Paramedikai sužeistuosius gelbėtų su reaktyviniais kostiumais? Fantantiška idėja, tiesiog rekordinis 136,9 km/val. greitis su 5 turbinas turinčiu reaktyviniu kostiumu ir unikalios galimybės  (1)

Vaikystėje, kai dar tikėjote superherojais, tikriausiai svajojote kada nors pamatyti į pagalbą atskrendantį didvyrį. Tai va, tos svajonės virsta realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės kompanija „Gravity Industries“ buvo įkurta tik 2017 metais, tačiau jau dabar yra žinoma visame pasaulyje dėl reaktyvinio kostiumo sukūrimo. Ši 5 turbinas turinti transporto priemonė be degalų sveria tik 27 kg ir gali skristi 5-10 minučių. Mažai? Taip, bet tiek laiko pakako, kad šiuo kostiumu pavyktų pasiekti rekordinį 136,9 km/val. greitį.

Kaip ir lėktuvų reaktyviniai varikliai, „Gravity Industries“  kostiumas, vadinamas tiesiog „Jet Suit“, gali deginti dyzeliną arba jam artimą reaktyvinį kurą. Dabar galima įsivaizduoti, kad šis dėvimas orlaivis yra tinkamas tik pramogai, tačiau jo kūrėjai ir Anglijos gelbėjimo tarnybos taip nemano.

Šiaurės Anglijoje esantis Ežerų kraštas yra pamėgtas žygeivių ir gamtos mylėtojų. Problema ta, kad šiame drėgname ir kalnuotame krašte žmonės dažnai pasiklysta arba susižeidžia. Priklausomai nuo jų padėties, pagalba atvyksta sraigtasparniais, visureigiais arba pėsčiomis. Tačiau ateityje gali atvykti ir „Gravity Industries“ reaktyviniu kostiumu.

 

Ir tai nėra tik teoriniai pasvarstymai - jau vykdomi bandymai ir simuliacijos, kad būtų įsitikinta reaktyvinio kostiumo pritaikymo žmonių gelbėjime galimybėmis. Demonstracijoje kostiumo kūrėjas Richardas Browningas gavo koordinates ir greitai nuskrido į simuliuojamos nelaimės vietą - jis ją pasiekė per 90 sekundžių. Palyginimui, gelbėtojai tą tik pėsčiomis pasiekiamą vietą būtų suradę tik per 25 minutes. Sraigtasparnis, žinoma, turi savų privalumų, tačiau ir jį pakelti į orą užtrunka šiek tiek laiko.

Tačiau ar Ežerų krašto paramedikai tikrai naudos reaktyvinius kostiumus? Na, ši transporto priemonė turi porą privalumų:

  • itin geras manevringumas, galimybė kilti ir leistis vertikaliai ypač ankštose vietose;
  • galimybė greitai reaguoti į pagalbos prašymus;
  • sąlyginai maži išlaikymo kaštai.

 

Tačiau trūkumų yra daugiau:

  • tektų apmokyti pilotus;
  • jokių galimybių transportuoti sužeistuosius;
  • trumpas maksimalus skrydžio laikas;
  • minimali piloto apsauga;
  • prastos skrydžio galimybės prastomis oro sąlygomis.

Nors idėja ir įdomi, didžiąją dalį to, ką gali „Gravity Industries“ kostiumas, gali ir geras dronas. Tačiau, turint omenyje, kad ši idėja svarstoma apskritai, galime pamanyti, kad ateityje pagalba atokiose vietose iš tikrųjų atvyks taip, bet tik kai technologijos bus geresnės. Gelbėtojai kaip superherojai leisis iš dangaus ir temps pasiklydusius į saugias vietas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai (1)