Kodėl mes žinome, kuri gatvė yra trumpiausia, o ilgiausios niekaip negalime rasti?  ()

Iki 1999 metų Pasaulio Gineso rekordų organizacija skelbė vieną svarbų rekordą - ilgiausia pasaulio gatvė yra Toronte, Kanadoje. Ta gatvė nuo to laiko labai nepasikeitė. Tačiau dabar joje nebėra apie šį rekordą skelbiančių ženklų. Tai kur ta ilgiausia pasaulio gatvė? Ir kur trumpiausia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yonge gatvė iš tikrųjų kadase buvo 11-as greitkelis. Tiesiog augantis miestas tą greitkelio atkarpą prarijo ir ji tapo gatve. Taip nutinka gana dažnai - daugybė miestų turi buvusių svarbių transporto arterijų liekanas, kurios dabar yra tiesiog gatvės. Tačiau, kadangi Yonge gatvė buvo greitkelis, ji yra labai ilga ir tiesiog neįprastai tiesi. Taigi, Gineso rekordų knygose ilgą laiką buvo skelbiama, kad tai - ilgiausia pasaulio gatvė, kurios ilgis - net 1896 km. Ar galite tai įsivaizduoti?! Na, niekas negali.

Mat Yonge gatvės ilgis yra 56 km. Ši gatvė vis tiek yra neįprastai ilga, tačiau ne ilgiausia pasaulyje. Tiesą sakant, Gineso rekordų knygose šio rekordo apskritai nebėra, nes jis labai priklauso nuo to, kas kaip matuoja gatvės ilgį.

Taip ir Yonge gatvė gavo šį statusą. Kai 11-as greitkelis tapo Yonge gatve, daug kas pamanė, kad pasikeitė visas greitkelio statusas. Tačiau kodėl jis būtų pasikeitęs? Pasikeitė tik nedidelė atkarpa. Yonge gatvė būtų ilgiausia pasaulyje tik jei jai atiduotume visą svarbų Kanados greitkelį.

Yonge gatvė ilgą laiką turėjo ir ženklą, kuris ją vadino ilgiausia pasaulio gatve. Tačiau vėliau jis buvo pašalintas, nes tai tikriausiai nėra tiesa. O kur yra ta ilgiausia pasaulio gatvė? Na, greitai niekas nepasakys, nes dirbtinai tokią galima sukurti greitai, o įrodyti, kad ji tikra ir susiformavusi per natūralų miesto progresą - sunku.

O trumpiausia gatvė yra aiški - tai yra Ebenezer Place, esanti Vike, Škotijoje. Taip pavadintas viešbutis, pastatytas 1883 metais. Būtent tuomet savininkui buvo nurodyta ant mažiausios viešbučio sienos užrašyti viešbučio pavadinimą. 1887 metais ta siena tapo gatve. 

2,06 metrų ilgio gatvė ir turi tik tą vieną pastatą. Žinoma, apsižvalgę lengvai surastumėte kitų gatvių kampų, kurie būtų dar trumpesni, tačiau šis ypatingas tuo, kad turi ilgą istoriją ir atskira gatve yra laikomas labai ilgai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()