„Tokio ekstremalaus vaikų išnaudojimo aš dar nemačiau. Šis stulbinantis žiaurumas ir godumas turi būti sustabdytas“ – šeimos duoda į teismą technologijų gigantus dėl jų vaikų mirčių kobalto gamyklose (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2019-12-19 15:37
Tėvai čia išvis nė prie ko, tiesiog prie patentinių trolių prisidėjo dar ir tokie teisininkų troliai. Gal ir neuždirbs iš to, bet reklamos gaus.
mobilunkas 2019-12-19 20:52
bet jei afrikos vaikai nedirbtu, tai isvis dalis ju nuo bado mirtu. taip kad pasirinkimas: vaikas sunkiai dirba arba mirsta nuo bado ir ligu... europoje vaikams dirbt nereikia, nes tevai daug uzdirba, bet afrikoj kita situacija
Pompa 2019-12-19 21:06
tėvai ten neuždirba pakankamai, nes prigimdo po 10 vaikų. Patys kalti, kad ir kaip žiauriai tai beskambėtų.
jordanbn2 2019-12-19 22:59
Negrai prisigimdo kruvas vaiku ir siuncia dirbt. O pateikta lyg tevai nezinotu nieko o korporacijos slapta paer prievarta tuos vaikus darbintu. Aisku kalti tevai ir tos bendroves kur vaikus priima. O labiausiai Kongo valstybe nes neapgina savo pilieciu
HardAxe 2019-12-20 10:26
sėdi visi prie savo ekranų ir smerkia. Bet ar patys ignoruojat pigius HM (ir pan) rūbus, kurie siūnami baisiomis sąlygomis ir einant į atsakingesnes parduotuves, perkat pvz patagonia? Gerdami kavą žiūrite, kad tai būtų atsakingas pupelių gamintojas, neišnaudojantis darbuotojų ir vykdantis tvarią žendirbystę? Ar tikrai kiekvienas norėtų damokėti 50e pirkdamas kompiuterį/telefoną tam, kad kolbatas būtų surinktas ne vaikų? Ir dar po 100e tam, kad jį surinkę darbuotojai kinijoje dirbtų 8-17? Kai viskas ateina prie asmeninės piniginės ir asmeninio pasirinkimo daugelis linkę užsimerkti. O dėl daug vaikų... Tai visos prsačiau išsivysčiusios šalys taip gyvena(o) ir tai norma. Kiek vaikų turėjo mūsų proseneliai? Kas iš to, kad visi sako - turėk mažiau vaikų bus geriau. Taip neveikia. Šiai dienai visi sako - reikia turėti daugiau vaikų, nes bus krachas kai pasensim. Kas iš jūsų klausot ir turit bent 3 vaikus?
empti 2019-12-20 10:41
Na, kalti yra vartotojai, kuriems vis reikia naujo telefono (taigi naujos baterijos ir naujos porcijos kobalto joje). Taip pat kalti telefonų kūrėjai, užprogramuojantys planinį prietaiso sendinimą (planned obsolesence). Kaltas vartotojiškas kapitalizmas, kur kiekveinos šalies 'gerovė' matuomama, kiek paaugo BVP t.y. ar buvo daugiau pagaminta nei pernai ar ne. Kalti taip pat Nigerijos žmonės, leidžiantys išnaudoti savo vaikus. . Taigi, kai atsakomybė permetama visiems, tai lyg ir niekas nebeatsakingas atrodo galų gale
Monochamus 2019-12-20 11:14
Taip, nesirūpinu nei kas nei kaip pagamino mano perkamus daiktus. (Gal tik šiek tiek, iš principo, privengiu pirkti produktus su palmių aliejum ar visokias nykstančias žuvis. ) Žinoma, nesu bejausmis, tokios problemos, kaip vaikų išnaudojimas man nėra vienodai. Bet, aš negaliu rūpintis viskuo. Šiame pasaulyje yra darbų pasidalijimas, aš dirbu savo darbą ir koncentruojuosi, kad jį atlikčiau gerai. Maždaug apie ~40% savo uždirbtos algos aš mokesčių pavidalu sumoku visiems tokiems dalykams, tame tarpe nueina ir tokiom intitucijom, kurios turėtų rūpintis vaikų išnaudojimo problema. Jei tokie dalykai prasprūsta, tai ir reikia kaltę versti tom institucijom, o ne bandyti pravirkdyti žmones, kad šie rūpinasi savo reikalais, o ne afrikos vaikais. Įsivaizduok turguje būtų ant prekystalio viešai pardavinėjami vogti daiktai, šalia normalūs pagaminti. Man kažkaip pirma mintis būtų ne skatinti žmones nepirkti vogtų, o baksnoti į policiją, kad apskritai tokius leidžia pardavinėti. Apie "damokėjimą" 50€ ar 100€ ar tiek kiek reikės negali būti net kalbos, žinoma, kad kiek reikės, tiek ir turėtų kainuoti. Tačiau turėtų būti taip, kad nebūtų net jokios alternatyvos pirkti pigesnį, bet nelegaliais ir nežmoniškais būdais pagamintą daiktą. Ir kaltinti čia reikėtų tik tuos, kurie į rinką pateikia nelegaliais ir nežmoniškais būdais pagamintas prekes, o ne tų prekių vartotojus, kurie tikrai nėra specialistai ir neišmano visų produkto komponentų atsiradimų istorijų.
Kirtiklis 2019-12-20 12:03
Naujieną rado. Lietuviai irgi aria vištienos fabrikuose Anglijoje po 12 val. Ir gauna minimalų atlyginimą. Ir ką? Nebuvo nera ir nebus absoliučiai jokios ligybes. Afrikos vaikai aria už 2 dolerius, gerai , pakeliam iki 4 doleriu. Jiems bus jau daug, tebūnie visi 10, bet iš mūsų pusės visvien vergovė. Jiems? Geri pinigai.
Monochamus 2019-12-20 12:29
Kalbama ne tik apie pinigus, bet ir apie darbo sąlygas, kurios yra nežmoniškos: dirba daug, nesirūpina saugumu, sveikata ir t.t. Be abejo, kai pasirinkimas tarp mirimo iš bado ir tokio darbo, tai žmonės "rinksis" tokį darbą. Bet toks vergiškas darbas nesukurs gerų ateities perspektyvų, kai pradirbęs tiek, kiek pajėgia susigadins sveikatą ir numirs. O darbdaviai, būnantys tokioje padėtyje, nematys jokio reikalo gerinti sąlygų ar kažką keisti ir išgręž tuos vaikus tiek, kiek tik gali. Tai, kas dabar Konge, Europoje buvo iki XX a pradžios, galiausiai streikų pagalbą darbuotojai išsireikalavo sau teisių ir, manau, kad tai išėjo į gerą ne tik darbininkams, bet ir bendrai, visai visuomenei. Anglijoje kiek žinau už tą lietuvių vergovę vištų fabrikuose gavo darbdaviai pasėdėti šiek tiek metų ir galės apmąstyti kalėjime apie tą laukinį kapitalizmą.
