Estija kartu su Nyderlandais perka karines mašinas „THeMIS“ - kam skirti šie robotai ir kodėl tai didelis pasiekimas mūsų šiaurės kaimynams? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ernestass 2020-10-08 18:22
Robotizacija įvairiais dronais ir nematomumo technologijos nusimato būti šio amžiaus karinės industrijos vystymosi šakos kurios revulicinuos karybą kaip kad vidaus degimo variklis revolucinavo praito amžiaus karybą. Dronai jau buvo naudojami šaltojo karo metu, kaip kad Israelis juos panaudojo priešų pozicijų suradimui ir koordinačių perdavimui artilerijai, aviacijai sunaikinimui. Kaip visos technologijos jos ilgai bręs ir dar tiek pat ilgai bus gaminamos kol šalių arsenale taps neatskiriama karine dalimi tiek jos užimamomis rolėmis, jų pažangumu bei paplitimu. Šiuo metu dronai karyboje yra daugiau kaip žaisliukai. Gerą jos turėti, bet jie nėra labai reikšmingi. Pamažu tai keičiasi. Pavyzdžiui, dabar yra tokios technologijos, Japonai galvojo apie tai savo tankuose, bet neįgyvendino dėl kaštų bei dydžio. Vienas tankas mato priešus. Jis perduoda jų koordinates kitiems tankams. Šie tankai nemato priešo, bet į jį šauna kaip artilerija. Sviedinys pasiekia taikinį ir jį sunaikiną. Dabar įsivaizduokite ketvirtos kartos tanką. Jo optikos dalis sudaro dronas. Tankas sėdi ramiai sau pasislepęs miške. Jis iškelia droną, dronas skraido aplinkui, dirbtinis intelektas ieško priešo tankų. Kai juos randa, jis juos seka, perduoda duomenis tankui. Tuomet šaunamasis kompiuteris sugeneruoja šūvio sprendimą per visus medžius ir kliūtis. Tankas iškelia savo pabūklą ir šauna į viršų. Sviedinys yra išmanusis, jis yra suprogramuotas savo trajektoriją kontroliuoti ore ir dėl to jis gali pasikoreguoti kur nukris jeigu yra šaunama į artimą vietą. Sviedinys užtikrina taiklumą, kad jis pataikys į priešo tanką. Taip yra sunaikinama priešo technika už kokių 40 kilometrų. Kariškiams nieko nereikia atlikti daugiau nei gurkšnoti arbatą, valgyti sausainius, žiūrėti youtube bei kartas nuo karto patvirtinti užduotis. Gal tas skamba fantastiškai, tačiau tas yra labai realiu. Visos technologijas tam atlikti jau egzistuoja. Tankai gali veikti kaip artilerija. Išmanieji svediniai jau irgi yra sukurti. Tankams jau buvo kurtos sistemos kurios leistų jiems šaudyti į taikinius kurių jie nemato. Dronai irgi pažengė tiek, kad jie galėtų būti naudingi karyboje. Dirbtinis intelektas irgi sparčiai tobulėja ir panašios sistemos jau egzistuoja. Per ateinančius dešimtmečius kariškiai sugalvos visas šias sistemas apjungti. Amžiaus viduryje jau turėsime veikančius modelius. Jo pabaigoje šios sistemos paplis tiek, kad taps universaliomis.
bahuriux 2020-10-08 19:42
Gerai surašei viską, bet einam dar toliau, o kam tie tankai, visa tavo aprašytą sistemą sumontuojam į bet ką pvz seną civilinį džipą (privalumas jei reikia kovoti kaip partizanams), tik šaudmenis pakeičiam į reaktyvinius, jei jau jis šaudys išmaniais sviediniais. Tankas naujas ne naujausių technologijų kainuoja ~5mln dolerių ir daugiau už tą sumą išeitų nemažai tokių tankų naikintojų kaip aš aprašiau. Labai gera idėja panaudoti dronus kaip žvalgus ir ugnies koordinatorius Lietuva galėtu pigiai apsiginkluoti iki dantų, bent jau kas liečia priemones antžeminei technikai naikinti. Mūsu potencialūs priešai turi radio trukdžių pažangias sistemas, tai tie dronai ir raketos turi turėti atsparumą tam, pvz kad būtu valdomi IR lazeriais ir dar turi būti autonomiški ar panašiai.
AAA000 2020-10-08 22:43
ziuriu ir tau taspats galvoje sukasi kaip man po tokiu karo specu postu as tai kitka dar pagalvojau. jei tokios sistemos evoliucionuos pas visus - tai ir priesas nebetures tanku. nu tai i kokius tankus aplamai saudysim?
kestutisz 2020-10-09 13:40
Hm, dronai tai čia jau praktiškai svetimai teritorijai žvalgyti, na ir šiaip - triukšmingi (radio eteryje irgi), skraidymui reikia daug energijos ir šiaip tobulai veikiančių nebūna :) Jei ruoštis gintis tai tą patį galėtų atlikti platus stacionarių sensorių/kamerų tinklas. Na ir svarbiausia kortražvalgyba - kad išaiškinti nutekinamą informaciją apie tokio tinklo buvimą :)
HardAxe 2020-10-09 14:03
Tankas labai tinkamas pridengti pėstininkus. dronai nebūtinai yra quadkopteriai. Gali būti salygynai tylus lektuvelis.
bahuriux 2020-10-09 18:53
tobulų nebūna, bet dronas gali būti lėktuvėlis pagamintas grynai iš karbono, tada jis bus išvis nematomas radarams nei trupučio, o 2-3km aukštyje praktiškai nematomas optiškai nes per mažas. Pats gali atlikti autonominį skrydį pakilti iš tam tikros vietos skristi į tam tikrą vietą pagal waypointus. Energiją jam gali tieketi kuro elementai, jei reikia ilgai skraidyti, jei tik pora valandų užteks ir ličio baterijų, apskritai šitie kontroleriai patys moka išnaudoti termikus ir vertikalias oro sroves skrydžio laikas dar ilgėtu. Jei reikia perduoti/priimti informaciją, valdyti išmanią prieštankinę raketą jis turi kryptinės antenos trackerį tiek ant žemės tiek pačiam drone, tik elektromagnetines antenas tektu papildyti, arba pakeisti netaip smarkiai sufokusuotais IR lezeriukais, žodžiu dvipusis dvigubas kryptinis ryšys jei jau taip reikia ir net ne su viena antena. Ir visa tai gali padaryti skrydžio kontroleris už 20-200€ + open source programinė įranga, na neskaitant dar 100 smulkmenų, tas įmanoma jau šiandien. Po karbono kiautu toks dronas atsparus netgi EMP ne vien radio trukdžiams (su sąlyga kad jutikliai, kameros ir ryšio priemonės apsaugotos irgi karbonu). Aš nesakau kad tai pigu, bet čia ir ne hobby grade technika būtu, o karinė.
Ernestass 2020-10-10 00:38
Man kažkodėl kartais neateina žinutės dėl atsakymų forume.
Tomasziukas 2020-10-10 10:52
kol jus cia i tuos dronus susikoncentrave? tie dronai yra zaisliukai vaikams-kariuomenei. siuo metu yra tokia palydovine sistema kad jeigu tu esi sode ir skaitai knyga, zmogus sedintis ir valdantis ta sistema gali skaityti kartu. o jus cia apie kazkokius dronus kalbate.... kalbant apie kariavimo perspektyva, tai max kas gali ivykti yra lokaliniai konfliktai tarp daug stipresnes ir silpnesnes salies. visa kita yra tiesiog skiedalai, pvz kaip Indijos ir Kinijos konfliktas, kuris tesiasi berods 40metu. labai geras pavyzdys butu S.Koreja turi branduolini ginkla ir to uztenka per akis. O jus cia apie kazkokius tankucius, dronus ir panasius niekus diskutuojate, visa tai yra bevertis dalykas. Esu visiskai tikras, kad jeigu Ukraina nebutu atsisakiusi savo branduolinio arsenalo tai nebutu nei Krymo praradusi, nei sitos Donbaso isterijos nebutu. Grizkiti realybe, jokio karo su tankais, dronais ir panasiais zaisliukais nebus, tai yra praeitis. Yra tokia knyga "Zmogus zveris" ir ten geriausiai isvystoma ideja kad pavojingiausias kario ginklas yra jo protas.
