Kodėl JAV prie ginklų parduotuvių rikiuojasi eilės? Kam ruošiamasi?  ()

Per televiziją matote eiles prie parduotuvių. Žmonės perka maistą, tualetinį popierių, kitus gyvenimui reikalingus (jei ne būtinus) produktus. Bet ar žinojote, kad kai kur pasaulyje suaktyvėjo ir prekyba ginklais bei išgyvenimo reikmenimis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie ginklų parduotuvių JAV nutįso ilgos eilės. Žmonės perka amuniciją ir naujus ginklus. Tai nėra visiškai naujas fenomenas, tačiau kodėl žmonės būtent dabar tuo susirūpino?

Masinė panika, apie kurią dabar dažnai kalbama, įgauna skirtingas formas. Žmonės ieško saugumo, todėl perka tai, kas jį užtikrina.Maistas ir vanduo, žinoma, yra būtini, tačiau savo šeimą taip pat reikės ginti nuo tų, kuriems tų resursų ims trūkti. Arba tų, kurie ims šia situacija naudotis.

Larry Hyattas, ginklų parduotuvės Šarlotėje, Šiaurės Karolinos valstijoje JAV, Theguardian.com paminėjo tokias pagyvėjusios ginklų prekybos priežastis - „Finansinė krizė, pandemija, nusikalstamumas, politika...“ Tuo tarpu kituose interviu kalbinti pirkėjai teigė, kad būtent dabar kaip niekada verta susirūpinti savo namų ir šeimos gynyba.

Eilės prie ginklų parduotuvių JAV

Iš tikrųjų, Hyattas į žurnalistų klausimą atsakė per daug nepagalvojęs, bet pagyvėjusios prekybos priežastis nurodė labai tiksliai. Pandemija, paskatinusi visus užsidaryti namie, sukels recesiją. Smulkusis ir vidutinis verslas nuo karantino kenčia labiausiai, bet ir korporacijos kalba apie ilgalaikes pasekmes. Plius, mažai kas tiki, jog tokios sąlygos yra laikinos, o lūkesčiai ir yra tikrasis ekonomikos variklis. Tuo tarpu nežinia yra baimės ir visuotinės panikos pagrindas.

Nusikalstamumas tokiu laiku įprastai išauga. Tai galima aiškinti įvairiai. Viena vertus, žmonės netenka darbo ir daro viską, kad išgyventų - kai kurie patenka į nusikalstamumo statistikos eilutes. Kita vertus, sumažėja ir senų nusikaltėlių pajamos, todėl jie suaktyvėja. Prie to pridėkite nuogąstavimus, kad riboti resursai, sukaupti kiekvienuose namuose, ims vilioti tuos, kuriems jų trūksta, ir greitai suvoksite, kodėl amerikiečiai tokiu metu ima galvoti apie savigyną.

Šioje vietoje tikriausiai reikėtų susilaikyti nuo europietiško teisimo. Ginklai mums atrodo svetimi ar net bauginantys. Jiems - tai tik daiktai ir įrankiai, niekuo nesiskiriantys nuo kitų daiktų ir įrankių. Kartu tai ir laisvės bei atsakomybės už save simbolis. Sakyti „kvaili amerikiečiai perka ginklus“ būtų tas pats, kas pingvinui juoktis iš žuvėdrų - juk plaukioti yra saugiau nei skraidyti. Nepaneigiamos problemos, susijusios su ginklais ir saugumu, yra žinomos. Atsakingi ginklų savininkai jas supranta, bet nenori būti baudžiami už neatsakingų veiksmus.

Hyattas minėjo ir politiką. Ji į Hyatto galvą galėjo ateiti dėl poros priežasčių. Pirmiausia, amerikiečiai nenori atsisveikinti su ginklais, kurie yra labai giliai įaugę į šalies kultūrą. Hyattas minėjo, kad paskutinį kartą tokį pirkėjų antplūdį matė tik po 2012 metais įvykusių šaudynių Konektikute, kuomet psichinių problemų turintis Adamas Lanza nušovė 27 žmones. Tuomet amerikiečiai baiminosi, kad kilusi pasipiktinimo banga baigsis ginklų prekybos apribojimais. Apie politiką ginklų parduotuvės savininkas galėjo užsiminti ir dėl to, kad amerikiečiai nepasitiki vyriausybe krizinių situacijų valdyme.

O kaip Lietuvoje?

Lietuvoje taip pat matėme ištuštėjusių lentynų nuotraukas. Žmonės taip pat ruošiasi galimai krizei ar bent jau užsitęsusiam karantinui. Ir tai neapsiriboja vien maistu.

UAB „Oksalis“, ginklų, laisvalaikio gamtoje ir panašių prekių parduotuvė, didesnio susidomėjimo savigynos prekėmis nepastebėjo.

Tuo tarpu UAB „Baltijos arsenalas“, įmonės, kuriai priklauso „Armijai ir civiliams“ (AIC) parduotuvių tinklas, direktorius Raimondas Vaidogas teigia, kad pagyvėjimas yra jaučiamas. Šiuo kriziniu laikotarpiu pastebimas didesnis susidomėjimas neopreninėmis veido apsaugomis, apsauginiais akiniais, ugnies skeltuvais bei degtukais, vandens filtrais bei dezinfekavimo tabletėmis, kelioninėmis vaistinėlėmis bei išgyvenimo rinkiniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai ()