Ilgas, nepatogus ir stebėtinai negražus, tačiau labai domino JAV Karinį jūrų laivyną ir Sausumos pajėgas - kuo šis keistas pistoletas toks ypatingas?  ()

Tai - vokiškas „Borchardt C-93“ pistoletas, sukurtas 1893 metais. Akivaizdu, kad šis pistoletas yra gana ilgas. Jei gerai įsižiūrėsite, pastebėsite ir priežastį, kodėl jis nėra labai ergonomiškas. Tačiau nepaisant šių priežasčių šis pistoletas domino JAV Karinį jūrų laivyną ir Sausumos pajėgas. Kuo šis ginklas ypatingas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Borchardt C-93“ buvo sukurtas vokiečių inžinieriaus Hugo Borchardto. Tai buvo pusiau automatinis pistoletas, naudojantis pasikeliančios spynos mechanizmą. Pistoletas naudojo unikalius „7.65×25mm Borchardt“ šovinius, kuriuos, kaip jau supratote, sukūrė pats pistoleto kūrėjas. Tai kuo jis sudomino amerikiečius?

Jau 1894 metais „Borchardt C-93“ atsidūrė JAV Karinio jūrų laivyno ekspertų rankose. Jie gyrė dvi pagrindines pistoleto savybes - taiklumą, prie kurio prisidėjo preciziška gaminio kokybė bei 195 mm ilgio vamzdis, bei šaudymo greitį. Iš tiesų „Borchardt C-93“ tapo pirmuoju masinės gamybos pusiau automatiniu pistoletu pasaulyje. Dar daugiau - tai yra pirmasis pistoletas su išimama rankenoje montuojama dėtuve. Šiandien šis ginklas yra vadinamas vienu iš pirmųjų tikrai modernių pistoletų. Tačiau, kaip tikriausiai supratote, JAV pajėgos jo nenaudojo.

„Borchardt C-93“ buvo taiklus ir greitas, bet jis taip pat buvo brangus ir velniškai nepatogus. Būdamas toks ilgas jis už visko kliuvo, o rankena buvo sumontuota beveik statmenai vamzdžiui. Tai reiškia, kad ginklas buvo nepatogus laikyti ir naudoti. Šios pastabos buvo perduotos gamintojui, tačiau Borchardtas atsisakė taisyti savo kūrinį.

Tuometinis „Borchardt C-93“ gamintojas „Deutsche Waffen und Munitionsfabriken“ negalėjo paleisti tokio unikalaus išradimo vėjais, todėl nusamdė kitą inžinierių Georgą Lugerį. Jis sugalvojo kaip supaprastinti spynos konstrukciją ir rankeną sumontuoti patogiu kampu. Lugerio dizainas galiausiai tapo „Luger Parabellum“ pistoletu, kurį Vokietijos pajėgos naudojo nuo 1904 metų iki pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Negana to, „Luger“ pistoletas buvo toks patikimas, kad šveicarai juos naudojo iki aštuntojo dešimtmečio. Kolekcionieriai ir ginklų entuziastai šiuos pistoletus mėgsta iki šiol, tačiau retas prisimena, kad jo ištakose buvo didelis ir nerangus „Borchardt C-93“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai ()