Kaip iš tikro veikia šiuolaikinis dirbtinis intelektas, kodėl jis įveikė Garį Kasparovą, bet neatskiria katės nuo šuns? (Video)  (11)

Apie galimybes sukurti dirbtinį intelektą imta kalbėti dar praėjusio amžiaus viduryje, tačiau tada kilęs entuziazmas išblėso susidūrus su pirmomis techninėmis kliūtimis. Visgi, nauji technologiniai sprendimai įpūtė naujų vėjų šioje srityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja susidomėjimo banga kilo po garsaus šachmatų mačo, kuriame tuometinis šachmatų čempionas Garis Kasparovas dvikovoje nusileido kompiuterinei sistemai „Deepblue“. Vėliau vyko dar kelios plačiai nuskambėjusios kovos tarp žmogaus ir kompiuterio, kuriose pagal užprogramuotus algoritmus veikiančios sistemos demonstravo savo pranašumą.

Anot „Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankiusio dirbtinio intelekto žinovo Dovydo Čeilutkos, vis tik žmones įveikusios sistemos buvo labiau paremtos kompiuterio operaciniais pajėgumais negu „intelektu“.

Pašnekovas pabrėžė, kad dabar dirbtinio intelekto sistemos yra paremtos mašininio mokymosi logika, kai sistemai yra suformuojama užduotis ir ji pati suranda efektyviausią jos sprendimo būdą.

D. Čeilutkos teigimu, šiuolaikinės dirbtinio intelekto sistemos dažniausiai geba spręsti tik vieną suformuotą užduotį. Taip pat mums iš pirmo žvilgsnio paprasta užduotis, tokia kaip atskirti kačių ir šunų nuotraukas, nėra tokia paprasta dirbtiniam intelektui. Tačiau ateityje atradus efektyvesnius technologinius sprendimus, dirbtinio intelekto galimybės gali stipriai viršyti žmogaus intelektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(8)
(15)
(-7)

Komentarai (11)