„Tas momentas, kuomet suvokėme ką atradome, buvo nepakartojamas“. Surado tikrą Pirmojo pasaulinio karo legendą „Scharnhorst“  ()

Atlanto vandenyno dugne netoli Folklando salų surastas vienas žymiausių Vokietijos Pirmojo pasaulinio karo laivų. Čia šis šarvuotas kreiseris nuskendo per mūšį tarp vokiečių ir karališkojo Didžiosios Britanijos laivynų, vykusį prieš daugiau nei 100 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laivas „Scharnhorst“ į Atlanto dugną nugrimzdo 1914 metų gruodžio 8 d., kartu su daugiau nei 800 įgulos narių ir žymiu vokiečių karinio jūrų laivyno viceadmirolu Maxmilianu Grafu von Spee.

„Scharnhorst“ bandė pulti Folklando salas, tačiau jų eskadrilę sumušė didesnės D.Britanijos karinio jūrų laivyno pajėgos. Per šį karą britai paskandino ne tik žymųjį kreiserį, bet ir aštuonis kitus vokiečių karo laivus.

Laivo nuolaužos gruodžio 4 d. 1,6 km gylyje buvo aptiktos pasinaudojus autonominiu povandeninius zondu. Po to, kai zondo jutikliai užfiksavo nuolaužas, į gelmes buvo pasiųstas ir nuotoliniu būdu valdomas povandeninis laivas – kuris ir nufilmavo, kas slypi vandenyno dugne.

„Tas momentas, kuomet suvokėme ką atradome, buvo nepakartojamas. Labai dažnai vaikomės šešėlius vandenyno dugne, tačiau kai išvydome zondo duomenis – beveik iš karto supratome, kad tai „Scharnhorst“, – pasakoja jūrų archeologas Mensunas Boundas. – Išsiuntėme povandeninį laivą, kuris detaliau ištyrė skenduolį ir iš karto išvydome detales, kurios byloja apie vykusį karą. Laivas turėjo į visas puses nukreiptus ginklus“, – sakė archeologas.

Paieškos vandenyno dugne

Mokslininkai vokiečių laivų flotilės pradėjo ieškoti 2014 metų gruodžio mėnesį, tačiau tuo metu jiems nepasisekė. Galiausiai šis tyrimas buvo atgaivintas praėjusį mėnesį, ir buvo pasitelktas naujausias zondas su jutikliais, leidžiančiais ištirti 4500 km2 plotą.

Tiesa, nuolaužos buvo pastebėtos netikėtai – tuo metu, kai zondas šiek tiek nukrypo nuo nustatyto kelio ir ėmė skenuoti kitą vandenyno dugno dalį, taip netyčia praplaukdamas ir virš „Scharnhorst“ likučių. Kad pagaliau atrastas legendinis Pirmojo pasaulinio karo laivas, mokslininkai suvokė tik po kelių valandų – kai zondas sugrįžo į paviršių ir duomenys buvo konvertuoti į formatą, kurį mokslininkai galėjo peržiūrėti.

Šios nuolaužos, esančios už maždaug 185 km nuo Folklando salų sostinės Stenlio, visą laiką nuo pat karo gulėjo neliestos. Folklando salų jūrų paveldo fondo pirmininkas sako, kad nuo šiol laivo liekanos bus saugomos.

Jūrų mūšis

Kaip teigia Folklando salų jūrų paveldo fondas, mūšis, per kurį buvo sunaikintas „Scharhosrt“ ir vokiečių flotilė, pradiniame Pirmojo pasaulinio karo etape buvo lemtingas.

Šis mūšis įvyko vos kelios savaitės po Coronelio mūšio, vykusio netoli Čilės krantų, kai M.G. von Spee flotilė paskandino du D. Britanijos karinio jūrų laivyno šarvuotuosius kreiserius. Per mūšį žuvo daugiau nei 1600 britų karių, o vokiečių nuostolius sudarė tik trys sužeistieji.

Kaip atsaką į pralaimėjimą, britai į pietinę Atlanto dalį išsiuntė karinių laivų flotilę, vedamą dviejų tuo metu pažangių karinių kreiserių „HMS Invincible“ ir „HMX Inflexible“ – su užduotimi surasti vokiečių generolą ir jo laivus. Po mėnesio nuo pralaimėjimo Coronelio mūšyje britai vėl stojo akis į akį su keturiais didžiausiais vokiečių flotilės laivais – „Scharnhorst“, „Gneisenau“, „Nürnberg“ ir „Leipzig“.

Mūšyje pirmasis nuskendo „Scharnhort“ – daugiausia žalos jis patyrė iš „HMS Invincible“ ir „HMX Inflexible“. Per mūšį žuvo daugiau nei 2200 vokiečių, įskaitant M.G. von Spee ir du jo sūnus – Heinrichą, plaukusį „Gneisenau“ ir Otto, tarnavusį „Nürnberg“.

Šis pralaimėjimas sudaužė visas Vokietijos viltis per Pirmąjį pasaulinį karą dominuoti jūrose. Visą likusį laiką iki pat jo pabaigos vokiečių laivai buvo laikomi „uždaryti“ Šiaurės jūroje – čia juos atidžiai stebėjo britai.

Pats M.Boundas gimė Folklando salose, todėl „Scharnhorst“ atradimas jam reiškia labai daug.

„Kaip kilusiam iš šių salų ir kaip jūrų archeologui, tokio laivo atradimas man turi didelę reikšmę ir yra nepamirštama mano gyvenimo dalis“, – sakė jis.

Komanda ir toliau ieškos likusių vokiečių flotilės laivų, nuskendusių 1914 metais. Taip jie siekia geriau suprasti mūšio eigą bei padėti užtikrinti ne tik „Scharnhorst“, bet ir kitų karinių laivų nuolaužų saugumą.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()