Funkcionaliausias 2019 metų telefonas? „Samsung Galaxy Note 10“ apžvalga (Video)  ()

Nors „Galaxy Note“ serijos išmanieji neturi tokios gerbėjų bazės kaip „iPhone“, prestižu, kokybe ir funkcionalumu šie telefonai nenusileidžia „Apple“ telefonams. Šiais metais „Samsung“ pristatė ne vieną, o du „Galaxy Note 10“, kurie pasiekė ir DELFI redakciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tapo įprasta, kad gamintojai, norėdami privilioti daugiau vartotojų, išleidžia keletą vieno modelio variantų. Didesnis ir mažesnis, „Pro“ ar „Lite“, o „Samsung“ šį kartą mums siūlo net du „Note10“ modelius. Sklinda gandai, kad išvysime net trečią – „Lite“ versiją, bet kol kas tai tik gandai.

Minimalūs skirtumai

„Samsung Galaxy Note10“ ir „Samsung Galaxy Note10+“ Lietuvoje galite įsigyti švytinčios pašvaistės „Aura Glow“ bei juodos spalvos „Aura Black“ modelius. Tačiau svarbesnis klausimas yra ne spalvos, o kaina. „Galaxy Note10“ galite įsigyti nuo 820 eurų, o „Galaxy Note10+“ – nuo 953 eurų.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad telefonai tikrai yra verti šios kainos: stiklinius elegantiškai užapvalintų šonų skydelius jungia aliuminio rėmelis, kuris yra tokios pat spalvos kaip nugarėlės apdaila. Tiek ekraną, tiek galinę nugarėlę tengia „Gorilla Glass 6“ stiklas.

Tad pirmasis įspūdis tikrai geras: flagmanus laikant rankose, jaučiama kokybė. Tik turėčiau paminėti, kad pati savaitę naudojau „Galaxy Note10“, mat „Galaxy Note10+“ man pasirodė tiesiog per didelis. Tikiu, kad yra žmonių, kurie nori telefonų su itin dideliais ekranais, tačiau man mielesni išmanieji, kurie dydžiu nekonkuruoja su planšetėmis.

„Galaxy Note10“ turi 6,3 col. Full HD+ raiškos ekraną, o „Galaxy Note10+“ 6,8 col. įstrižainės ir QHD+ raiškos, tad žiūrėti vaizdo įrašus ar nuotraukas yra vienas malonumas.

Korpuso viršuje gamintojas patalpino SIM kortelių stalčiuką. Abi „Galaxy Note10“ versijos turi Dual SIM, tačiau tik „Galaxy Note10+“ leis papildomai įsidėti atminties kortelę iki 512 GB. Manau, kad verta paminėti ir tai, kad „Galaxy Note10“ ir „Note10+“ atsisakė tradicinės ausinių jungties.

Taip pat skiriasi ir darbinė šių flagmanų darbinė atmintis. Mažesnis turi 8GB, didesnis 12GB RAM. Pastebėjau, kad „Android“ išmaniuosiuose telefonuose kiek bedidintų gamintojai šią atmnintį, vistiek dažniausiai mažiausiai pusė iš jų yra pastoviai naudojama.

Naujas procesorius ir baterija

„Samsung Galaxy Note10“ našumas telefonuose naudojamas naujasis „Exynos 9825“ procesorius, tad telefonas veikia sklandžiai ir, svarbiausia, – nekaista.

Atsižvelgiant į tai, kad vis daugiau žmonių per savo išmaniuosiu žiūri įvairius internetinius vaizdo įrašus bei daugybę laiko praleidžia socialiniuose tinkluose, svarbiu aspektu tampa baterija. „Galaxy Note10“ turi 3500 mAh, o „Galaxy Note10+“ – kiek didesnę, 4300 mAh bateriją. Be abejonės, ilgiau tarnavo „Note10+“ modelis, nors ekranas ne tik didesnis, bet ir jo raiška geresnė (1440 x 3040) nei „Note10“ modelyje. Visgi šiuo metu ilgiausiai tarnaujančia baterija gali pasigirti „iPhone 11 Pro Max“. Norėtųsi sulaukti iš „Samsung“ geresnių rezultatų.

