Dabar net 3 iš 4 vartotojų atsisako naudotis dujomis, o investicijų sąnaudos perkeliamos likusiems gamtinių dujų vartotojams: Lietuvoje keičiasi dujų įvedimo tvarka ir žada sutaupyti apie 23 milijonus eurų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2020-01-18 11:21
Tai kokį dabar individualūs nauji namai renkasi vietoj dujinio šildymo?
BrendasGazuotas 2020-01-18 13:28
Šilumos siurblius (iš principo elektra)
vazzy 2020-01-18 17:40
šilumos siurbliaii oras-oras, oras-vanduo arba IR. Dujos jau yra atgyvena, visą trasą nusitiest iki savęs kainuoja daugiau nei, kad šilumos siurblį pasistatyt.
AAA000 2020-01-19 01:49
tu neivertini, kad duju trasa ilgaamze. silumos siurbliai gana greit genda, nes palyginus sudetingi irenginiai. ir reikia pirkt ir pirkt naujus. kad nesusalt ziema netycia uzsilenkus - reikia bent jau duobliuot sistema is dvieju silumos siurbliu... dujos tik pavojinga del sprogimo ir kaupimosi rusiuose. bet naudojimo paprastume ir irangos pigume joms nera lygiu isskyrus tiesiogini elektros vartojima. taip pat nebutina trasa - gali ekstra atveju ir balionus naudot. IR - nepilnavertis sildymo budas. labai specifinis. asmeniskai as rinkciausi dar kitoki (jei uztektu laisvu lesu ) - didele akumuliacine sistema su saules fotovolto jegaine bent 20-30kw eiles. bet kol tiesiogiai nemoka pinigu uz pertekline elektra (kurios butu nemazai) - nesinori imarinuot pinigus vien tik del komforto.
bahuriux 2020-01-19 07:20
Šiuolaikiniai dujų katilai tarnauja nuo 2 iki 5 metų, šitą žmonės irgi įvertina. Tiek trumpai tarnauja, nes ta dalis kur dega dujos ir šildo vandenį yra aliuminė dėl pigumo ir efektyvumo, remontas kainuoja brangiai, todėl keičia visą katilą. Normalaus ŠS veikia 10‐20 metų. Man dujas įvest kainuotu kokie 4000‐5000 eur su viskuo su vidaus vamzdynais projektais ir katilu, kai visos žiemos el sąnaudos kondyškei 150-200 eur priklauso nuo to ar šalta žiema. Dvi kondyškės kainavo 1300eur. Ir beveik visi nauji namai yra daugiau mažiau tokie efektyvūs, tai dujas naujai vedasi tik iš kažkokių įsitikinimų, nes kitaip tai neverta.
AAA000 2020-01-19 18:59
is duju ivado gali pvz susislegt i automobilio baka. gali taip su silumos siurbliu?
Paramotoras 2020-01-19 19:11
Reikes druto bako paieskoti. Cia tau ne suskystintos.
bahuriux 2020-01-19 21:46
CNG įranga perbrangi. O ir dujų kaina per kW nekažką pigiau nei su LPG. Aš galiu užsisakyti saulės jėgainę su dvipusiu skaitikliu ir tada visa elektra ir šiluma dykai būtu (minus investicijos kaina) ir elektromobilį dar galėčiau įkrauti. Tą ir padarysiu kai turėsiu elektromobilį.
immortallt 2020-01-19 23:01
Ir kaip tik šį mėnesį dar galima teikti paraišką saulės elementams. Susidėti gali pats. Prie minus investicijos dar yra elektros pasaugojimo mokestis. Na dujinis katilas tikrai vidutiniškai tarnauja ilgiau nei 5 metus, jei perki ne pigų, o brangesnį, tik tada jis jau kainuoja nebe 1k€.
Virtusolar 2020-01-20 23:01
Aš irgi laukiu patvirtinimo iš apva ir dėsiu saulės jėgainę. Mano pažįstamas neseniai gavo licenciją būti tuo atestuotu rangovu ir įsivažiuot į rinką šiemet siūlo jėgaines vos ne už savikainą, atsiperka per grubiai 4 metus, tai kam tos dujos?
