Nuotraukoje - ne tankas, o tokiu apsimetanti kitokia karinė mašina  ()

Kovos veiksmuose esmė yra ne kažkokios varžybos, bet pats laimėjimas, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Pasak jo, būtina laimėti suduodant maksimaliai mirtiną smūgį priešininkui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ir mūšio laukas labai bloga vieta būti džentelmenu. Jame reikia kovoti ir kovoti visais įmanomais būdais. Todėl mūšio metu nuo senų senovės naudojami apgaulingi veiksmai (angl. deception). Priešininkui sudaromas vaizdas, kuris neatitinka tikrovės ir priverčia priešą elgtis taip kaip mums reikia“, – pasakoja karininkas.

Jis aiškina, kad apgaulingų veiksmų operacijos plačiai naudojamos ir Izraelio kariuomenėje. „Apsuptas gerokai skaitlingesniais priešais, Izraelis turi maksimaliai išnaudoti savo materialinius, intelektualinius bei kitus resursus“, – pastebi D.Antanaitis.

Anot jo, praėjusio amžiaus antroje pusėje Izraelis iš JAV nusipirko didelį kiekį tankų. Dalį jų modernizavo apginkluodami 120 mm patrankomis ir pakeliant iki „Sabra“ komplektacijos, kitą dalį mažiau modernizavo ir pakėlė iki „Magah“ lygio . „Tačiau viena M60 tanko modifikacija yra unikali. Jos unikalumas yra tame, kad nors ir atrodo kaip „Magah“ tankas, tačiau jis toks nėra. Iš tiesų jis yra prieštankinių raketinių kompleksų nešėjas“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

D.Antanaitis šypsosi, kad „Pereh“ („laukinis“ arba „laukinis asilas“) nėra oficialus kovos mašinos pavadinimas, o labiau pravardė.

„Prieštankinės kovos mašina pradėta projektuoti ankstyvais 1980 metais ir aprūpinta ilgojo nuotolio valdomomis prieštankinėmis raketomis. Dėl esamo prieštankinio komplekso „Pereh“ gali naikinti priešo tankus iš ypatingai didelio nuotolio – keliasdešimt kilometrų. Dešimtmečiais šie Izraelio kariuomenės apgaulingi veiksmai nebuvo atskleisti, ir pirmosios Pereh nuotraukos viešoje erdvėje pasirodė tik 2013 metais. O tik dar po metų informacija apie šią kovos priemonę buvo išslaptinta ir po 3 metų nuo išslaptinimo, 2017 metais mašina buvo išleista į atsargą. Taip baigėsi 32 metų „Pereh“ karinė tarnyba Izraelio kariuomenėje“, – pasakoja karys.

Jis aiškina, kad ši prieštankinės kovos mašina buvo perdaryta iš tankų „Magach 5“ (M48A5), kurių Izraelis turėjo labai daug. „Pereh“ priekis aprūpintas ERA reaktyviniais šarvais. Bokštelyje, kuris atrodo identiškai kaip ir kitų tankų, sutalpinta 12 prieštankinių valdomų raketų, o vamzdis tėra butaforija, skirta apgauti priešininkus ir sudaryti įvaizdį, kad prieš juos yra paprastas tankas, o ne ilgojo nuotolio prieštankinė ugnies sistema. Norint iššauti, bokšto galas atsidarydavo ir iš ten buvo leidžiamos raketos. Iššauti konteineriai rankomis buvo keičiami naujais“, pasakoja D.Antanaitis.

Anot jo, „Pereh“ raketinis kompleksas – tai „Spike“ NLOS (angl. None-Line-Of-Sight) raketos, kurių šaudymo nuotolis gali siekti 32 km ir tai atitinka dabartinių rusų 152 mm ir 203 mm haubicų šaudymo nuotolį – bet toliau nei rusų tipo salvinės raketinės sistemos GRAD. Dėl galimybės valdyti „Spike“ NLOS raketas, jomis galima ypatingai tiksliai pataikyti į priešo aukštos vertės taikinius: radarus, vadavietes, ryšio centrai, artilerija, raketiniai kompleksai, tankų susitelkimo rajonuose ir kitus taikinius.

Be „Spike“ NLOS raketų „Pereh“ savo apsaugai turi ir du 7,62 mm kulkosvaidžius, kovos mašiną varo 750 AG dyzelinis variklis.

„Izraeliečių pastangos išlikti kaip valstybė vertos dėmesio ir mums. Kaip ir Izraelis, Lietuvai visada išliks didelės grėsmės prie savo sienų akivaizdoje. Kaip ir Izraelis, Lietuva turi verstis labai ribotomis galimybėmis. Tačiau kaip ir Izraeliui, nei ribotos galimybės, nei pavojingi kaimynai mums nebegali būti dingstimi nuleisti rankas ir nekovoti už savo laisvę pasinaudojant visomis įmanomomis priemonėmis bei karinėmis mintimis“, – teigia karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(39)
(12)
(27)

Komentarai ()