Sportinis automobilis prieš karinius smogiamuosius sraigtasparnius: ar pavyktų nuo jų pabėgti? (Video)  ()

Galingai riaumojantis garsas, prakaito nupilta kakta, bet už viską labiau kurtinantis padangų cypimas vežantis herojų tolyn nuo blogiukų. Staiga viską nustelbia dar labiau kurtinantis riaumojimas, danguje pasirodo paskutinė priešų viltis pasukti situaciją savo naudai, tai atskrendantis sraigtasparnis. Tačiau herojus perjungia dar kelias pavaras ir jo dangiškasis oponentas lieka toli už nugaros. Labai dažnai pasitelkiama veiksmo filmų klišė. O kas jei iš tikrųjų gaudytų elitinės karinės pajėgos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimą atsakymą pasidarykime kiekvienas sau pasižiūrėję šaunų vaizdo įrašą (tiesa jis prancūzu kalba). Jame prancūzai surengia improvizuotas traukos lenktynes tarp galingojo „Porche Turbo S“ ir dviejų karinių Prancūzijos oro pajėgų sraigtasparnių: „NH-90 Caiman“ bei „Eurocopter Tiger“.

Vokiško automobilio praktiškai nereikia nė pristatinėti, 911 automobilių pasaulyje jau senai tapęs legendiniu modeliu. Kiekviena naujai pristatyta karta pratęsia pirmtakų tradicijas. Išvaizdus miesto mažylis gali suriaumoti kaip tikras žvėris. 6 cilindrų ir 560 AG motoras leidžia kiek daugiau nei pusantros tonos sveriančią mašiną per 2,6 sekundės įgreitinti iki 100 km/h. Visais keturiais ratais varomas automobilis gali skrieti net iki 318 km/h greičiu.

Pirmasis oponentas - „NH-90 Caiman“. 2007 metais pradėjęs tarnybą vidutinio dydžio, dviejų variklių, karinis sraigtasparnis. Tai jungtinis didžiausių Europos aviacijos bendrovių: prancūzų „Airbus Helicopters“, italų „Leonardo“ ir olandų „Fokker Aerostructures“ bendras kūrinys. Turintis net 5000 Arklio galių, bet sveriantis kaip tikras dramblys, visas 9 tonas.

Koks šis universalus sraigtasparnis galingas, galime pamatyti jau pačioje įrašo pradžioje. Lengvai, lyg plunksnelę, į aerodromą atsigabeną savo būsimą oponentą. Krovinys neįprastas, bet kaip svoris visai neypatingas. „NH-90“ pritaikytas gabenti net keturias tonas viršijantį krovinį. Arba 20 karių sėdinčių jo viduje. O jei jau reiktų lenktyniauti, galėtų pasiekti 300 km/h maksimalų greitį.

Sekantis baisūnas - „Eurocopter Tiger“. Šaltojo karo laikais braižytas plėšrūnas, kuris turėjo savo spurtais netikėtai užklupti į Europą besiveržiančias sovietų tankų divizijas, jas sunaikinti savo gabenamais prieštankiniais ginklais.

Du motorai jam generuoja 4450 AG, tačiau kai pilnai paruoštas sveria vos keturias tonas, šio atleto spurto tikėtis verta. Net jei maksimalus greitis tik 315 km/h. Juk jis yra grynakraujis atakos sraigtasparnis pritaikytas lenkti oponentus.

Varžybos buvo ne dėl galutinio laiko ar pasiekto maksimalaus greičio. Kaip ir daugelyje panašių bandymų, a tai būtų motociklas, kita sportinė mašina ar net naikintuvas, daug ką gali lemti oponentus kliuvusios sąlygos. Pavyzdžiui sraigtasparnį kur kas labiau veikia gūsingas vėjas.

Reziumuojant galima drąsiai atsakyti, kad įspūdingas pagreitis leidžia tokiems milžinams sėkmingai kovoti net su greičiausiais sportiniais automobiliais. O ilgose distancijose be konkurencijos pranokti. Todėl jei kada bėgsite nuo jo, geriau greičiau ieškokite ilgo tunelio ar dideli sandėlio padėsiančio pasislėpti. Orlaiviui padangos nedyla.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(28)
(5)
(23)

Komentarai ()