Istorinis bandymas pavyko - JAV ginkluotosios pajėgos numušė balistinę raketą (Video)  ()

Jungtinių Valstijų kariuomenei bandymų metu pavyko numušti sudėtingos technologijos balistinę raketą. Tai pirmas atvejis, kai balistinę raketą pavyko sunaikinti naudojant nuo žemės kylančias raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujienų portalo Space.com duomenimis, bandyme naudotos raketos pakilo iš Kalifornijoje įsikūrusios Vandebergo oro pajėgų bazės. Taikinys – iš Maršalo salų paleista balistinė raketa, Jungtinių Valstijų link skriejusi 6,4 tūkst. km.

„Tai pirmas kartas, kai antžeminės ginkluotės elementai perima ir neutralizuoja sudėtingą ir grėsmę keliančią tarpžemyninę balistinę raketą“, – JAV ginkluotųjų pajėgų pranešime cituojamas leitenantas Samuelis A. Greavesas.

Tarpžemyninės balistinės raketos gali būti naudojamos nešti branduoliniams užtaisams, pavyzdžiui, iš Šiaurės Korėjos ar kitų agresyviai nusiteikusių valstybių. Technologinis pajėgumas perimti ir numušti tokio tipo raketas suteikia strateginį pranašumą.

Pavyzdžiui, aštuntajame dešimtmetyje buvo atsisakyta kurti tokio tipo sistemas. Tuomet buvo baiminamasi sunaikinti trapų galios balansą tarpo Jungtinių Valstijų ir Sovietų Sąjungos. Galios balansas buvo grįstas abipusiu ir garantuotu puolančiojo sunaikinimu, panaudojant atominį ginklą. 

Vienai valstybei suradus būdą apsiginti nuo balistinių raketų, kitai, neturinčiai tokios technologijos, verta pradėti puolimą, kol priešas šios technologijos neišvystė. Kitu atveju turimi branduoliniai ginklai netenka puolamosios jėgos, todėl verčiau juos naudoti šiems dar esant efektyviems.

Nors terminas „balistinė raketa“ dažnai naudojamas kaip sinonimas branduoliniam užtaisui, tai nėra tas pat. Balistinės raketos taip vadinamos dėl to, kad skrieja apverstos „U“ formos trajektorija. Branduolinės raketos neša atominį ginklą.

Kovo pabaigoje vykdyto bandymo metu JAV ginkluotosios pajėgos pasitelkė savo palydovų informaciją ir antžeminius radarus. Informacija apie artėjantį taikinį perduota Vandebergo bazėje esančioms raketoms. Viena raketa neutralizuoja balistinę raketą, o kita ieško kito pavojingiausio taikinio. Realios grėsmės atveju pirmoji raketa sunaikintų raketą nešėją, o antroji – branduolinį užtaisą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(73)
(3)
(70)

Komentarai ()