Pusės kilometro gylyje – 80 metų dugne gulintis Vokietijos karo laivas: „jis buvo didžiausias ir baisiausias visoje grupėje“  ()

Prie Norvegijos krantų aptiktos Vokietijos karo laivo, kurį 1940 pamušė britų torpeda, liekanos. Norvegijos elektros tinklų operatorius „Statnett“ teigia, kad pagal užfiksuotus vaizdus atpažintas kreiseris „Karlsruhe“ guli beveik pusės kilometro gylyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1927 metais pastatytas laivas 1940 m. balandžio 9 d. vadovavo atakai prieš Norvegijos pietuose esantį Kristiansando uostą.

Turėjęs devynias patrankas ir tris trigubus bokštelius, buvo „didžiausias ir baisiausias puolimo grupės laivas“, – teigiama „Statnett“ pranešime.

Kaip praneša „Reuters“, Norvegijos viešojo transliuotojo NRK parodytuose povandeniniuose kadruose užfiksuoti ginklų bokšteliai ir nacių svastika.

Grįžtantį iš Kristiansando „Karlsruhe“ pakirto britų povandeninio laivo torpeda. Įgula evakuavosi, bet laivą galiausiai nuskandino patys vokiečiai – ir jis iki šiol pragulėjo dugne, 490 m gylyje.

 

Apie „Karlsruhe“ likimą galima buvo sužinoti iš istorijos knygų, tačiau niekas tiksliai nežinojo, kur nuskendo laivas, – sako Norvegijos jūrų muziejaus archeologas Frode Kvaloe. – Bet štai po ilgo laiko mes pagaliau žinome, kur yra šio svarbaus karo laivo kapas“.

„Statnett“ dramatiškus laivo nuolaužų vaizdus pavyko užfiksuoti pasinaudojus nuotoliniu būdu valdoma povandenine transporto priemone ir echolotais.

„Kai nuotolinis nardymo aparatas parodė mums laivą, supratome, kad jis iš karo laikų“, – sako projekto inžinierius Ole Petteris Hobberstadas. – O kai ekrane pasimatė patrankos, supratome, kad tai didžiulis karo laivas“.

„Statnett“ teigia, kad karo laivas pirmą kartą buvo aptiktas 2017 m., ir jis gulėjo vos už 50 metrų nuo povandeninio elektros kabelio, jungiančio Norvegiją ir Daniją. Tinklo operatorius sako, kad jei būtų žinoję apie nuolaužas, 1977 m. tikrai šioje vietoje nebūtų tiesę kabelio, praneša „Reuters“.

Parengta pagal „CBS News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()