Pirmas toks atvejis istorijoje - programišių ataka nusinešė žmogaus gyvybę  ()

Moteris Vokietijoje mirė dėl to, kad ligoninė patyrė kibernetinę ataką, kuri lėmė kompiuterinių sistemų išsijungimą. Tai yra pirmas istorijoje užfiksuotas atvejis, kai žmogaus gyvybę tiesiogiai nutraukė programišių veikla.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pacientę, kurią rugsėjo 11 d. reikėjo perkelti į Duseldorfo universitetinės ligoninės (Vokietija) intensyvios terapijos skyrių, teko gabenti į daug toliau esančią ligoninę. Ilgo pervežimo metu pacientei nebuvo įmanoma suteikti reikalingos priežiūros, ir ji mirė Vupertalio ligoninėje, esančioje už 30 kilometrų.

Vokietijos pareigūnai pradėjo oficialų tyrimą dėl netyčinės žmogžudystės, skelbia „BBC News“.

„Jei bus patvirtinta, ši tragedija būtų pirmasis žinomas mirties atvejis, tiesiogiai susijęs su kibernetine ataka. Nenuostabu, kad šio įvykio priežastis yra ne priešiškos valstybės ar teroristų išpuolis, o išpirkos reikalaujanti ataka (angl. ransomware, lrytas.lt past.)“, – sakoma buvusio D.Britanijos Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovo Ciarano Martino pranešime.

„Nors išpirkos reikalaujančios atakos tikslas yra užsidirbti pinigų, jos gali sustabdyti visų sistemų darbą. Taigi, jei užpulsite ligoninę, greičiausiai tai ir nutiks. Ankstesniais metais visoje Europoje beveik įvyko keletas tokių įvykių – o dabar, deja, atrodo, sulaukėme ir blogiausio, kas galėjo nutikti“, – sako saugumo specialistas.

 

Vis dėlto greičiausiai ši ataka nebuvo nukreipta į Duseldorfo universitetinę ligoninę tiesiogiai. Atakos metu pateiktas skaitmeniniame išpirkos raštelis buvo adresuotas Heinricho Heine universitetui – susijusiai su ligonine, bet atskirai įstaigai.

Kai policija susisiekė su įsilaužėliais ir pranešė, kad jie užpuolė ligoninės gyvybės palaikymo sistemas, įsilaužėliai pateikė iššifravimo raktą, kad serveriai vėl veiktų.

Tačiau sistemos buvo išjungtos pakankamai ilgai, ir laiko suteikti reikiamą priežiūrą sunkiai sergančiai moteriai nepakako – tad ji mirė. Vokietijos valdžia dabar ieško pėdsakų, kurie galėtų nuvesti pas asmenis, atsakingus už šią kibernetinę ataką.

 

Išpirkos reikalaujančios atakos tampa vis didesne problema. Ligoninės nuo to jau yra nukentėjusios ir anksčiau, kartu su atskirų JAV valstijų valdžia ir vyriausybinėmis agentūromis. 2019 m. buvo užfiksuota beveik tūkstantis tokių atakų, nukreiptų prieš JAV švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus – ir kaip sako „Computer Business Review“ (CBR), tai artėja prie „epidemijos masto“.

Apie tokį atvejį, kad išpirkos reikalaujanti ataka gali atimti kam nors gyvybę, jau buvo kalbama kelerius metus – bet iki šiol tokių atvejų užfiksuota nebuvo.

„Tai, kad 2019 m. nebuvo patvirtintų mirčių, susijusių su išpirkos reikalaujančiomis atakomis, yra tiesiog sėkmės reikalas – bet ta sėkmė 2020 m. gali pasibaigti“, – dar pernai rašė CBR.

Tenka pripažinti, kad tokia niūri pranašystė šiandien jau tapo realybe.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()