Nauja moderni technologija išspręs didžiausią tankų problemą - ji įgulas kamuoja dar nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų  (1)

Tankai ir šių dienų karyboje yra nepaprastai svarbūs. Šios didelės gausiai ginkluotos šarvuotos mašinos gali pagreitinti veržimąsi pirmyn, padėti gintis, tiekti paramą pėstininkams. Tankai pradėti naudoti dar Pirmojo pasaulinio karo metu ir, aišku, nuo to laiko stipriai patobulėjo, bet vienos problemos iki šiol nepavyksta išspręsti. Bet dabar „BAE Systems“ mano, kad surado optimalų būdą kaip kardinaliai pagerinti tankų veikimą šiuolaikiniame mūšio lauke.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visais laikais didžiausia tankų problema buvo prastas matomumas. Didesnės angos suteiktų geresnį matomumą, bet kartu ir mažintų įgulos apsaugą ir patį tanką paverstų pažeidžiamesniu. Blogai ir tai, kad kiekvienas įgulos narys turi atskiras apsižvalgymo priemones (angas ir periskopus), todėl gali reaguoti tik į siaurą apžvelgiamą plotą.

„Daugiafunkcinės mašinų apsaugos jutiklių“ sistema („Multifunction Vehicle Protection Sensor“, sutrumpintai žymima MVP), sukurta technologijų bendrovės „BAE Systems“, siekia išspręsti didžiausią tankų problemą - labai prastą matomumą. Todėl MVP sistemą sudaro keturios 1920x1200p rezoliucijos kameros. Kiekvienos iš jų objektyvo apžvalgos kampas siekia 120 laipsnių horizontalioje plokštumoje ir 75 vertikalioje. Tačiau jos gali stebėti ne tik matomą spektrą.

Šios kameros taip pat turi infraraudonųjų spindulių jutiklius (pasyvią naktinio matymo sistemą). Jie leis apsižvalgyti naktį, siaučiant audrai ar įvažiavus į dulkių debesį. Geriausia tai, kad visi šarvuotos mašinos įgulos nariai naudosis tomis pačiomis vaizdinėmis priemonėmis - visi matys 360 laipsnių kampu aplink.

MVP technologija yra dalis aktyvios apsaugos sistemos. Šios kameros ne šiaip filmuotų artėjančią grėsmę, bet ją atpažintų. Tuomet sistema pasirinktų atitinkamą atsaką. Pavyzdžiui, kameroms aptikus artėjančią raketą, ji galėtų būti apakinta „BAE Systems“ sukurtu RAVEN lazeriu. Jis gali priversti lazeriu valdomas raketas pamesti savo taikinį. RAVEN vis dar laukia savo didžiųjų bandymų, o štai Izraelyje sukurta „Iron Fist“ technologija su granatsvaidžių ugnimi bei raketomis kovoja savo šaudmenimis ir juos numuša tiesiog ore.

Taigi, kartu su kitomis technologijomis, MVP užtikrintų autonominę šarvuotos mašinos apsaugą ir geresnį matomumą įgulos nariams. Įdomu tai, kad „BAE Systems“ įkvėpimo sėmėsi iš pačios kompanijos sukurtos orlaivių apsaugos technologijos „Common Missile Warning System“ (CMWS). Ją taip pat sudaro kameros, kurios atpažįsta artėjančias raketas. CMWS informacija analizuojama ir pateikiama aktyvioms apsaugos sistemos.

Tikėtina, kad MVP ar panašios sistemos greitai taps standartinėmis. Istorijoje yra daug pavyzdžių, kaip tankai pateko į bėdą vien dėl to, kad negalėjo išsisukti nuo artėjančios grėsmės, nes jos tiesiog nematė. Tačiau, nors ir norėtųsi visiškai uždaryti korpusą, kažin, ar tai įmanoma. Kameros taip pat yra pažeidžiamos, o karių negalima palikti veikti tamsoje. Todėl kokios nors uždaromos angos greičiausiai išliks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (1)