AAA000 2020-01-21 22:03
---------------- niekas ten neatsiperka. net ir per 50 metu. pinigu neatgauni. tik ATPINGA elektros resursas. va pasodinta obelis kazkada ATSIPERKA - nes obuolius gali priduot supirkejams ir atgaut pinigus uz obels daiga. ir net pelna gali uzdirbt. saules jegaines - tikrai neatsiperka. dabartinem salygom jokio atsipirkimo niekada nebuvo ir nebus. kiek galit sita brieda apie "atsipirkimus" platint? atsiperka tik jei tu verslo gamintojas. diskutuoja kazkoks vaiku darzelis...
Ar_as? 2020-01-22 09:48
Šitas logikos gumbas yra nerealus. Kaip suprantu iš šitų pakliedėjimų, tai: 1) Jei pasisodini obelį, obuolius parduodi, už gautus pinigus nisiperki obuolių - obelis atsiperka. Jei obuolius suvalgai pats ir obuolių neperki - neatsiperka, nes tik atpinga obuolių resursas 2) jei elektrą gamini, ją parduodi, o už gautus pinigus nusiperki brangesnės, tai elektros gamybos įrenginys laikui bėgant atsiperka. Jei pasigamintą elektrą sunaudoji pats ir brangesnės neperki - neatsiperka, nes tik atpinga elektros resursas Kur tas šnobelis už pasiekimus ekonomikoje..?
AAA000 2020-01-22 12:00
jei gimei idiotu - tai negi as del to kaltas? as akcentuoju i tai - kad pagaminta elektra nelikvidi. kai perki fotovolto jegaine - tu sumoki pinigais. uz iranga ir prijungimus. ta jegaine tau gamina elektra - kurios tu negali parduot, vadinas ji negeneruoja tau jokiu pajamu. nebent tik kazkokios isimtys - kai esi stambus versininkas, ten kazkokius aukcionus laimi, apsiformini juridiniu vienetu ir t.t. visiska biurokratine malakyne, kuri tau nepakeliama finansiskai - nes per maza jegaine. vietoj obelu gali but bet kas - kas generuoja pajamas. cia tik pvz tos obelys (idiotai net sito nesupranta ). pasodinai obeli. ji tau augina obuolius. tu juos gali valgyt. gali dali valgyt - dali parduot ir gaut pinigu. gali visus obuolius parduot ir issigrynint i pajamas 100%. ir pirkt brangesnius obuolius is kitur - jei tau ten savi nepatinka ar dar kazkas. bet tu turi pinigu - nes juos atgauni. turi uz ka pirkt. ir turi labai didele laisve rinktis ka toliau daryt. faktiskai neribota, nes pinigai ir yra sugalvoti tam - kad isplest galimybes rinktis. nors paskutiniu metu net sita galimybe valdzia riboja... o ka turi pasistates fotovolto jegaine? jokiu pinigu ji tau negeneruoja. gali tik naudot elektra savoms reikmems. ir viskas. o jei nesunaudoji iskart - turi dar susimoket "pasaugojimo" mokesti. ir net jei sumoki ta mokesti - po metu tau ta elektra is taves pavagia tipo neissaugojo ar kaip cia suprast tokius issikalinejimus? normaliam pasauly - jei paslaugos tiekejas prarado kliento preke - jis kompensuoja bent nuostolius ar zala atlygina. o cia valstybine imone ir vagia vidury dienos... ir gyventoju apvogimas oficialiai iteisintas... pz... obuolius nebutina valgyt iskart. obuolius gali saugotis dykai. ir net jei moki saugot - po metu dar kazkiek ju liks. niekas ju is taves nepavogs. obuolius superka - net atvaziuoja pas tave ir paima tiesiai is kiemo. ir gauni pinigu. parodyk kurie cia pas tave del tave elektros tau skuba pinigus moket? sitai Lietuvoje draudziama. o cia ufonautai apie atsipirkimus kliedi... kokius dar atsipirkimus? parodyk bent viena kuriam atsipirko nedidele saules ar vejo jegaine. nera tokiu Lietuvoje... kolkas visi tik perka, o paskui iranga i siukslynus keliauja... nes realiai neatsiperka. tik grafikuose kazkokiais kosminiais-ufonautiskais budais atsiperka... nu idiotams kaip suprantu . nors nei vienas atgautu pinigu negali parodyt. taip kad rasinekit ka norit - jegaine tik siektiek atpigina elektros tarifa. ir tik NUOSAVIEMS POREIKIAMS. pazaidzia - pazaidzia - pavargsta terliotis ir ismeta. ar iesko sekanciu durniu kur uz puse su nuolaidom kainos perims estafete. va ir viskas... ekonomikos investavimo genijus bando dar cia rasinet kazka
Virtusolar 2020-01-22 22:03
Kaip suprast neatsiperka? Jei neperki elektros ir už ją nemoki, tai tada taip, čia beprasmė investicija. Bet jei aš skaičiuoju, kad per metus sumoku už elektrą 1500 eurų nes be jos man labai apsisunkintų gyvenimas, reiškia aš NEBETURIU 1500 eurų ir už tai gaunu kažkokį komfortą. Tada skaičiuoju - jei galiu pastatyti jėgainę už 6000 eurų su geriausiais moduliais ir inverteriais ir atgauti iš apvos 3230 eurų, tai būnu investavęs apie 3500 eurų ir atiduodamas eso 36% pagamintos elektros mainais į nemokamą likučio naudojimą turiu apie 6000kwh nemokamos elektros per metus. 6000*0,15 yra 900 eurų išlaidų, kurias patirsiu garantuotai nedarydamas nieko (nebent ponas žinot, kaip gaut elektros iš tinklo už ją nemokant). Taigi po nepilnai 4 metų, darant prielaidą, kad nebrangs elektra, kuo aš netikiu, aš sutaupysiu 900 eurų per metus. O sutaupyti pinigai yra uždirbti pinigai. Taigi investicija su garantuota 25% metine graža man atrodo tikrai puiki ir atsiperkanti investicija, ar klystu?
Xdmin 2020-01-22 22:16
Dar yra budas neinvestuoti nieko, o tiesiog nesuvartoti 800kWh per menesi
Virtusolar 2020-01-23 00:28
Tai aš apie tai ir kalbu, jeigu su saulėlydžiu baigiasi jūsų gyvenimas šviesoje, tai galite ir be elektros išgyventi. Tiesa, dar žvakės yra - bet irgi reikės pirkt, investicija.
AAA000 2020-01-23 18:14
apie kokius tu cia atgautus eurus sneki? paaiskink sita viena. ar parodyk tuos eurus - kaip tau juos atiduoda ar kaip tavo jegaine juos pagamina ir kodel tu moki uz elektra po 15 centu? kai kazkur jau brangiausias vidurkis su 10000kwh poreikiu metams apie 13 centu... ------- galim paskaiciuot - kainas as mazdaug zinau. jei perki 10000kwh per metus - islaidos apie 1000-1300€ priklauso nuo plano ir vartojimo ipatybiu. tai tiek ir isleidi. kad tau pagamintu toki kieki jegaine per metus, ir dali suvartotum o pertekliu pasisaugotum - ji turi but 10kw galios. maksimali leistina. jei pirkt devetais moduliais ir ten per pazistamus chimicint pajungima - vien iranga kainuos apie 6000€. jei pirkt per firma - kazkur 12000-15000€. uz 3500€ tu ipirksi geriausiu atveju iki 5kw kazka neaiskaus - kas tau gamins iki 4000-4500kwh per metus (nes mazesniu jegainiu didesni nuostoliai)... taigi metines islaidos bus tokios: toliau pirksi elektros uz 550-650€ ir dar mokesi uz pasaugojima apie 80-130€. taigi sutaupysi per metus geriausiu atveju (kai permoki, nes esi idiotas nemokantis pasirinkt plano) apie 570€. o siaip jei normaliai tik apie 370€ (jei esi tipinis vartotojas). o elektra dar pigs - tai "atsipirkimas" issitemps jau ir virs 10 metu. nors pagal tavo investicija kazkur truktu nuo ufonautisko 6,2 metu iki tipinio 9,5 metu laikotarpio. dabar isvados: ka tu situo pasieksi. nes cia ziuriu niekas nemoka realiai skaiciuot... tu nuo 6,2 metu iki 9,5 metu uz elektra mokesi BRANGIAU!!! nei pirkdamas tiesiai is tinklo. ir kai sueis sitas laikotarpis - tau elektra atpigs tik elektros tinklu lygio kainos. taigi isleisi pinigu tiek pat kaip nieko nedarydamas ir po beveik 10 metu tik pasieksi rezultata - kuri tau ir taip dabar siulo tinklai. ir turesi vieninteli bonusa - tau liks iranga. kuria jei parduotum (aisku tiek nudevetos nelabai kas ims net ) - kazka atgautum galbut ir pelno.... bet dar paduot reikia.... va ir viskas. o po 10 metu - tau elektra prades kainuot siektiek pigiau.... jei tie kur perka mokes po 13 centu - tai ji tau kainuos jau po kazkur 12,5-11 centus/kwh. dar po 10 metu jau elektra atpigs tau iki kazkur 10-9 centu uz kwh. ir t.t. jei elektros rinka normaliai veiks - tu net nespesi vytis elektros atpigimo is tinklu planu... va ka tu gausi su savo "invesaticija". sumokesi tiek pat ar net daugiau pinigu ir turesi tik kazkokios irangos kruva, kurios statusas bus pasikeites is "pirkta" iranga i "nemokamai isigyta", nes atsipirko. jokiu realiu pinigu tu nesutaupysi. tiesiog vietoj sumokejimo tinklams isleisi irangai ir galvos skausmams ja priziurint... o jei pirksi per firmas - dar ir minuse liksi pinigu prasme. va tokia deja REALI situacija. apsimoka tik jei labai stambiais mastais elektrine statytum (vartotojams tas uzdrausta galios ribojimu). ir tik jei moketu pinigus uz pertekliu (vartotojams tas isvis uzdrausta - tam reikia formintis versla). ------- cia ir kiti ufonautai pasiskaitykit - gal biski smegeneles atsils jei galvojat kad cia galima kazka islost. deja ne uz jus protingesni paskaiciavo ir itvirtino ta Lietuvos energetikos istatymuose.
immortallt 2020-01-23 22:46
Elektra apšveitimui šiais laikais sudaro tiek mažai suvartojimo, kad net neverta apie tai kalbėti. Elektroniniai įrenginiai, viryklė, orkaitė, indaplovė, siurblys, lygintuvas ir pan., srebia nepalyginamai daugiau.
AAA000 2020-01-24 01:25
cia ka suminejai, kad ir vartoja daug elektros - bet visi irenginiai ne pirmo butinumo istisiniam elektros vartojime. galima sukist i pvz paros cikla ir issirinkt kai sakysim pigiausia elektra. arba kai jos gaminama daug - pvz daug saules ar vejo. apsvietimas deja reikalingas pastoviai - negali atidet. taip pat ir tokie dalykai kaip sildymas (del kiekio), kondicionavimas, rysio ir davikliu-valdymo technologijos ir pan. ko deja neiseina pigiai akumuliuot. cia dar zenkliai prisides ir elektromobiliu ikrovimas...
immortallt 2020-01-24 20:28
Apšvietimas reikalingas pastoviai - Apšviesti namus vienu metu max reikia kiek W jei led? 50W? 100W? Įsijungi viryklę ir pleškini 2,000W, įsijungi viryklę ir orkaitę, gali ir 5,000W pleškinti. Ir ne, nė vienas neruoštite maisto vėliau, jei tuo metu elektros bus trūkumas/jinai kainuos mažiau. Atidėtai gali šildymui naudoti, elektromobiliui krauti, nu dar iš bėdos skalbti ar indaplovę jungti. Šildymas lengvai atidedamas. Mano namo atveju, net prie -20 galiu atidėti parai ir dar nepatirti didelio diskomforto. Ryšio ir vadiklių valdymo technologijos - visam name kiek, 20W? Elektromobilių krovimas ne prisidės prie elektros tinklo disbalanso, bet labai stipriai prisidės prie jo subalansavimo. Apie sistemines tinklo paslaugas ką nors girdėjęs? Nepanašu. Tie patys akumuliatoriai sumažins tinklo nuostolius, pagerins ir elektros kokybę, sumažins įtampos svyravimus ir dar daug kitko duos. Tuo tarpu elektromobilių krovimo tinklo plėtotojai parduodami dalį krovimo stotelių akumuliatoriaus talpos gaus pastovias pajamas, sumažins akumuliatorių nusidėvėjimą.