Atrodo kaip paprastas revolveris? Iš tikrųjų šio ginklo šoviniai slepiasi ne būgne  ()

1899 metais Norvegijoje buvo užpatentuotas neįprastas ginklo dizainas. Tai - automatinis „Landstad“ revolveris, kuris yra gerokai sudėtingesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Halvardas Landstadas šį pistoletą sukūrė niekieno neprašytas. Tiksliau sakant, jis į šį projektą investavo savo paties pinigus. Tuometinės Kristianos (dabartinio Oslo) gyventojas manė, kad jo ginklas bus toks efektyvus, kad kariuomenė neatsispirs pagundai įsigyti didelį jų kiekį. Taigi, 1901 metais Landstadas pristatė pistoletą Norvegijos karinėms pajėgoms.

Automatinis „Landstad“ revolveris iš tiesų pasižymi labai keistu dizainu. Nors šis pistoletas yra vadinamas revolveriu, jo būgne iš tiesų telpa tik du šoviniai. Visi kiti yra dedami į integruotą dėtuvę rankenoje.

Paleidus šūvį, plokščias būgnas apsisukdavo 180 laipsnių kampu, iš jo būdavo išstumiama tuščia tūtelė ir į tuščią dabar jau apačioje esantį lizdą patekdavo naujas šovinys. Taigi, ginklas veikė kaip sudėtingas pusiau automatinis pistoletas-revolveris. Nemažai kitų revolverių yra vadinami „automatiniais“, tačiau „Landstad“ ginklas prie tokio apibūdinimo priartėjo tiksliausiai, nes pats išstumdavo tuščias tūteles.

Norvegijos karinių pajėgų bandymuose „Landstad“ revolveris pasirodė taip, kaip ir buvo galima tikėtis - labai prastai. 7,5 mm šoviniai buvo pakankamai galingi - maždaug tokie, ko ir buvo tikimasi tais laikais. Tačiau sudėtingas šovinių tiekimo mechanizmas nuolat strigo dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, šovinys iš dėtuvės rankenoje pajudėdavo pirmyn ir neleisdavo būgnui atlikti pilno apsisukimo. Arba būgnas užstrigdavo pusiaukelėje ir nesusilygiuodavo su vamzdžiu.

Landstadas pasiliko nesėkmingą prototipą ir su juo emigravo į Jungtinę Karalystę. Išradėjui mirus, 1955 metais „Landstad“ revolveris atiteko muziejui, o vėliau buvo parduotas į privačią kolekciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()