„Lockheed Martin“ netikėtai pristatė naują naikintuvą F-21, bet jis jau kažkur matytas (Video)  ()

Tikriausiai esate girdėję apie F-22 naikintuvą. Šis modernus karinis orlaivis yra tikras JAV karinės pramonės ir „Lockheed Martin“ pasididžiavimas. Tačiau pastaroji kompanija visai netikėtai ką tik pristatė dar vieną naikintuvą, pavadintą F-21. Tik jis atrodo labai panašus į tą, kuris naudojamas dar nuo 1978 metų, tai iš kur tas naujas vardas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, jei šiandien jums bloga diena, paskaitykite komentarus po F-21 pristatymo vaizdo įrašu. Žmonės siaubingai įtūžo dėl klaidinančio F-21 pavadinimo. Juk tai nėra visai naujas naikintuvas! Tai kam jam naujas pavadinimas?

Viskas labai paprasta. Iš tiesų F-21 yra tik nauja „F-16 Fighting Falcon“ versija. F-16 pirmą kartą pakilo dar 1974 metais ir jau 1978 metais pradėjo tarnybą - tai tikrai nėra naujas lėktuvas. Kita vertus, F-21 tik iš tolo primena tą seną F-16. F-21 turi papildomus degalų bakus ant sparnų, naują avioniką, APG-83 radarą, automatinę susidūrimo su žeme išvengimo sistemą, naujas ginkluotės sistemas. Kitaip tariant, F-21 yra visiškai modernus lėktuvas, priešingai nei būtų galima pagalvoti žvelgiant į ilgą F-16 istoriją.

F-21 buvo sukurtas specialiai Indijai. Ši šalis, kuri anksčiau rėmėsi daugiausia sovietine ir rusiška ginkluote, pastarąjį dešimtmetį ėmė gausiai pirkti vakarietiškus ginklus. Kai Indija ėmė žvalgytis naujų naikintuvų, kandidatai išryškėjo iš karto - F-16, „Boeing F/A-18E/F Super Hornet“, „JAS Gripen“, „Dassault Rafale“, „Eurofighter Typhoon“ ir rusiški naikintuvai. „Lockheed Martin“ pajuto, kad tai - didelė galimybė užsidirbti, todėl iš pagrindų atnaujino savo pasiūlymą, kad užsitikrintų didelį užsakymą.

F-16 vardas, žinoma, nėra blogas - jis siejamas su patikimumu, manevringumu ir kitomis geriausiomis naikintuvų savybėmis. Tačiau kartu visi žino, kad F-16 yra gana senas, todėl „Lockheed Martin“ nusprendė atnaujintą naikintuvą bent jau neoficialiuose dokumentuose vadinti F-21 (oficialiai vadinsis „F-16 Block 70“). Atrodo kaip pigus triukas? Galbūt, bet jis veikia - atrodo, kad F-21 yra labai artimas F-22, nors taip toli gražu nėra.

Iš „Lockheed Martin“ publikuoto vaizdo įrašo matyti, kad F-21 po sparnais nešasi aštuonias vidutinio nuotolio AMRAAM raketas ir porą trumpo nuotolio „AIM-9X Sidewinder“. F-21 taip pat turės standartinį degalų papildymo ore zondą. Aišku, tikriausiai labiausiai išvaizda F-21 išsiskirs tais ant pečių sumontuotais degalų bakais ir Indijos vėliava.

Indija nenori tik naujo naikintuvo - Indija nori jį gaminti savo šalyje. Tai būtų didelė paspirtis šalies gynybos pramonei, padėtų ugdyti aukštos kvalifikacijos specialistus ir kelti šalies ekonomiką. Ateityje Indija galėtų galvoti apie savo karinių orlaivių ar jų komponentų gamybą. „Lockheed Martin“ tokią galimybę pasiūlė su dideliu entuziazmu, nes gaminant F-21 naikintuvus Indijoje, gamykla Teksase būtų laisvesnė.

Nors F-16 atnaujinimas pareikalaus investicijų, JAV tikriausiai šių naikintuvų nepirks. Tuo tarpu panašaus amžiaus F-15 versijos bus naudojamos mažais kiekiais. Tikriausiai ne be reikalo sakoma, kad nauja - tai tik prisiminta sena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()