Programinis „F-35“ atnaujinimas atvėrė dar neregėtas karo galimybes: jie gali tapti kone tobulu balistinių raketų siaubu  ()

Sunkiai aptinkamas penktos kartos „F-35“ naikintuvas įgauna vis daugiau gebėjimų atlikti tokias užduotis, kokios iki šiol skraidžiusiems lėktuvams buvo neįkandamos. Šįkart amerikiečiai įgyvendino seną planą kiekvieną savo turimą trisdešimtpenktuką paversti kone tobulu balistinių raketų siaubu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios buvo aišku, kad naujieji lėktuvai vardan menko aptinkamumo turės paaukoti dali savo greičio bei kovinės galios. Kuo jie galėjo nurungti jau esamus lėktuvus? Atsakymas – moderni avionika. Jie lyg skraidantys galingi kompiuteriai. Tai ko negalės atlikti patys naikintuvai, tą už juos atliks kiti, bet įsakymą duos lėktuvo pilotas.

Šįkart, per „Oranžinės vėliavos įvertinimo“ pratybas rugpjūčio 6-ą, dar labiau praplėtė savo galimybes. „F-35“ atliko pirmą tiesioginę duomenų transliaciją iš lėktuvo į „F-35 antžeminę stotį“ Naujojoje Meksikoje, o iš ten į amerikiečių sukurtą „Integruotą oro ir raketų kovos kontrolės sistemą“ (IBCS). Kol kas tai tik teorinės pratybos, bet tai yra įžanga į netolimą ateitį, kurioje „F-35“ pilotas galės pranešti tikslius priešo paleistos raketos duomenis. Pagal juos gynybinės sistemo grėsmę neutralizuos.

Dar 2016 metais „F-35“ parodė savo gebėjimą veikti kartu su „AEGIS“ priešbalistine sistema sumontuota laivuose. Šiuo metų jų yra trisdešimt trys, bet per kelis dešimtmečius jų gali atsirastys dar kelios dešimtys.

Pavykus suderinti naikintuvo sistemas ir„IBCS“ atsivertų visiškai naujos galimybės. Ši sistema jau jungia įvairius radarus, stebėjimo sistemas (tarp jų išankstinio įspėjimo sistemomis „AWAC“), „Patriot“ raketas. Artimiausiu metu planuojama įtraukti ir „THAAD“ aukštuminės oro gynybos sistemas. Tuomet kiekvienas iš daugiau kaip 1700 amerikiečių suplanuotų turėti penktos kartos orlaivių būtų šių gynybinių sistemų akimis.

Sistemą sukūrusi „Northtrop Grumman“ kompanija teigia, kad toks platus sekimo tinklas suteiktų papildomų sekundžių gynybai, per kurias būtų galima pasirinkti optimaliausią variantą apsiginti nuo priešo balistinių raketų.

Naujienų portalo „Breakingdefense“ teigimu, šiai misijai atlikti neprireikė jokių rimtų techninių pakeitimų, užteko atnaujinti programinę įrangą standartiniame naikintuve. Toks nebrangus atnaujinimas tikėtina leis greitai įgalinti visus naikintuvus sujungti į bendrą tinklą dar iki ankščiau numatytos 2025-ų datos.

Jei iki šiol naikintuvai buvo vertinami pagal tai kiek galia gabenti raketų, dabar visą koncepciją reikia pergalvoti. Naujoji „LPI/LPD“ (Low Probably of Intercept/Low Probably of Detection(Žema tikimybė perimti/Žema tikimybė aptikti)) leidžia tikėtis prasmukti į priešo oro erdvę su tokiais naikintuvais, surinkti svarbius duomenis, juos šifruotais kanalais perduoti saviškiams ir iš jų sulaukti karinės paramos, kurios stokoja naujieji naikintuvai.

Greit palei kitų šalių sienas, pavyzdžiui Šiaurės Korėjos arba Irano, besisukiojantys „F-35“ atliks ne tik oro patruliavimo misijas, bet ir bus oro gynybos akys, gebančios realiu laiku pranešti paleistas raketas. Jei netoli jų bus dislokuoti laivai su „AEGIS“ sistemomis arba sausumos pajėgos turinčios „THAAD“ sistemas, jos galės numušti raketas dar pačioje pirmojoje paleidimo fazėje, virš jas paleidžiančių valstybių.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(95)
(10)
(85)

Komentarai ()