Berserkas 2020-10-10 13:01
Palydovas gerai yra nejudančiam taikiniui, bet kai daug taikinių, juda skirtingomis kryptimis, viską apskaičiuoti ir dar būti sufokusavus į karo lauką ir dar turi iš anksto žinoti kur jie visi, milžiniški plotai, viską surasti ir toks informacijos keliavimas tokiais atstumais, ir sukontroliuoti viską, kiekvieno vieneto poelgį, nes niekas nepaliks tam A.I. viską atlikinėti, todėl žmonės turės visiems įsakymas duoti, visi turės tarpusavyje bendradarbiauti, reikia tokių išteklių, kad čia mokslinė fantastika būtų arba labai tolima ateitis, o tolimoje ateityje galės palidovus visi numušinėti nesunkiai, nebent palydovai turės kažkokia gynybos sistemą,kas vėl nežinia kaip kas bus ir kadangi viskas kinta, kažkada tankai buvo pats galingiausias ginklas ir visi įsivaizdavo, kad dar didesni, galingesni ir pnš bus dar geresni, tačiau atsirado naujas dalykas ir viskas pasikeitė. Po to galvojo, kad milžinišką atominė bomba bus galingiausias ginklas, o dabar sėkmės tai atgabenti jeigu turi gerą gynybos sistemą. Todėl dabar kitokios tipo vystomi, taip pat ir kaip ir tankai. Šiaurės Korėjos bijo, nes netoli jos sienos yra daug didelių Pietų Korėjos miestų, jeigu visi tie miestai būtų buve pietinėje dalyje, visiems būtų px kaip sakant. JAV galėtų lengvai jeigu norėtų sunaikinti Šiaurės Korėja, tačiau tuomet niekas nebežiūrėtų ją kaip dabar žiūri, net NATO. Ukrainos nebūtų užėmusios jeigu nebūtų savo kariuomenės sandėlių išpardave, kokius kiekius tankų, visko, o esmė milžiniška korupcija. Čia jau nelabai pakeisi ir nemanau, kad galimą laikyti atominius ginklus kiek nori, nežinau kaip kas, bet manau, kad po labai ilgo laiko tampa nebenaudojamais. Tankai ir dronai, dabar karas persikelia į miestus, o ne ko didesnė naikinamoji jėga? Kodėl? Įsivaizduokite Rusiją sunaikina Ukraina ir jos visus gyventojus, nekalbant dėl užterštumo, kad tai tektų ir jiems patiems, o kur dar vietiniai gyventojai Rusijos, sukilti priešingai valdžia ir nuverstų. Tas pats ir JAV. Kad ir kokią ginkluotę turi, turi kontroliuoti ir savo valstybę, iš jos surenkami pinigai karybai, iš jos padaromi kariai, jie sukuria technologijas, jie gyvena su tavimi ir lengvai gali nuversti tave, jeigu tai palies juos visus. Bet jeigu piliečiams bus gerai, galėsi išlaikyti savo įtaką. Viskas nėra vien tik, turiu atomine bomba, numetu ir laimiu. Labai primityviai mąstot. Moderniose valstybėse daug sunkiau šiais laikais taikyti represijas, tik nepakankamai išsivysčiosiose galimą tai taikyti, nebent tokio lygio kuomet žmogui tai priimtiną, o tai priklauso nuo valstybių kultūros ir daug kitų dalykų.
Evil Goku 2020-10-10 14:49
O tai nebutu efektyviau prie drono pritvirtinti kovinę galvutę ir naudoti juos kaip kamikadzes? Tiks dronas neturėtu kainuoti žymiai brangiau nei išmanusis sviedinys.
Tomasziukas 2020-10-10 15:29
sutinku del to kad stebeti greitai judancius taikinius yra su palydovais sudetinga, ir yra atsilikimas, bet juk galima sukoncentruoti i ta vieta daug palydovu. Esme kad jeigu ne Branduolinis ginklas, niekas tos Korejos nebijotu ir greiciausiai rezimas butu nuverstas. Prie ko cia isparcialiavimas, tiesiog ta iranga paseno, neabejotina kad jeigu Ukraina butu pasilikusi sita branduolini ginkla - niekas jos nepultu. Netikiu kad Ukraina isivele i kara ir prarado Krymo pusiasali del korupcijos. esme yra tame, kad kai turi sita, kiti tiesiog nereikalingi. (velgi Korejos atvejis). Tai yra atgrasymo, o ne kariavimo priemone, niekas nepuls taves jeigu turesi geriausia ginkla. ir kart visi kiti ginklai nereikalingi jeigu turi geriausia Na apie sukilimus ir valdzios "vertimus" kita tema, bet ivykiai Baltarusijoje si ta parodo. Del palydovu numusinejima, cia yra daug paprastesnis dalykas negu tu manai, cia uztenka tam tikrame aukstyje susprogdinti keleta bombu ir didziuliame plote nebeliks nei vieno palydovo, npamirsk kad i palydova nebutina tksliai pataikyti kad ji sugadinti O isjungs palydovus dingtu ir didele rysio kanalu , kiltu panika. Tai is esmes ir yra "pavojingiausias kario ginklas yra jo protas" siuo atveju tai ir yra esme, kad is esmes didziulio karo metu uztenka sunaikinti palydovus ir priesas taps aklas
Berserkas 2020-10-10 21:08
Dronų greitis mažas, didys irgi nemažas, manau lengvai galėtų apsauga sukurti nuo to.
