugais.

Ir LG niekaip negalima kritikuoti kaip „atsiliekančio“ gamintojo už tai, kad nepagamino lankstaus telefono – iš tiesų jie pagamino jau dabar puikiai veikiantį, į parodos lankytojų rankas atiduoti tinkamą įrenginį, kuris turi praktinių panaudojimo privalumų, tačiau neturi naujo formato – šokinėjimo iš telefono į planšetės ekraną – skaudulių ir trūkumų.

TCL rodė tai, ko rodyti nereikėtų

Dar viena Kinijos įmonė – TCL – panašiai kaip „Royole“ demonstravo daugiau lanksčiojo ekrano technologijas, nei lanksčius telefonus, tačiau savo stende (taip, ir vėl po stiklu) turėjo šiokią tokią koncepciją, primenančią sulankstomą telefoną.

Įmonė, kuriai priklauso „Alcatel“, „Blackberry“ ir „Thompson“ prekės ženklai, savo galutinio lankstaus telefono prototipo neketina pristatinėti iki 2020 metų vidurio. Jų parodytas prototipas atrodė labai jau įtartinai – ir ekranas akies nedžiugino savo lygumu, ir vyrio vieta buvo tarsi „ant snarglių“ suklijuota. Tačiau TCL parodoje „MWC Barcelona“ pademonstravo, kad yra pasirengusi lankstomus ekranus gaminti ambicingesnėms bendrovėms.

Be to, TCL atskirai pristatė ir savo sukurtą vyrį „Dragon Hinge“, kurį galima naudoti pačių įvairiausių tipų įrenginiuose su lanksčiais ekranais – ne tik telefonuose, bet ir, pavyzdžiui, ant riešo segimuose laikrodžiuose.

O tai, kad Kinijoje yra jau ne viena ganėtinai didelė įmonė, galinti pasiūlyti lanksčių telefonų komponentus, reiškia, kad artimiausiu metu lanksčiųjų telefonų kūrimo banga atslūgti neturėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(8)
(3)
(5)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: