Rezonansinė istorija, po kurios „Yandex.Taxi“ patvirtino, kad savo klientų nuvežimo istorijos duomenis perduoda Rusijos valdžios institucijoms (Papildyta oficialiu komentaru)  (7)

Rusijos transporto paslaugų bendrovė „Yandex.Taxi“ patvirtino, kad savo klientų nuvežimo istorijos duomenis perduoda Rusijos valdžios institucijoms ir aiškinasi, kad tai daroma laikantis teisės aktų reikalavimų, skelbia „The Moscow Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad Rusijos technologijų paslaugų bendrovės „Yandex“ atšaka „Yandex.Taxi“ keleivių buvimo vietos duomenimis dalinasi su policija, išaiškėjo iš buvusio policininko liudijimo – jis buvo teisiamas už neteisėtą tyrimus vykdžiusio žurnalisto sulaikymą.

2019 birželį buvo sulaikytas žurnalistas Igoris Golunovas. Vienas iš jį sulaikiusių pareigūnų buvo Igoris Liachovecas. Dėl Rusijai labai nebūdingo visuomenės pasipriešinimo ir aršios žiniasklaidos reakcijos žurnalistas buvo išleistas į laisvę jau po savaitės, o už piktnaudžiavimą valdžia po kelių mėnesių laisvės neteko patys pareigūnai.

I.Liachovecas liudydamas teisme tvirtino, kad I.Golunovo namų adresą sužinojo pagal jo pavežėjimų istoriją, kurią gavo iš „Yandex.taxi“.

„Yandex.Taxi“ savo ruožtu patvirtino, kad klientų pavežėjimo istorijas perduoda teisėsaugininkams ir tvirtina, kad taip elgtis juos įpareigoja įstatymai.

„Iš patirties žinome, kad tokios informacijos teikimas yra kritiškai svarbus narpliojant nusikaltimus ir kartais išgelbėja gyvybes“, – leidiniui „Mediazona“ sakė įmonės atstovė spaudai Natalija Rožkova.

Bet internetinių ekspertų bendruomenė nėra įsitikinusi, kad visi „Yandex.Taxi“ veiksmai ir sprendimai yra teisėti.

Interneto laisvių gynimo svetainėje „Roskomsvoboda“ buvo tvirtinama, kad pavežėjimo paslaugų bendrovė turėjo teisę ignoruoti I.Liachoveco prašymą pateikti informaciją apie I.Golunovo keliones.

Pats I.Golunovas tvirtino, kad jį sulaikęs pareigūnas reikalavimą pateikti informaciją apie I.Golunovą siuntė elektroniniu paštu, o ne oficialiais kanalais. Nors vėliau įmonės atstovas spaudai Vladimiras Isajevas tvirtino, jog buvo gautas oficialiais kanalais pateiktas reikalavimas.


„Yandex.Taxi“ oficialus komentaras, atsiųstas technologijos.lt portalui:

„Yandex.Taxi“ griežtai laikosi šalių, kuriose veikia ši paslauga, įstatymų. Kiekviena šalis turi įstatymus, įpareigojančius organizacijas pateikti duomenis valdžios institucijoms, atsakant į oficialius paklausimus, pateiktus pagal teisinius reikalavimus. Atkreipkite dėmesį, kad mes atsakome tik į klausimus, kurie yra paruošti ir pristatyti griežtai įstatymų nustatyta tvarka.

Taip pat norime pabrėžti, kad „Yandex.Taxi“ taikomą tvarką Lietuvoje ir kitose ES šalyse nustato Nyderlanduose įsikūrusi bendrovė „Yandex.Taxi B.V.“, griežtai besilaikanti ES reglamentų, įskaitant GDPR. Duomenų už Rusijos Federacijos ribų galima reikalauti tik pateikus oficialų prašymą „Yandex.Taxi B.V.“ Nyderlanduose ir tik laikantis nustatytų tarptautinių procedūrų, pavyzdžiui, susijusių su Interpolu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai (7)