Kiek laiko trunka ir kiek kainuoja laivo remontas po avarijos? Suknežintas „USS Fitzgerald“ tik dabar sugrįžta į tarnybą  ()

Eskadrinis minininkas „USS Fitzgerald“ vasarį pagaliau išplaukė į jūrą. Tiesa, ne vykdyti patruliavimo ar kokios misijos, o tiesiog bandymams. Po to sekė keli patobulinimai, įgulos karantinas ir dabar „USS Fitzgerald“ pagaliau sugrįžta į tarnybą. O jūs dar prisimenate, kas buvo nutikę šiam laivui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„USS Fitzgerald“ 2017 metais įsivėlė į tragišką avariją - jis susidūrė su konteineriniu laivu. Didžioji 300 žmonių įgulos dalis miegojo, o konteinerinis laivas savo nosimi sugnežino „USS Fitzgerald“ šoną. 7 įgulos nariai žuvo, dar bent 3 buvo sužeisti.

Ir taip, padaryta žala buvo nemaža. Tačiau juk „USS Fitzgerald“ - didelis karinis laivas. Kiek gali trukti jo remontas?

Po susidūrimo į „USS Fitzgerald“ plūstelėjo vanduo. Kieta konteinerinio laivo nosis sugnežino kapitono kajutę ir kai kurias kitas patalpas. Septyni jūreivių kūnai buvo surasti tik vėliau, kai pavyko patekti į užtvindytas patalpas. „USS Fitzgerald“ buvo nutemptas į Jokosukos uostą Japonijoje. Ten žala buvo įvertinta ir buvo priimtas sprendimas laivą remontuoti.

Lapkritį „USS Fitzgerald“ buvo kraunamas ant sunkių krovinių laivo „MV Transshelf“. Ta procedūra irgi nebuvo labai sklandi - karinis laivas gavo dar porą skylių, kurias teko iš karto lopyti. 2018-ųjų pradžioje „USS Fitzgerald“ pagaliau pasiekė JAV, kur prasidėjo laivo remontas.

Teko atstatyti pažeistas patalpas, sutvirtinti korpusą, pakeisti sugadintą įrangą. Tačiau jei jau remontuoji laivą, tai tuo pačiu gali jį ir atnaujinti. Buvo atnaujintos elektronikos sistemos, korpusas ir operacijų valdymo technologijos. Šie atnaujinimai buvo planuojami ir anksčiau, tačiau 2017-ųjų avarija privertė juos atlikti anksčiau.

Iš pradžių buvo planuojama, kad „USS Fitzgerald“ remontas ir modernizacija kainuos 368 milijonus dolerių. Bet žinote, kaip būna su tais planais - šis projektas kainavo 523 milijonus. Na, bet dabar 1993 metais į vandenį nuleistas laivas turėtų tarnauti dar bent porą dešimtmečių.

„USS Fitzgerald“ yra „Arleigh Burke“ klasės eskadrinis minininkas. Šios klasės laivai pradėti statyti 1988 metais, tačiau yra statomi iki šiol. Šiuo metu tarnauja 67 tokie laivai. Skaičiuojama, kad vieno kaina siekia apie 1,8-2 milijardus dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()