Įdomi legenda apie kaubojus - ar žinojote, ką jie galėjo nešiotis vietoj šeštojo revolverio šovinio?  ()

Laukiniai Vakarai taip vadinti ne be reikalo. Čia, toliau nuo didžiųjų sėslių gyvenviečių, karaliavo gaujos, o įstatymai buvo interpretuojami pakankamai laisvai. Vagystės buvo įprasta kasdienio gyvenimo dalis, kaip ir susidūrimai su indėnais. Taigi, kaubojai visada nešiojosi revolverius. Tiesa, viena legenda teigia, kad vietoj šeštojo šovinio dažnas kaubojus nešiojosi vieną naudingą dalyką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jau esame rašę, senieji revolveriai buvo gana pavojingi - jie galėjo iššauti ir jei kas trinkteldavo per gaiduką. Todėl dažniausiai jie nebuvo pripildomi kulkomis - vienas dėtuvės lizdas būdavo paliekamas tuščias. Žinoma, ne visada - nujausdami pavojų kaubojai nevengdavo nešiotis ir pavojingai užtaisyto ginklo, o ir susišaudymų metu niekada nepalikdavo tuščio lizdo.

Egzistuoja legenda, teigianti, kad tais laikai (19 amžiaus viduryje) dažnas kaubojus į laisvą revolverio dėuvės lizdą dėdavo suvyniotą kupiūrą. Tai buvo vos keli doleriai, tvarkingai įgrūsti į ištikimojo ginklo būgną. Nors tai galėjo būti prietaras, kaubojai tuos pinigus ten dėdavo ne be reikalo - jie buvo skirti laidojimui. Tvarkingas palaidojimas buvo garbės reikalas, o mirtis visada buvo šalia, todėl tikėtina, kad kaubojai norėjo padidinti šansus, kad bus palaidoti pagal visas tradicijas.

Kita vertus, tai greičiausiai tėra senas, bet vis dar gajus mitas. Laukinių Vakarų kultūra besidomintys žmonės dažnai kopijuoja šį paprotį ir patys į revolverių dėtuves kiša suvyniotas kupiūras. Tačiau jei pradėtų šaudyti, greitai pastebėtų, kad tai greičiausiai tėra mitas.

Reikalas tame, kad karštos dujos revolveriuose yra prastai kontroliuojamos. Jei jūsų pirštas bus ištiestas šalia būgno, jis bus stipriai nudegintas ar visiškai nupūstas šalin. Šios karštos dujos neišvengiamai patenka ir į kitus dėtuvės lizdus, kur paglosto ir dar neišautus šovinius. Metalui tai praktiškai nekenkia, o štai popierius nuo tokio karščio dega ir svyla.

Tereikėtų 10-15 šūvių, kad ta laidotuvėms skirta kupiūra taptų nepanaudojama. Tačiau yra ir kitų priežasčių, dėl ko reikėtų manyti, kad tai - tik mitas. Visų pirma, susišaudymo metu visi 5 šūviai būtų paleisti gana greitai ir ginklą reikėtų užtaisyti iš naujo. Kaubojui reikėtų pasistengti pastebėti kupiūrą ir jos neįgrūsti gilyn. Per daug į priekį nustumta kupiūra galėtų sustabdyti dėtuvės sukimąsi.

Galiausiai, juk ir vietos pinigams kaubojai tikrai turėjo. Tą kupiūrą buvo galima paslėpti dirže, bate ar kišenėje - kam ją dėti į revolverį, kur ji greičiausiai sudegs?

Šį mitą išpopuliarino filmai, tačiau jis yra gana arti tikrovės. Juk mirtis visada buvo greta ir kaubojai dažnai stengdavosi pademonstruoti, kad jos nebijo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(14)
(0)

Komentarai ()