„Ford“ ir „McDonalds“ imasi bendro projekto - gamins naujos rūšies plastiką automobiliams (Video)  (5)

Atrodo, „Ford“ ir „McDonald’s“ negalėtų būti dar labiau skirtingos kompanijos. Tačiau šios dvi garsios amerikiečių korporacijos imasi bendro projekto - gamins plastiką automobilių dalims. Ir tai bus savotiškai naudinga abiem.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikiniuose automobiliuose plastiko išties yra labai daug. Išorinės apdailos detalės, salonas, o kur dar įvairūs laikikliai ir dangteliai po kapotu - nauji automobiliai yra beveik tiek pat plastikiniai, kiek yra metaliniai. Tas plastikas gaminamas  pakankamai nešvariais metodais, tačiau yra pigus ir lengvas - tai kuo jį pakeisti?

Na, „McDonald’s“ turi savų problemų. Viena iš jų - kavos pupelių odelės. „McDonald’s“ yra vienas iš didžiausių kavos gamintojų pasaulyje. Kai kavos pupelės yra skrudinamos, nuo jų nukrenta odelė. Mokslininkai jau seniai kartoja, kad ją galima panaudoti plastiko gamybai, tik kaip?

Kavos pupelių odelė yra tarsi tvirtas pluoštas. „Ford“ ir „McDonald’s“ nusprendė jas maišyti su įprastu plastiku. Iš pradžių odelės yra įkaitinamos mažai deguonies turinčioje aplinkoje, tuomet maišomos su plastikus ir kitais priedais. Taip gaunamos granulės, kurias vėliau galima formuoti į įvairius objektus. „Ford“ mano, kad šis plastikas pasitarnaus automobilių žibintų korpusams ir įvairiems po kapotu esantiems komponentams gaminti.

Toks kavos kompozitas, beje, yra draugiškesnis aplinkai nei įprastas plastikas. Visų pirma, žinoma, sumažinamas atliekų kiekis - tos odelės kitaip būtų tiesiog išmestos. Kartu šiai medžiagai suformuoti į norimus objektus reikia mažiau energijos.

Tačiau yra ir kitų privalumų. Kavos pupelių odelių kompozitas yra atsparesnis karščiui nei plastikas panaudotas jo gamybai. Galiausiai, odelės jam suteikia tvirtumo.

Tai ne pirmas kartas, kai „Ford“ panaudoja organines medžiagas plastikui stiprinti. Dar pernai „Ford“ ėmė naudoti bambuko ir plastiko kompozitą, o sojos pagrindo plastiką garsiausias amerikiečių automobilių gamintojas naudoja jau ilgiau nei dešimtmetį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: