„Tai yra didelis žingsnis mūsų armijai - mes bandome išsiaiškinti, kaip kariausime ateityje“. Amerikiečiai jau bando pirmuosius robotizuotų kovos mašinų prototipus (Video)  ()

Žmonės ir robotai šturmuojantys priešų gretas yra tapę tikra filmų apie ateitį klasika. Robotai egzistuoja jau senai. Tačiau iki šiol jie buvo greičiau tylūs pagalbininkai ar padedantys nudirbti nuobodžius darbus. Kaip kad dronai, kabantys valandomis ore. Į kovos įkarštį jų niekas nemesdavo. Iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų tai ką dabar testuoja kariškiai nėra panašu į tolimą ateitį. Jie perdarė kelis senus šarvuočius „M113“ į naujuosius pavadintus „RCV“. Šis trumpinys verčiasi labai paprastai, tai robotinė kovos mašina (robotic combat vehicle). Tai vis dar senieji šarvuočiai, tik dabar jie apkarstyti kameromis ir jutikliais.

Pademonstruotame vaizdo įraše išvystame „RCV“ atliekančius elementarius veiksmus. Važiavimą, artimos aplinkos skenavimą. Pirmosios bandymų fazės metu suplanuota surinkti kuo daugiau informacijos apie tai ar dabartinės technologijos leistų pasitikėti kompiuterio sukurto intelekto veiksmus iš anksto nesuplanuotose situacijose. Tai ne tik daviklių jautrumas ir bet kompiuterinių duomenų analizė rodanti ką pastebėjo.

„Tai yra didelis žingsnis mūsų armijai. Mes bandome išsiaiškinti ko mes norime ir kaip kausis ateities armija. Tobulame pasaulyje norėtume, kad robotai nuvyktų ir išsiaiškintu kas vyksta“, taip komentavo projekto vienas vadovų Džefas Langhautas (Jeff Langhout).

Vykdomas ne tik „RCV“ projektas, perdarytas iš pėstininkų pervežimo mašinos, bet ir tikro kovinio „Bredley. Planuojama, kad sekančiais metais keli bandomieji pavyzdžiai bus atgabenti į Europą ir testuojami vietos sąlygomis.

Reiktų pastebėti, kad tai nėra tikrosios ateities mašinos. Jos tik surogatai, kuriais naudojantis testuojami sprendimai, kurie bus įdiegti į ateityje ketinamą sukurti tikrą kovos mašina. Ji nebus terminatorius pakeisiantis žmogų. Amerikiečių planuose, kad naujoji transporto priemonė galėtų būti valdoma šalia jos esančių žmonių. Sudėtingose situacijose ji juos lydėtų. Arba važiuotu priekyje, o ją sektų kariai iš po priedangos.

Šiuo metu tokias priešų gynybos pralaužimo būdus atliekančių mašinų įgulos rizikuodavo tapti taikiniais itin pavojingų raketinių sistemų. Robotizuotos mašinos praradimas būtu mažiau skaudus lyginant su žmogiškosiomis aukomis.

Galime įžvelgti ir kitą teigiamą momentą. Įprastai įgulą sudarydavo keli žmonės. Robotizuotoje mašinoje tą erdvę būtų galima užpildyti gynybinėmis sistemomis. Sudėti stipresnius šarvus, kurie leis padidinti technikos išgyvenamumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()