HardAxe 2019-12-20 12:37
Reik ne algas kelti, bet darbo saugą/kultūrą gerinti. Tas po truputį gal vyksta, bet lėtai. Dauguma žmonių visą tą žino ir supranta, jei tik pagalvoja. Bet kiekvieną dieną apie tai net nesusimąsto. va H&M baisiausiai pyksta ir protestuoja, kad jie niekaip neišgalės mokėti po 1usd/val savo siuvėjams. Bet čia labiau galima kaltinti visokius HM vadybininkus, kurie bando perspausti pelną, o ne vartotojus. Dėl "damokėjimo" tai turėjau omenyje pasirinkimus kuriuos gaunam. Jei galėtum rinktis du vienodus samsung telefonus, tik vienas iš jų būtų pagamintas "žaliau" ir kainuotų 100e daugiau. Kiek žmonių jį imtų? Čia vėlgi ta pati situacija, kai visi nori daug/pigiai. Dėl tos elektronikos ir šiaip visų consumer prekių tai yra bėda, ir didelė. EU gerai susitvarkius šitoj srity, kad reikalauja 2 metų garantijos. Bet mano manymu turėtų elektronikai,buitinei technikai būti privaloma bent 5-10 metų garantija. Smarkiai sumažėtų šiukšlių. Brangesni elektrolitai nekainuoka tiek, kad vertėtų išmesti skalbimo mašiną. Ir jokių atmazkių kaip (baterija neskaitoma garantijos dalimi, bet jos vartotojas negali pasikeisti). Gal net baudas dalinti, kad neapsimokėtų pigiai prigaminti daugiau, "ant pakeitimo". Tas pats su automobiliais, padidinkim privalomą garantinį aptarnavimą iki 5m/200kkm ir matysim visai kitą gaminių kokybę.
zet 2019-12-20 12:55
As neuprantu, pri eko cia sios kompanijos? Tegul pati salis ir uztikrina savo pilieciu teises. Aisku, galima nepirkti tiesiogiai zaliavos is tu saliu, bet tada ta zaliava ras kita buda kaip patekti i rinka. O kai afrikoje ten vaikus aukoja ir siaip vieni kitus zudo - tai naturalu?
Monochamus 2019-12-20 14:05
Perka pirkėjai pigesnį televizorių ne dėl to, kad pirkėjams nerūpi žmogaus teisių pažeidimai, o dėl to, kad pirkėjas mato tik techninius parametrus ir kainą. Jei prie to pigesnio televizoriaus būtų užrašas "koboltą jam išgavo 15h per parą dirbantys vaikai. Ir dar jei nuotraukų pridėtų iš kasyklų, manau dauguma žmonių imtų tą brangesnį televizorių. Ir ne pirkėjai turi rūpintis kaip ten kokie gamintojai laikosi įstatymų, nepažeidinėja žmogaus teisių, neteršia gamtos ir t.t. o už tai atsakingos institucijos. Pirkėjas, net ir perskaitęs tokius straipsnius, negali įvertinti objektyviai ar tikrai ten viskas vyksta taip, ar straipsnis nėra užsakytas konkurentų, ar ne koks "fake" ir t.t. Tą įvertinti gali tik jau su tuo dirbantys žmonės, užsiimantys tuo darbu, važinėjantys, tyrinėjantys darbo sąlygas ir t.t. Versti kaltę ne ant tų, kurie tiesiogiai daro nusikaltimą, bet ant pačios paskutinės grandies - pirkėjų yra visiškas absurdas.
qrad 2019-12-20 14:25
Užtektu Europos sąjungos lygiu užbaninti tokių korporacijų produktus, kurie gaminami nesaugiai ir išnaudojant vaikus. Daugumai vartotojų nusišikti iš kur ateina produktas ir kaip jis gaminamas. Tokius dalykus reikia spręsti valstybinių lygiu.
HardAxe 2019-12-20 16:11
Jeigu būtų * Iphone Y 899,- * Iphone Y 999,- (pagamintas sąžiningai apmokamų darbuotojų). (o šitame kiekyje 21e keliaus į PVM, dar keli į autorių teises, o dar įmonė gi nori turėt pelną nuo apyvartos, tiek gaminanti tiek prekiaujanti). Ką dauguma rinksis? O gal rinksis OnePlus, kurį pagamino neaišku kas, neaišku kaip neaišku iš ko, bet jis kainuos dar mažiau? Dabar kai pagalvojau nuo vieno iphone turbūt lietuvos autorių sąjunga gauna daugiau už tuos varganus vaikus. Kosmosas kažkoks. Teisybės nėra ir niekad nebus. Tie, kurie gali kažkuo naudotis tą ir darys. Kažkas kažką keičia tik tada, kai prie durų susirenka pasipiktinusi minia. Ir tikrai ne todėl, kad "atsivėrė tiesai akys", bet norėdami išnešti kailį/išlaikyti šiltą vietą. pvz: https://en.wikipedia.org/wiki/Child_sex ... acekeepers arba mūsų Paksas. Arba dopingo vartotojai. Arba... Na tai nepriklauso nuo srities, vietovės ar valdymo formos. Visi siekia asmeninės naudos laviruodami tarp taisyklių.
