Žaibiniai lėktuvnešiai - antra lėktuvnešių klasė pagal karinę galią tikriausiai taip pat priklauso JAV  (1)

„Nimitz“ klasės lėktuvnešius priimta laikyti pačiais galingiausiais. Juos ateityje pakeis „Ford“ klasės laivai. Tačiau JAV turi ne tik milžiniškų superlėktuvnešių. Tiesą sakant, gali būti, kad antroje vietoje po „Nimitz“ klasės lėktuvnešių surastume palyginti kuklų „America“ klasės laivą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, būtų galima ginčytis iki begalybės, kurių pasaulio lėktuvnešių labiausiai bijo jų priešininkai. „Nimitz“, o netolimoje ateityje ir „Ford“, lėktuvnešių lyderystė yra neabejotinas faktas. Kinų „Liaoning“, statytas nuo 1983 iki 2011 metų, ar liūdnai pagarsėjęs rusų „Admirolas Kuznecovas“ tikriausiai sunkiai pretenduotų ir į antrąją poziciją. Prancūzų „Charles de Gaulle“ nėra labai modernus ir dažnai yra kamuojamas gedimų. O štai britų „HMS Queen Elizabeth“ yra rimtas pretendentas į antrąją vietą, tačiau dar turės įrodyti savo vertę.

Taigi, „USS America“ greičiausiai galėtų būti vadinamas antruoju lėktuvnešiu pagal karinę galią. Šiuo metu šis 2014 metais tarnybą pradėjęs laivas keliauja į Ramiojo vandenyno regioną, kur papildys JAV pajėgas Jokoukos bazėje Japonijoje.

„USS America“ yra „USS Makin Island“ dizaino pagrindu. Tai - „Wasp“ klasės amfibinio puolimo laivas. Šios klasės kariniai laivai yra įdomūs tuo, kad jie veikia ir kaip jūrų pėstininkų išsilaipinimo platformos, ir kaip lėktuvnešiai. Laivo gale yra didelis skyrius, skirtas išsilaipinimo technikai. „USS America“ jo neteko, todėl iš esmės tapo tik lėktuvnešiu.

Ta papildoma erdvė gale panaudota didinant angarą. „Wasp“ klasės laivai galėjo gabenti 6, o po smulkių atnaujinimų - 10 F-35B naikintuvų. „USS America“ gali gabenti net 20 F-35B naikintuvų ir porą „MH-60S Knighthawk“ sraigtasparnių. Žinoma, visi šie orlaiviai kyla ir leidžiasi vertikaliai.

„USS America“ galia yra išvystytos technologijos, didelis orlaivių skaičius ir gebėjimas veikti netoli krantų. Šis lėktuvnešis vadinamas „žaibiniu“ dėl „Lockheed Martin F-35 Lightning II“ pavadinimo. Tačiau kartu tai yra ir didelė jėga vandenyje, sukurta pajėgoms sausumoje remti. „USS America“ yra pirmasis „America“ klasės laivas. Iš viso planuojama jų pastatyti 11. Visi jie bus ginkluoti F-35B ir kokiais nors sraigtasparniais, tačiau kai kurie turės ir išsilaipinimo liukus, todėl orlaivių bus mažiau. „USS America“ ilgis siekia 257 metrus.

Nors tokie maži lėktuvnešiai turi privalumų, jie turi ir trūkumų. Ant jų negali tūpti tokie radarų lėktuvai kaip „E-2D Hawkeye“. Apskritai, tie orlaiviai, kurie netupia ir nekyla vertikaliai, neturi reikalų su „USS America“. Tačiau tokie „Wasp“ ir „America“ klasių amfibinio puolimo laivai yra rimta galia, su kuria, F-35B dėka, priešai turėtų taikytis kaip su rimtais lėktuvnešiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (1)