Tiesiog beprotiška: sėkmingai išbandytas naujas lustas, kurio duomenų perdavimo greitis siekia net 44,2 terabitus per sekundę – tai lyg parsisiųstume 1000 HD filmų per 1 sekundę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Biesiukas 2020-05-22 17:59
Pas mus Lietuvoje šviesiolaidžio nesugeba normaliai įsisavinti ir atvesti iki gyventojų, nors po visą Lietuva RAIN tinklas išraizgytas ir sukišti milijonai Eurų, bet kaimo vietovėse nejungia, nes interneto tiekėjams neapsimoka, kadangi nuomos kaina yra tiesiog per didelė, kad pajungtų kaime gyvenantiems vartotojams. Pas mane už 80 metrų į biblioteką atvestas RAIN šviesolaidis, kuriuo net biblioteka nesinaudoja, nes per brangu. Skambinu sakau pajunkite aš nuperku kabelius ir keitiklius. Sako gal artimiausiam penkmetyje. O šitos technologijos Lietuvos vartotojai dar 15-20 metų nematys tikrai.
qrad 2020-05-22 20:27
Na šiaip mobiliojo ryšio operatoriai labai aktyviai naudojasi RAIN tinklu. Į savo mobiliojo ryšio bokštus yra atsivedė šviesolaidžius kabelius, dėl ko gali tiekti greitą mobilųjį internetą kaimo vietovėse. Kiek žiūrėjau statistika, tai Lietuva gana aukštose vietose yra pagal 4g tinklo paplitimą ir mobiliojo ryšio greitį. Infrastruktūra gerai išvystyta, nebus taip sunku ir prie 5g pereiti.
Shinigami 2020-05-22 21:30
Matai, jei net ir nupirksi pats visus kabelius ir visa kita, bet už darbą įvedant kabelį turės mokėti operatorius. Greičiausiai reikės ir topografine nuotrauką padaryti, reikės kabelio atvedimo projektą padaryti, užnešti kabelio apsaugos servitutus per visus žemės sklypus per kuriuos reiks vesti kabelį, reikės viską užregistruoti valstybinėse duombazėse, nuomoti kasimo technika, samdyti darbuotojus kabelio įvedimui ir t.t. Net jei tu ir nupirksi visas medžiagas, bet visas darbas vis tiek gali kainuoti kokius 2-3k eurų. Jei tu vienas tuo kabeliu naudosiesi ir mokėsi kokius 20 eurų per mėnesį, tai jiems vis tiek viskas atsipirks tik po 2000 / 20 = 100 mėnesių; 3000 / 20 = 150 mėnesių. Arba po 100 / 12 = 8 metų; 150 / 12 = 13 metų. Kas tau norės vesti internetą jei jiems vien investicijos atsipirks tik po 8 - 13 metų, neskaitant palūkanų. Šiaip nėra ko čia kalbėti apie kaimus, mano bendradarbis gyvena Vilniaus mieste, Naujoje Vilnioje ir pas ji yra tik internetas per telefono liniją. Niekas neveda šviesolaidinio interneto. Bendradarbis pats domėjosi kas jo gatvėje norėtu su interneto tiekėju sudaryti sutartį kad naudosis šviesolaidinių internetu. Tai rado gal tik viena ar du kurie norėtu, bet dėl kelių klientų interneto tiekėjui neapsimoka užsiimti tokiais darbais. Jie nėra labdaros organizacijos.
Andraika 2020-05-23 07:34
Čia dabar kas antrą straipsnį vadins "tiesiog beprotiška"?
Biesiukas 2020-05-23 17:31
Nieko ten nereikia investuoti ir kasti ar panašiai, Telia komunikaciniai šuliniai prie pat mano namo ir prie bibliotekos, reikia tik kabelį prakišti ir sulituoti šviesolaidį, ir viskas.
eXpo 2020-05-23 19:33
O serveriai pajegus atiduot tuos terabitus? Nezinau dabartiniu serveriu pajegumu, bet ar jie pajegtu aptarnaut toki greiti simtams ar tukstanciams kluentu?
ramūnas.atkočius 2020-05-23 20:30
man įdomu kaip jie išvis pratestavo tokius greičius, kur tuos duomenis rašė, ar čia tik teorija
Shinigami 2020-05-23 21:09
Ir koks skirtumas ar tie serveriai gali atiduoti ar ne? Jei kitame straipsnyje parašys kad sukūrė serverį kuris gali išsiųsti 88 terabitus per sekunde, tada rašysi "Kam jie kuria serveri kuris gali išsiųsti 88 terabitus per sekunde, jei laidu gali tik praleisti 44 terabitus per sekunde?". Ar tau tavo parašymas neskamba kvailai? Man tai jis tikrai skamba kvailai. O kas svarbiausia, jei vienas serveris nesugeba išsiųsti 44 terabitus per sekundę, tai 44 serveriai tai tikrai sugebės. Ar tu galvoji kad tik tu vienas naudojiesi tuo kabeliu? Jei yra interneto kabelis tarp JAV ir Europos, tai juo kiekviena sekundę informacija siunčia šimtai tūkstančių ar milijonai vartotojų, ne tu vienas. Dėl to tuo kabelių kiekviena sekunde eina milžiniški informacijos kiekiai. Tiek viename gale yra šimtai tūkstančių klientų tiek kitame gale šimtai tūkstančių klientų. Todėl vieno kliento išsiuntimo greitis nieko nereiškia, o reikia žiūrėti kokius informacijos kiekius išsiunčia šimtai tūkstančių įrenginių.
AAA000 2020-05-24 01:04
panasu palydoviniui internetui ragas po tokiu naujienu kabeliai ir vietiniai paplatinimo boksteliai nugalejo. idomu kiek laiko nepasensta sviesolaidzio kabelis. ji galima padaryt pvz kad tarnautu bent 200 metu sakykim teprarades tik 50% pralaidumo? nes cia gali but silpna vieta. geras greitis tik kol "sviezia" iranga...
Creatium 2020-05-24 10:18
Perdavimo "greitis", bet faktiškai tai juk keliauja tokiu pačiu greičiu, tik perduodamas gerokai didesnis info kiekis. Ar ne? Nes jeigu taip, tai palydovinis internetas vistiek nukonkuruos šviesolaidžius, einančius tarp žemynų. Įdomus video ta tema:
AAA000 2020-05-24 16:53
del greicio tai taip. cia fizinio greicio nepadidino - tik sutankino kanalu kieki. kas liecia palydovini - juk atstumas tarp dvieju tasku maziausiai 3-5 kartus ilgesnis - vadinas jau ir fizinis greitis bus su maziausiai su 3 kartu uzdelsimu. jau cia kabeliai lenkia iskart. bet kabeliu problema - sudetinga pertiest, kai pasensta. ar reikia kazkokiu modifikaciju galiniams vartotojams (sita problema is dalies beveik issprende mobilaus rysio stotys). ir cia palydovai turi privaluma. jei paleist koki rysio palydovu fabrikeli kosmose - gali faktiskai stampuot ir varyt non-stop interneto tiekimo infrastruktura. va sita palydovu privaluma ir eliminuoja tokie isradimai kaip straipsny aprase. kabeliams svarbiausia atpigint pralaidumo kieki. o pazvelgus i foto - neatrodo technologiskai labai brangus elementas o atpigins optikos kabeliu tiesima kaip suprantu simtais kartu.