laurius 2019-12-20 16:32
Turbūt vienintelis greitas būdas išspręsti problemą, pakeisti tos šalies vyriausybę kas be kraujo praliejimo neimanoma. Turbūt niekas tuo nėra suinteresuotas dėl dar vienos priežasties, nes išsprendus išnaudojimo problemą brangtų žaliavos.
lape 2019-12-20 21:50
Be viso to, tai labai ekologiškas kobalto išgavimas. Nereikia jokių dyzelių varomų ekskavatorių.
NekenciuReklamos 2019-12-20 22:15
kad suprastumet aplinkiniu zmoniu neissimokslinima, paklauskit kas yra kobaltas arba ar platina priklauso retuju elementu grupei (beje, ne vienas ju tam sarasui nepriklauso). Todel, dauguma yra visiski abejingi kas vyksta,nes mones "uzsisuke" savo rate - uzdirbti ir nusipirkti kazka grazaus (beje toks daiktas kaip placiaekranis telikas ar Iphone yra tikrai prabangos dalykas o ne butinybe). Priklausomai nuo to ant kiek zmogus uzdirba ir kokiom salygom tai ivyksta, jis turi arba neturi laiko pasirupinti ne tik savo gerove, bet ir aplinka (cia turiu omeny gamta). Todel, kuo geresenes socialines garantijos ir kuo geresnis visuomenes svietimas, tuo labiau valstybe yra tvarkingesne, efektingesne ir visuomene labiau uzjaucianti. Bet, tam reikia DAUUUUG pinigu ir ne vienos kartos, kad visuomenes poziuris pradetu keistis. Todel ir yra tokia didele atskyra mastyme, tarp issivyciusiu valstybiu gyventoju ir neissivysciusiu. Nesutinkat? Paziurekit kaip vargingos salys tvarkosi su siukslem (ir cia turiu omeny ne paty valstybiny aparata, bet kaip patys gyventojai su jom tvarkosi, pvz ar ismeta siuksles y tam skirtas vietas) ir kaip tai daro tarkime vokieciai/sveicarai ir t.t.
NekenciuReklamos 2019-12-20 22:17
teisingai, bet as vis tiek linkstu prie idejos, kad kiekvienas individas valstybeje turi buti pakankamai apsisvietes ir pakankamai rupinantis aplinka ir "neperkelti" atsakomybes ant instituciju peciu, nes daznai ten jos pacios nezino kas ir kaip vyksta
Berserkas 2019-12-20 22:56
Tai ką, institucijos mažiau žino nei paprastas žmogus? Tai kas ten per institucija? Tikriausiai visi ten tik 8-ias klases pabaige.
NekenciuReklamos 2019-12-20 23:16
Jeigu ironiskai: tai tu nueik is pasisnekek su jais, bet gal tu irgi esi "runkelis" kuris galvoja, kad jeigu moki mokescius - uztai gauni kokybiska valstybes aptarnavima ir is kur tokiu lengvatikiu atsiranda Jeigu realiai: Esi kazkoks krastutiniu paziuru gerbejas, ten kur rasau DAZNIAUSAI, tu matai VISADA, ten kur rasau PAKANKAMAI APSISVIETES tu matai 8-ias klases Atvesk zmogau, as sitam forume ne trolint atejau, o pasidalinti savo nuomone, jeigu nesutinki, tai prasom - duok alternatyvas, duok faktus. Nes dabar, keli "bangas", o naudos, kaip ir jokios.