Berserkas 2020-10-10 21:28
Ne Ukraina įsivėlė į karą, o į ją įžengė netikėtai. Taip pat Ukrainos kariuomenėje trūksta net paprastų neperšaunomų liemenių, viskas iš po sovietmečio likta, viskas išparduota, karių daug, bet nei pusei nei neperšaunomų liemenių nesugeba surinkti nei kitokios ginkluotės. Ties šituom Ukrainai batai. Ką su atomine būtų padariusi? Ant savo Ukrainos miestų užmestu ir Ukrainos gyventojus su kitos valstybės kariais (kartu ir vietiniai kurie tapo kariais dėl Rusijos išmokamų didelių sumų lyginant su Ukrainos atlyginimais ir tie dar pasiilgę sovietmečio prie to pačio) išnešiotu. Tada jiems ir nebereikėtų nieko. Užmestų ant Rusijos? Kažin ar per dieną praskristu, o kur dar atsakas atgal tiek kariais (pilna jėga), tiek atomine ginkluote, nes sakytų jog pirma pradėjo atominį karą. Tarp Pietų Korėjos sostinės Seulo ir demilitarizuotos sienos tėra 23km atsumas, sostinėje gyvena 10mln. gyventojų, netoli kiti miestai, todėl ir bijo atominės ginkluotės, nes ji čia pat praktiškai kieme. Baltarusijoje daug kartų bandė versti režimą, tačiau tie vertimai buvo kasmetiniai, jiems būdavo pasiruošta, o ir tie vertimai nekokie. Šiais metais buvo daug rimtesnis, tačiau nepakankamas, dar daug kam gerai kaip dabar, nori sovietmečio. Reikia daugiau metų, kad suaugtų jaunesnioji karta, išmirtu sovietmečio ištroške žmonės. Be to Baltarusijoje represijos buvo kasdienybė tai jiems kaip ir įaugę į tai, jiems gerai gyventi kaip gyveną. Iki kol nepanaudojo jėga prieš piliečius, ir vis dėl to vis vien tai nepakanka.
Tomasziukas 2020-10-11 11:38
na todel as ir pasakiau, Branduolinis ginklas yra atgrasymo priemone. Jokia salis nepuls kitos salies, kuri turi sita ginkla. Yra ir daugiau to pavyzdziu. Pakistanas, klausimas kaip ten gyvuotu trapi taika jeigu Pakistanas neturetu Branduolinio ginklo. Turiu galvoje konflikta del Kasmyro. Mintis tame, kad Rusija nepultu Ukrainos jeigu si turetu toki ginkla. na o tu kalbi apie kazkokias nepersaunamas liemenes, dronus, tankus ir panasu beverti daikta.... Isvis vienodai turi tu tu tanku, dronu ar neturi, jeigu turi geriausia ginkla kiti nereikalingi. TASKAS.
Berserkas 2020-10-11 14:45
Tu nesupranti, Rusijai nereikia pulti nieko, kaip dabar bus žalieji žmogeliukai ir viskas. Sakys, kad pilietinis karas ir viskas. Ką Ukraina padarytų su branduoliniu ginklu? Ant ko užmestu? Kaip tai atgrasytų? Karas vykstą miestuose, ne su naikintuvais ir raketomis. Todėl ir reikia neperšaunomų liemenių ir pnš. Branduolis ginklas nėra geriausias ginklas, akivaizdu, kad kažkokia fantaziją čia šneki.