„HMS Queen Elizabeth“ su savimi pasiima ne tik lėktuvų, bet ir kelis labai greitus laivus (Video)  (1)

Planuojama, kad po „HMS Queen Elizabeth“ deniu glausis 24-36 naikintuvai ir 14 sraigtasparnių. Toks plaukiojantis aerodromas pats labai pajėgiu ginklu Jungtinės Karalystės Karališkajame laivyne. Tačiau ar žinojote, kad šiame lėktuvnešyje glausis ir pora greitaeigių katerių? Štai kuo jie ypatingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„HMS Queen Elizabeth“ ilgis - 280 metrų. Nors tai toli gražu nėra didžiausias lėktuvnešis pasaulyje, jis tilps ne į visus uostus. Įsivaizduokite situaciją, kuomet misijos metu „HMS Queen Elizabeth“ privalo pasinaudoti uostu, kuris tokiam laivui yra tiesiog netinkamas. Ką tuomet daryti? Štai dėl ko „Queen Elizabeth“ gali gabenti net tris greitus laivus.

Tai - „Alnmaritec“ kompanijos gaminami greitaeigiai keleivių perkėlimo kateriai. „Queen Elizabeth“ viduje numatytos vietos net trims tokiems laivams. Jie yra nuleidžiami specialiu kranu, kuris juos taip pat gali pakelti atgal. Vietos lėktuvnešyje nėra tiek daug, todėl šių katerių radaro ir navigacijos antenos yra automatiškai nulenkiamos, kai jie yra keliami į „Queen Elizabeth“.

Vienas toks kateris turi du 447 kW dyzelinius „Cummins QSC8.3“ variklius, kurie leidžia vandenyje pasiekti 33 km/val. greitį. Tokio katerio ilgis - 13,1 m, o viduje patogiai gali susėsti 36 žmonės. Pačiam kateriui reikalinga tik dviejų žmonių įgula. Žinoma, kabina yra šildoma, o pačiame priekyje yra it tualetas.

Šie kateriai leistų pasikeisti įgulos nariams, išgabenti sužeistuosius ar dėl kitų priežasčių apsilankyti krante nenaudojant sraigtasparnio. Jie taip pat padėtų evakuoti lėktuvnešį, jei to prireiktų. Sėdynes galima lengvai išimti, kad viduje tilptų daugiau krovinio.

Nors „Queen Elizabeth“ gali gabenti tris tokius katerius, pagaminti keturi - geriau jau turėti atsargos. Šie laivai taip pat buvo pakrikštyti ir gavo vardus, kuriais vadinti laivyno lėktuvai - pasirinkti „Swordfish“, „Buccaneer“ , „Sea Vixen“ ir „Sea Harrier“ vardai.

„HMS Queen Elizabeth“, žinoma, šiuo požiūriu nėra unikalus lėktuvnešis - vienokias ar kitokias priemones išsilaipinti krante turi ir kitų šalių laivai. „Queen Elizabeth“ yra pakankamai unikalus lėktuvnešis - turi du bokštelius, yra varomas įprastais degalais (o ne branduolinio reaktoriaus energija), o vietoje katapultos naudoja rampą. Tačiau šis laivas ir jo dvynys „HMS Prince of Wales“ taps ne tik Karališkojo laivyno pasididžiavimu, bet ir grėsminga galia pasaulio vandenynuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)