Kodėl kosmonautai į misijas pasiimdavo ginklą? Ir dar kokį keistą!

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedranatas 2020-09-24 20:49
O kam ginklai povandeninių laivų kapitonams, jug ryklių ar meškų nemedžioja...?
SaMaras 2020-09-24 21:34
Civilių povandeninių laivų kapitonai ginklų dažniausiai neturi... O kam kariškiams ginklai tai jau kitas klausimas. „Du vamzdžiai buvo skirti įprastiems šoviniams, o trečiasis naudojo amuniciją, skirtą automatiniams ginklams.“ na nežinau, kaip kas supranta „įprastus“ šovinius.. man 5,45x39 tai labiau panašu į įprastą, nei tie 40-to kalibro..
bahuriux 2020-09-24 22:09
Minėtai astonomei vertėtu bent jau KSP pažaisti ir susipažinti su orbitine mechanika, prieš pareiškiant tokius keistus pareiškimus. Ta prasme bent jau mūsų galaktikoje visada, viskas juda orbitoje, žvaigždės juda orbitoje aplink galaktikos centrą, planetos aplink savo žvaigždę, palydovai aplink savo palnetas, kosminiai laivai aplink planetas arba palydovus, iššauta kulka irgi judės kažkurioje orbitoje net jei ir ištrūks iš vieno kosminio kūno orbitos priklausomai kuria kryptimi iššausite. Aš tingiu rašinėti, tai kiek plačiau apie "pasišaudymus" iš šaunamūjų ginklų kosmose ir orbitoje https://www.15min.lt/mokslasit/straipsn ... 651-480530
conjurer 2020-09-25 13:36
Jei šautum į bet kurią pusę nuo ten kur sojuz yra kada buvę, kulka liks orbitoje aplink žemę, kurį laiką, o tada per metus jos orbita degraduos iki sudegimo atmosferoje. Jei šautum į ta pusę į kurią skrenda ISS, kulkoks aukščiausias taškas būtų aukščiau nei ISS, bet žemiausias vis dar bus tame pačiame aukštyje, taigi žemiausiame taške vis dar egzistuos nemaža trintis. Jei šautum į prieštingą pusę nukritimas bus daug greitesnis, gal tik kelios orbitos. Priklauso nuo greičo, bet spėju jos greitis bus apie 400m/s. Jei šausi ISS viduje, visiems šakės, dėl staigios dekompresijos. Norint kad kulka keliautų atviru kosmosu amžinai, reikėtų rimtesnio ginklo. Kol ISS sukasi apie 9,5 km/s greičiu, ištrūkimo iš saulės sistemos greitis yra apie 11km/s. Taigi reikia apie 1,5+ km/s kulkos paleistos labai specifiniu kampu. Žodžiu čia kalbam apie artilerijos pabūklus arba "railgun" technologiją.
bahuriux 2020-09-25 14:59
to Viska surašei teisingai tą ka aš tingėjau rašyti, tik pataisysiu ISS orbitinis greitis ~7,66km/s, kiek mažiau nei pirmas kosminis greitis 8km/s (minimum orbitinis greitis LEO), o ISS orbita ne tokia jau ir žema 408-410km, todėl gravitacija kiek mažesnė nei 100 km aukštyje, todėl ir greitis mažesnis. Kad ir kaip būtu ne intuityvu, bet kad pasiekti didesnį aukštį kosminiam laivui reikia sunaudoti papildomai energiją, bet rezultate tame aukštyje vistiek orbitinis greitis bus mažesnis. Ir atvirkščiai stabdant (žeminant orbitą) greitis tik didės https://www.google.com/search?client=fi ... ital+speed Dėl kulkos tai iš pistoleto iššauta vakuume ji gali pasiekti iki 1200m/s nes nėra oro pasipriešinimo pačiame vamzdyje. Žinoma, kaip ir rašei to vistiek neužtenka ištrūkti iš Žemės orbitos. Nebent pati kulka būtu modifikuota ir savo viduje dar papildomai turėtu kažką panašaus į kieto kuro raketinį variklį, tada galima būtu pasiekti ir antrą kosminį greitį, o gal net ir trečią.
SaMaras 2020-09-25 21:24
Kažin kaip veiktų eilinis traseris.. to paties 5,45x39...
conjurer 2020-09-27 00:13
Sumaišiau su delta-v. Bet dėl kulkos 1200 nelabai sutinku, ar gali pagrįsti? Kalbam apie pistoleto tipo ginklus, kur vamzdis yra sąlyginai trumpas, kaip to paveiksliuke. Bet kuriuo atveju, bet kokio objekto žemės orbitoje su žemiausiu tašku apie 400km, orbita degraduos iki nukritimo/sudegimo. Dėl to ISS ir yra tokiame aukštyje, nes jame yra mažiau šiukšlių. Dėl to reikia nuolat kelti ISS orbitą, kad ji nedegraduotų pilnai. Kulka turi pasiekti 3.54 km/s greitį, į ta pačią pusę į kurią skrendą ISS, kad ji ištrūktų iš žemės orbitos, ir prarastų 400km žemiausią tašką. Taigi net 1,2km/s nepadės kulkai keliauti amžinai po kosmosą. Aišku aš nežinau ar sojūzai gali nuskristi į aukštesnę orbitą (Saturn V su apollo kapsule gali, bet tai yra labai didelė raketa). Primetu kad negali. Esant orbitoje arti mėnulio tai gali būti įmanoma. Ypač su rimtesniu artilerijos pabūklu.