Neišsipildžiusi rusų svajonė „T-14 Armata“ jau dalyvavo mūšyje? Skelbiama, kad tankas buvo Sirijoje  (9)

Jau kurį laiką kalbama, kad naujos kartos pagrindinis kovos tankas „T-14 Armata“ jau buvo pašventintas kovos krikštu Sirijoje. Tiesa, apie tai kalbėta tik gandų lygmenyje. Tačiau dabar valstybinė Rusijos naujienų agentūra TASS tai patvirtino - T-14 iš tikrųjų buvo Sirijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos reikalai Sirijoje yra aiškūs - Rusija remia prezidentą Bašarą al-Asadą nesibaigiančioje kovoje su separatistais. Sirija - šiltas jūrų uostas Rusijos kariniam laivynui ir svarbus partneris Artimuosiuose Rytuose. Žlugęs al-Asado režimas galėtų reikšti didelį geopolitinį praradimą Rusijai ir eilinį kartą susitraukusią įtakos zoną. Jau nekalbant apie strateginę Sirijos žemių svarbą.

Tuo tarpu „T-14 Armata“ yra pirmasis iš pagrindų naujas rusiškas pagrindinis kovos tankas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. APK pabaigoje pasirodęs T-44 pats, žinoma, nebetarnauja, bet jo vaikai ir anūkai tebėra Rusijos šarvuotųjų pajėgų ramstis. T-14, kurio gamyba techniškai prasidėjo 2015 metais, yra visiškai naujas dizainas. Kadaise Rusijoje buvo svajojama, kad iki 2020-ųjų pajėgose tarnaus 2300 tokių tankų. Bet finansinė Rusijos padėtis tuos planus pakoregavo - dabar Rusija turi apie 20 „T-14 Armata“ tankų. Tiesa, gali būti, kad tai - visų specifikacijų neatitinkantys prototipai, nes prieš kelis mėnesius kalbėta, kad dar nepristatytas nei vienas tankas.

Tačiau persikelkime į šiuos laikus. TASS neseniai cituodama Pramonės ir prekybos ministrą Denisą Manturovą pranešė, kad „Armata“ buvo išbandyta Sirijoje. Sunku pasakyti, ką tai reiškia, bet greičiausiai jokiose kovinėse operacijose T-14 nesudalyvavo. „Jie buvo panaudoti Sirijoje. Jie buvo panaudoti lauko sąlygomis Sirijoje, atkreipėme dėmesį į visus niuansus“, teigė ministras.

Tikriausiai platforma buvo bandoma smėlyje ir karštyje. Maždaug tiek galima nuspėti. Sirija jau yra tapusi naujos rusiškos karinės technikos bandymų lauku. Čia nesėkmingai pasirodė „Uran-9“ robotas, išbandytas ir naujas „Su-57“ naikintuvas.

Dabar teigiama, kad tikroji serijinė „T-14 Armata“ gamyba prasidės kitų metų pradžioje. Tai Rusijai svarbu ne tik dėl šalies karinės technikos būklės, bet ir dėl prekybos - šie tankai turėtų būti eksportuojami į Egiptą ir, galbūt, kelias Azijos šalis.

„T-14 Armata“ yra ginkluotas 125 mm pabūklu, 57 mm granatsvaidžiu ir pora kulkosvaidžiu. Prie šios platformos galima montuoti ir kitas ginkluotės sistemas, bet apie tai bus galima pagalvoti tik tada, kai tanko gamyba iš tikrųjų prasidės. T-14 širdis - 1500-2000 AG dyzelinis variklis, sujungtas su 12 laipsnių automatine transmisija. „T-14 Armata“ gali pasiekti maždaug 80-90 km/val. greitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(26)
(-14)

Komentarai (9)