Ekspertai pasidalino įdomiais duomenimis, kokios buvo Ignalinos AE avarijų tikimybės – „vertinome net kas nutiktų, jei ant IAE nukristų lėktuvas“  ()

Ignalinos atominės elektroninės (AE) saugumu rūpinosi šimtai Lietuvos mokslininkų. Ne tik fizikų ar inžinierių, bet ir matematikų, tikimybių teorijos ekspertų. Vienas jų – matematikos profesorius, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius dr. Juozas Augutis. Mokslininko pasakojimu, jam su komanda teko skaičiuoti net keleivinio lėktuvo kritimo ant Ignalinos AE tikimybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tikimybinė analizė atliekama kompiuterine programa sumodeliuojant beveik visą elektrinės darbą. Kiekvienas elektrinės elementas veikia su tam tikru patikimumu. Kiekvienas daiktas gali sugesti, taip pat ir žmogus gali padaryti klaidą“, – aiškina prof. dr. J.Augutis.

Profesorius atkreipė dėmesį, kad reaktorių apsauginės valdymo sistemos yra dubliuojamos, o kartais net diegiamos trys skirtingos saugos sistemos. Nesuveikus vienai, įsijungia kita. Todėl elektrinės avarijos tikimybė buvo itin maža – 1 kartas per 10 tūkstančių darbo metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()