Baterija palaiko 45 W greitąjį įkrovimą, nors komplektacijoje turime mažesnio galingumo, 25 W įkroviklį. Gamintojo teigimu, 25 W galia pagreitina krovimo procesą iki 30 min., o naujausios kartos baterija leis naudotis telefonu visą dieną. Taigi su tokiais greičiais 2019 metais jau drąsiai galima pamiršti apie tokį dalyką kaip telefonų įkrovimą per naktį.

Pasauliniai tikslai ir sinchronizacija su „Windows“ kompiuteriu

Nors abu modeliai vienodi, tačiau iš anksto įdiegtų programėlių skaičius skyrėsi. Užkliuvo „Samsung Galaxy Note 10” iš anksto įdiegta „Samsung Global Goals” programėlė. Joje galima sužinoti apie pasaulinius tikslus, padėsiančius pagerinti pasaulį iki 2030 metų. Išskiria net 17 tikslų, kuriais siekama mažinti skurdą, kovoti su nelygybe ir stabdyti klimato kaitą. Pastaruoju metu ši tema sulaukia labai daug dėmesio, o jaunoji švedų aktyvistė yra to pavyzdys. Man pasirodė įdomi ši programėlė. Taip pat galima aukoti pinigų ir taip prisidėti gerinant pasaulį. Kai peržiūrite raklamas šioje programėlėje, gaunate pinigų už aukas, kuriomis remiami Pasaulio tikslai.

Sinchronizacija su „Windows” kompiuteriu naujaisiais „Galaxy Note” išmaniaisiais dabar tapo paprastesnė. Norint turėti didesnį ar papildomą ekraną ir naudotis „Samsung Dex” funkcijomis, užtenka prijungti įrenginį su USB laidu ir parsisiųsti programėlę į kompiuterį. Tai gali būti naudinga, jei norite parodyti dokumentus, vaizdo įrašus ar nuotraukas dideliame ekrane susirinkimo metu keletai žmonių vienu metu. Anksčiau tam reikėjo papildomos stotelės, todėl dabar tai kur kas paprasčiau.

Taip pat galima lengvai susieti kompiuteri su savo „Microsoft” paskyra ir matyti pranešimus tiesiog kompiuterio ekrane. Padarius nuotrauka, ji per kelias sekundes perkeliama į kompiuterį. Tam nereikia naudotis debesų paslauga.

Viskas, ką reikia žinoti apie kameras

Tikriausiai labiausiai visus domina šių flagmanų kameros. Jas detaliai aptaria DELFI operatorius Robertas Narmontas. 20 metų su įvairiomis kameromis dirbantis specialistas teigia, kad „Note 10“ serijos modeliais nenusivylė: Tiems, kuriems patinka nuotraukose ryškios spalvos, „Samsung Galaxy Note 10” ar „Note 10+“ tikrai turėtų patikti. Redaguoti beveik nereikia, todėl galima iškart kelti į socialinius tinklus. Kiek nuvylė tai, kad triguba kamera liko tokia pati kaip „Samsung Galaxy S10+” modelyje – 16 MP itin plataus kampo kamera, 12 MP plataus kampo ir 12 MP tele-objektyvas.

„Note 10+” pridėjo dar „DepthVision“ kamerą arba „TOF“ jutiklį, kuris yra skirtas atstumui matuoti ir sukuria geresnį „bokeh“ efektą. Tačiau didelio skirtumo nepastebėjau.

Jei jums nereikia „S-Pen“ rašiklio ir esate „Samsung“ fanas, tai „Galaxy S10+“ vis dar toks pat geras pasirinkimas. Rašiklis „Note“ išmaniajame gali padėti kaip nuotolinis kameros valdymo pultelis. Jei turite trikojį ir norite pasidaryti grupinę nuotrauką ar save nufotografuoti, tai galima pasidaryti pagrindine kamera, o ne priekine. Beliktų tik sureguliuoti kompoziciją ir su „S-Pen“ rašikliu daryti tiek nuotraukų, kiek norite.

„Samsung“ kameros programėlė taip pat turi nemažai fotografavimo režimų, tačiau įjungus scenos optimizavimo priemonę, automatiniu režimu darytos nuotraukos atrodo puikiai. Patarčiau nustatymuose įjungti itin platus formos taisymą, kuris automatiškai ištaiso iškraipymus. Tada nuotrauka nėra išgaubta ir atrodo geriau.

