Ar signalinis pistoletas gali būti panaudotas kaip tikras? Juk šie ginklai dažnai yra plastikiniai  (6)

Amerikiečių jūreivis Edwardas Wilsonas Very kadaise išvystė ir išpopuliarino signalinio pistoleto idėją. Tai - įprastai vienašūvis signalinės raketos paleidimo įrenginys. Raketa įstatoma į vamzdį, o paprastas pistoleto mechanizmas ją tiesiog paleidžia aukštyn. Kadangi šie ginklai neturi išlaikyti aukšto slėgio, šiandien jie dažnai yra plastikiniai. Bet ar jie gali pakeisti kovinius?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Signaliniai pistoletai yra skirti pagalbos signalui paskleisti. Tarptautinės laivybos  ir aviacijos taisyklės apibrėžia, ką žmonės turi daryti, pastebėję signalinę raketą. Jei tos vienos neįmanoma greitai pasiekti, apie ją informuojami aplinkiniai laivai ar pagalbos tarnybos. Signalinės raketos šviečia labai ryškiai - raudonas žiburys lėtai leidžiasi, kol galiausiai užgęsta. Kiekviename laive yra bent po kelias tokias raketas.

Anksčiau signaliniai pistoletai būdavo gaminami iš žalvario, vėliau - iš aliuminio. Dabar dažniausiai naudojamas ryškiai oranžinis ar raudonas plastikas. Taip siekiama užkirsti kelią susipainiojimui ir apgaulėms - signalinis pistoletas nei iš tolo neturi priminti tikro. Plastikas tam puikiai tinka, nes pats pistoletas nėra skirtas slėgio palaikymui - juk šaudo jis ne šoviniais, o raketomis. Pistoletas šiuo atveju tėra raketos laikiklis ir greito paleidimo įrenginys.

Tačiau tos raketos iššauna labai greitai, nes turi pasiekti keliasdešimties metrų aukštį. Kuo didesnį aukštį pasiekia signalinė raketa, tuo didesnė tikimybė, kad ji bus pastebėta. Todėl iš artimo atstumo signalinis pistoletas yra mirtinai pavojingas.

Korėjos kare kanadietis leitenantas Edwardas Mastronardi buvo žinomas kaip drąsus ir išmintingas karininkas. 1951-ųjų lapkričio 2 dieną jis su savo vyrais atrėminėjo staigias kinų pajėgų atakas. Žinoma, kad per antrąją ataką Mastronardi du savo priešininkus nukovė įprastu pistoletu, o trečiąjį - signaline raketa. Ir tai - tik vienas pavyzdys iš daugelio. Yra žinoma, kad ir komerciniai laivai nuo piratų bandė gintis signalinėmis raketomis (tik nelabai sėkmingai - vandens patrankos veikė geriau), signaliniai pistoletai kelis kartus buvo naudojami ir žmonių sulaikymui.

Labai dažnai naudojami „Orion“ signaliniai pistoletai gali būti konvertuojami į kovinius. Tam pardavinėjami specialūs rinkiniai ir vamzdžio įdėklai. Tai yra šiokia tokia problema, nes konvertuoti ginklai nėra labai patikimi. Kita vertus, kažin, ar jų yra labai daug, turint omenyje, kad gerokai geresni revolveriai ir pistoletai nėra žymiai brangesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (6)