Štai kuo baigėsi ginčas dėl milijardų: „Qualcomm“ gavo krūvą pinigų iš „Apple“, o akcijos pakilo kaip ant mielių  ()

JAV technologijų milžinės „Apple“ ir „Qualcomm“ išsprendė aštrų tarpusavio ginčą dėl technologijos, leidžiančios telefonams „iPhone“ prisijungti prie interneto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikėtas paliaubas kadaise sąjungininkėmis buvusios varžovės sudarė nelaukdamos kitą mėnesį San Diego mieste turėjusio įvykti federalinio teismo posėdžio, kuriame turėjo būti sprendžiamas jų ginčas. Susitarimas padėjo tašką tyrime, į kurį buvo įtrauktos ir pagrindinės „iPhone“ dalių tiekėjos.

Sudarytu sandoriu „Apple“ įsipareigojo sumokėti „Qualcomm“ neatskleidžiamą sumą. Jis taip pat apima šešerių metų trukmės licencijavimo susitarimą, kuris greičiausiai numato pasikartojančius mokėjimus mobiliųjų telefonų lustų gamintojai.

Investuotojai naujieną įvertino kaip svarbią „Qualcomm“ pergalę. San Diego mieste įsikūrusios bendrovės akcijų kursas pašoko 23 proc. ir antradienio prekybos sesijos pabaigoje siekė 70,45 JAV dolerio. „Apple“ akcijų kaina padidėjo 2 centais iki 199,25 JAV dolerio.

Nei „Apple“, nei „Qualcomm“ plačiau nepakomentavo trumpo pranešimo, kuriuo informavo, kad bendrovės išsprendė savo nesutarimus. Išsamesnės informacijos apie tai, kiek „Apple“ ir jos „iPhone“ dalių tiekėjos mokės „Qualcomm“ gali būti pateikta teismo dokumentuose arba naujausiose finansinėse ataskaitose. „Apple“ ketvirčio rezultatus turėtų pranešti balandžio 30 dieną, o „Qualcomm“ planuoja paskelbti ataskaitą kito mėnesio 1 dieną.

„Apple“ siekė prisiteisti mažiausiai 1 mlrd. JAV dolerių kompensaciją už mokėjimus, kuriuos „Qualcomm“ turėjo grąžinti pagal ankstesnę licencijos sutartį.

Savo ruožtu „Qualcomm“ siekė prisiteisti 7 mlrd. JAV dolerių nesumokėto autorinio atlyginimo už patentuotą technologiją, naudojamą telefonuose „iPhone“. O „Apple“ „iPhone“ dalių tiekėjos, įskaitant „Foxconn“ ir „Pegatron“, siekė prisiteisti 27 mlrd. JAV dolerių iš „Qualcomm“.

Praėjusį mėnesį „Apple“ pralaimėjo vieną mūšį su „Qualcomm“, kai San Diego federalinio teismo žiuri nusprendė, kad „iPhone“ gamintoja yra skolinga „Qualcomm“ 31 mln. JAV dolerių už trijų patentų pažeidimus.

Visgi „Qualcomm“ siekis gauti ir autorinį atlyginimą, o ne tik mokestį už mobiliųjų telefonų lustus, sulaukė Federalinės prekybos komisijos dėmesio, kuri kitoje byloje apkaltino bendrovę naudojant autorinių atlyginimų sistemą varžyti konkurenciją mobiliojo ryšio lustų rinkoje.

Teismas dėl Federalinės prekybos komisijos ieškinio vyko Kalifornijos valstijos San Chozė mieste, tačiau teisėjas vis dar nepaskelbė sprendimo.

Privertė „Intel“ sprendimas

Praėjus vos kelioms valandoms po to, kai buvo paskelbta, kad „Apple“ ir „Qualcomm“ pasiekė susitarimą, buvo paviešinta ir kita, labai glaudžiai susijusi naujiena: bendrovė „Intel“ dėl menkų pelningumo perspektyvų traukiasi iš 5G įrangos mobiliesiems įrenginiams gamybos ir sutelks visą dėmesį į kompiuteriams ir išmaniųjų namų įrenginiams skirtą 5G ryšio įrangą, rašo „The Verge“.

Pastaruoju metu būtent „Intel“ buvo pagrindinis „Apple“ ryšio technologijų tiekėjas, o šis pasitraukimas iš rinkos reiškia, kad „iPhone“ gamintojams tiesiog neliko pasirinkimo, kaip tik taikytis su „Qualcomm“ ir ateityje šią įrangą pirkti iš buvusių mirtinų priešų. Veikiausiai jau šį rudenį pasirodysiantys „iPhone“ įrenginiai bus su „Qualcomm“ modemais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()