Ką verta išbandyti, tai tiesioginį „Instagram“ ar „Nakties“ režimus. Mėgstantiems kurti „Stories“ savo socialinėje erdvėje ir naudojant tam skirta režimą, vaizdas nėra „apkarpomas“ ir galima naudoti visas tris kameras. „Nakties“ režimas manęs dar neįtikimo ir turiu pripažinti, kad „Huawei P30 Pro” čia vis dar laimi.

Nesu asmenukių mėgėjas, tačiau priekinė 10MP „Note 10” kamera viena geriausia iš bandytų. Kaip ir „Galaxy S10+” leidžia filmuoti 4K raiška 30 kadrų per sekundę, tačiau naujieji „iPhone 11” gali net 60 kadrų per sekundę.

Filmuojant „Samsung Galaxy Note 10” atsiranda nauja „mikr-zoom“ funkcija, kuri priartins norimą garsą ir sumažins foninį triukšmą.

Vaizdo įrašams kaip ir nuotraukoms galite pridėti „bokeh“ efektą naudodami „Live Focus“, tačiau vėl – su programinės įrangos atnaujinimu tai jau yra ir „Galaxy S10+” modelyje. Čia dar reiktų šiek tiek programiškai padirbėti, nes filmuojant ne visada tinkamai pavyksta „išplauti“ fono.

Maksimali raiška, kuria galima filmuoti naujausiais „Note 10“ serijos išmaniaisiais, yra 4K 60 kadrų per sekundę. Tačiau tokiu atveju susiduriate su dviem problemomis: neveikia vaizdo stabilizavimas ir filmuojant gali naudotis tik viena kamera. Itin plataus kampo ir tele-objektyvas veikia filmuojant tik 30 kadrų per sekundę, nesvarbu kokia raiška. Tuomet veikia ir stabilizavimas. Šiuo atveju „iPhone 11” serija lenkia „Note 10” seriją, nes vaizdo stabilizavimas veikia visais formatais ir galima naudoti visas kameras.

Taip pat abiejose „Note 10“ modeliuose yra „super steady“ funkcija, kuri pagelbės net labiausiai neįgudusiems operatoriams. Tačiau vėl gi, itin stabilus vaizdas aukojamas kokybės sąskaita, nes turite tik Full HD kokybę. Jei norite geros kokybės filmuojant nuo rankų, geriausia rinktis 4K 30 kadrų per sekundę. Jei esate maksimalistas, tuomet trikojis ar vaizdo stabilizatorius pagelbės filmuojant 60 kadrų per sekundę.

Gerai tai, kad vidinė atmintis „Note 10” yra 256 GB, o „Note 10+” galima rinktis net su 512 GB ir dar praplėsti micro SD kortele. Aukštos raiškos video failai užima nemažai vietos.

Verdiktas

„Samsung Galaxy Note10“ ir „Samsung Galaxy Note10+“ yra funkcionaliausi išmanieji telefonai, kuriuos galite įsigyti. Jei anksčiau jie buvo pakankamai dideli, tai mažoji šios serijos versija tiesiog tobula dydžiu. „Galaxy Note10“ telefonas, kurį visada norėčiau turėti savo kišenėje, o „S-Pen“ rašiklis palengvina kai kurias užduotis, atliekamas telefonu.

Taip, yra alternatyvų rinkoje, kurie gali pasigirti pranašesnėmis funkcijomis: „OnePlus 7 Pro“ 90Hz ekrano atnaujinimo dažnis, „Huawei P30 Pro“ kamera, kuri turi didesnį priartinimą ar galimybę „matyti“ naktį arba naujojo „iPhone 11 Pro“ geresnės filmavimo galimybės, tačiau skirtumai yra labai nedideli. Gerai, kad yra iš ko rinktis. Labiausiai norėtųsi radikalesnių ar stebinančių pokyčių iš „Samsmung“ kompanijos. Pavyzdžiui, baterijos, kuri galėtų tarnauti bent dvi paras ir ne tik geros, bet ir stebinančios kameros, ką „Huawei“ parodė pastaruoju metu.

Pagrindiniai privalumai: puikus ekranas, vidinė atmintis nuo 256 GB, gera kamera, rašiklis, apsauga nuo dulkių ir vandens.

Pagrindiniai trūkumai: neturi tradicinės ausinių jungties, „Samsung Galaxy Note10“ neturi micro SD kortelės palaikymo, lėtesnis pirštų atpažinimo jutiklis ekrane lyginant su kitais, tik dviguba tele-objektyvo kamera, kai konkurentai jau turi tris ir daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Robertas Narmontas
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: