Energetinė mikrosala – išbandomas visiškai naujas, dar neregėtas technologinis sprendimas ESO tinkle

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2020-03-08 20:57
tingi tinklai kabeli tiest. o oro linijas keblu eksplotuot miskuose ir pelkese. siaip durnas reikalavimas, kai smarkiai nutoles nuo elektros tinklu klientas turi padengt dali linijos privedimo pinigais. turetu but pasiulyta alternatyva - padengt savo dali pvz fiziniu darbu. sakykim transejas tegu issikasa rankutemis sunkiausiose technikai vietose ir pan. kur rangovai neapsiima arba kaina neadekvati valdiskai atliekamu darbu. pinigu kaimai neturi - bet turi daug laiko, kastuvus ir noro sitos "energetines salos" - beprasmes pas mus. suprasciau per kalnus reikia pradurt, ar per jurines bedugnes kabeli paklot, ar zeme seimiskai aktyvi - lava kokia bega. Lietuvoje tokiu sunkumu paklot ir naudot kabelius ner - cia tik apsileidimas vadyboje. ezerai irgi ne problema. dabar kabelius ir dujotiekius praduria po kelis simtus metru. poros dienu begyje. ir tikrai nebrangiai. taip pat galetu paramu ir infrastrukturiniu fondu pinigais pasinaudot - irengt pvz kokia elektromobilio letojo ikrovimo vieta tokiam uzkampyje. ir butu energetinio aptarnavimo objektas, nesvarbu kad praktiskai beveik niekada nenaudojamas - nuo jo naudotusi kabeliu vietiniai ir butu pigu aptarnaut linijas. tereikia tik istatymus pakoreguot, kad tokiom isskirtinem salygom, kai labai mazas klientu tankumas - leidziama siektiek daugiau ikist infrastrukturon - nei komercinis atsipirkimas rinkos kainom. daba aiskiai pinigus svaisto... neatsiperka tokios nesamones - pilna jau pribandyta. ir Lietuvejie ir pasaulyje. tegu makaronu cia uzsakytais straipsniais nekabina
vytautas50 2020-03-09 08:09
immortallt 2020-03-09 23:26
Pirma, 10 kW su sumontavimu ir garantija nuo 10 metų (įskaitant inverterį) gausi už 9,000€ maks, čia jei nori brangaus ir kokiu 1% didesnio efektyvumo panelių (na jei stogas labai ribotas). Šiaip yra ir už 7,000€ gerų variantų, su visom medžiagom ir darbais. Tada dar yra subsidija šiuo metu Lietuvoje, 3230€ už 10kW sistemą. Taigi tavo investicijos 3770€ už 10kWh. Toliau, 1kW per metus pagamins 1,000 kWh ir tai yra praktiniai duomenys iš panelių Lietuvoje. Jei sunaudoji visą iškart, tai gausis 1490€ per 10 kW sistemą. Imkime taip, kad moki už pasaugojimą per sistemos galią, tai yra ~30€/kW arba 300€ už visą sistemą per metus, tai yra, per metus naudos už 1190€, kas yra atsipirkiams per 3.2 metus. Čia jau net nekalbu apie tai, kad tu už pasaugojimą nori nuskaičiuoti du kartus, ar remiesi kainomis 3 metų senumo. Ar tuo labiau bandai prilyginti salos režimu veikimą atsipirkimui. Tokiu atveju reikėtų paskaičiuoti visos linijos nutiesimą, linijos nuostolius, priežiūrą ir pan.. Jei sužinotum kiek kainuoja nutiesti 20km laidą ir kiek kainuos tau vidutiniškai kasmet prižiūrėti, tą laidą, tai sakytum, kad labai pigi sistema.
vytautas50 2020-03-10 08:44
HardAxe 2020-03-10 09:32
Verslas PVM nemoka.
vytautas50 2020-03-10 09:57
immortallt 2020-03-10 21:15
Tu bent skaityti moki ką parašiau? Su visais montavimo darbais. Ir taip, kainos su PVM. Bet aišku, ką tau čia paaiškinsi, prieš 5 metus kainas žiūrėjai.
AAA000 2020-03-10 22:21
cia ne toks projektas. tu rasineji tik apie gamyba is saules ir kai virtualiai "pasidedi" pagaminta elektros kieki elektros tinkluose. o tada susivartoji kada nori iki nurasymo dienos. cia state be neribotos "pasidejimo" galimybes. pasidet galimybe labai ribota - akumuliatoriai. o juose ten geriausiu atveju telpa 2-3 paru sunaujomas kiekis. ir viskas, toliau saules elektrine stabdoma - jei varo pertekliu. metine iseiga ne 1000kwh is kilowato isntaliuotos galios , o geriausiu atveju gal kokiu 300-400kwh. tu nieko nekaupi ir nepasidedi. ner techniniu galimybiu salos rezime. o ziema apie 5-6 menesius net dienos suvartojimo nesugeba saules elektrine uzkraut. "pasideto" rezerve kiekio ner. ir turi kurt vdv generatoriu ir eikvot kura. sanaudos tokios elektros siekia gal kokiu 60-80 centu uz kwh... plius pakrauna akumus - kad nenustiptu nuo issikrovimo... investicija apie 2-3 kartus didesne, ir gamina elektra vidurkis kurios irgi apie 2-3 kartus brangiau... ta prasme toks variantas aiskiai neapsimoka, nes suletina atsipirkima gal 8-9 kartus (su imortal pvz) - tokiu atveju parankiau vien tik generatoriu nusipirkt ir pakurt kada konkreciai reikia. nezinau kaip jie ten skaiciuoja - bet elektra autonominiu rezimu visada buvo ir bus labai brangi. nebent atsiras bent simtmeti negendantys akumai uz dabartines kainas. o ten tereikia tik gal pora-trejeta km kabelio pratiest. pats kabelis tekainuoja gal iki 2-3 euru metras. visa kita - patiesimo darbai - kur ispusta buna samatos - vien del nesamoningu projektavimo reikalavimu ir valdisku issikalinejimu. privatininkas pasiklotu gal uz 10% kainos - bet valdisku tinklu monopolis juk neleis "neatestuotu" grioviu kasimo darbu... ------- rusai stato savo "daciose" salos rezimo autoniomines saules jegaines TIK VASAROS SEZONUI. kai atsipirkimas geresnis - nes saules daug. nors vistiek brangu, bet vdv triuksmingi. faktiskai del komforto labiau stato. ir jei pvz pastatai galinga saules jegaine - gali lauko baseina vasara sildytis. su vdv generu to nelabai darytum... ta prasme kaip komforto irangos sistema tai gana neblogas sprendimas autonominiam rezime. vietoj kasdienio kuro pilstymo ir terliones su generu tu teperki akumus kas 2-3 metai. nesmirda. bet tik vasara (ziema neveikia tiesiog). bet ne visi ferariais juk vazineja, tik vasara, ir turi garazus ziemai... o cia nupirko elektros tinklai saules "ferari" ir drozia ziema be "garazavimo"... va apie tai straipsnis. patirti semiasi uz musu mokescius!!!
HardAxe 2020-03-10 22:38
Gyventojas moka PVM. Bet verslas pastatė elektrinę ir pardavinėja elektrą - gyventojai PVM moka tik už elektrą.
AAA000 2020-03-10 22:46
ka jus cia kliedit? koks dar verslas? cia paskirstymo tinklai uztikrina paslauga esamam vavtotojui - nepertraukiama elektros tiekima uzkampyje, kur atsibodo supuvusias orines elektros linijas remontuot "pagal istatymus" per kazkokias laiko normas. cia is esmes afera - visu vartotoju saskaita nupirko vienam klientui elektros "ferari". ir ziuri kas dabar bus matai - net kazkokios jachtos ten plaukiot gales, matyt is juros atveztos - nes ezeruose valciu iprastai pakanka, bet negi runkeliai supranta niuansus... o jus apie PVM... joks verslas tokiu nesamoniu niekada nestate ir artimiausiu metu nestatys. verslas uzpirktu prailgintuvu is LIDL per akcija ir pajungtu...
immortallt 2020-03-11 10:34
Chui tu nieko nesupranti. Parama yra, kad įsirengtum elektrinę, 323€/1kW. Nesvarbu kokią įrangą montuosi, nesvarbu kas montuos, svarbu atitiktų reikalavimus. Ir prie ko čia tas PVM, reklamuoja kainas įvairiai, jei skaityti nesugebi (ką akivaizdžiai rodai), tai neskleisk savo įsivaizdavimo. HardAxe, jei elektrinę įsigyji pats, tai moki PVM už įrangą. Jei elektrinės savininkas lieka verslas iki kol išsimoki - tada moki už elektrą. Antras atvejis retas Lietuvoje.
Arunas1948 2020-03-11 11:09
immortalit prasom rusiskai nesikeikti.