Asbestas - vėžį sukelianti medžiaga niekur nedingo: kam jį naudojo prieš 4500 metų, kur jo šiandien vis dar iškasama milijonai tonų ir kodėl JAV asbesto neatsisako  ()

Asbestas - silikatinių mineralų grupė. Jis pasižymi pluoštine struktūra, kurią lengva pritaikyti įvairioms statybinėms medžiagoms gaminti. Kaip žinote, asbesto pluoštas yra aštrus ir lengvai įkvepiamas, todėl stringa plaučiuose ir su laiku gali sukelti vėžį. Mūsų kraštuose asbestas yra uždraustas ir po truputį nyksta, bet ar žinojote, kad jis yra kasamas ir naudojamas toliau?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asbestas kadaise buvo matomas kaip Dievo siųsta dovana. Lengvai apdorojamas, karščiui ir liepsnoms atsparus tvirtas pluoštas - kiek daug visko su juo galima nuveikti statybose!

Asbestas buvo naudojamas nuo pačių seniausių laikų. Europos Šiaurėje, dabartinėje Suomijoje, žmonės prieš 4500 metų gamino asbesto keramiką, kurią naudojo maisto gamybai. Tačiau, žinoma, asbestas labiausiai išpopuliarėjo pramonės revoliucijos laikais.

Iš asbesto buvo gaminamos įvairios karščiui atsparios medžiagos, statybiniai blokeliai, vamzdžiai, apdailos plokštės. Norite, kad jūsų namas būtų gerai izoliuotas, šiltas ir atsparus gaisrams? Pirkite asbesto cemento plokštes! Asbesto antklodėmis buvo apklojami vaikai, o asbesto cementas buvo kone kiekvieno židinio apdailoje. Ir ką? Ir nieko - daug kas mirė ir nesiskundė.

Dabar kai kas nors pamini asbesto žalą sveikatai, kas nors būtinai ima pasakoti apie tai, kaip vaikystėje vieliniu šepečių šveitė senelių stogą ir nemirė. Ryklių atakas išgyvenę žmonės irgi turbūt sako, kad tai nėra taip jau pavojinga, o kai kurie buvę heroino mėgėjai irgi yra gyvi, todėl perdozavimas turbūt yra išsigalvojimas. Apie tai, kad asbestas gali stipriai pažeisti plaučius žinoma nuo 1899 metų. Pirmoji su asbestu siejama mirtis oficialiai užfiksuota 1906 metais. Jūsų gyvenimo metais niekada nebuvo laiko, kai žmonija nežinojo, kad asbestas yra labai pavojinga medžiaga. Tiesiog tos žinios buvo ignoruojamos.



 

 

Na, bent jau tol, kol atsirado geresnių alternatyvų. Tuomet šalys viena po kitos ėmė riboti ar visiškai drausti asbesto naudojimą statybose. Jis dar ilgai buvo naudojamas įvairių pramoninių daiktų gamybai - įvairios žarnos, pramoninė izoliacija ir kiti karščiui atsparūs daiktai iki šiol turi daug asbesto.

Pavyzdžiui, Kanada asbestą visiškai uždraudė tik 2018 metais, tačiau statybose jo naudojimas ribotas daug seniau. JAV asbestas visiškai nėra uždraustas iki šiol. Dar visai neseniai jis buvo plačiai naudojamas stabdžių žarnelių gamybai. Tačiau, žinoma, jo naudojimas yra stipriai apribotas.

Kasmet pasaulyje vis dar iškasama daugiau nei milijonas tonų asbesto. Daugiau nei pusę jo iškasa Rusija, didelius kiekius kasa ir Kinija, Kazakstanas bei Brazilija. Tai kur asbestas naudojamas dabar, kai taip gerai žinome, jog jis sukelia asbestozę, kuri veda prie plaučių vėžio?

 

JAV asbestas laikomas pavojinga medžiaga, tačiau pripažįstamas faktas, kad pavojingiausias jis tada, kai yra padirbamas. Niekas negali įkvėpti asbesto plaušelių, kai jų ore tiesiog nėra - juos kažkas turi paskleisti. Taigi, asbestas apdorojamas laikantis saugumo taisyklių. Ir naudojamas ten, kur jį pakeisti nėra taip lengva - daugiausia pramoninėse izoliacinėse medžiagose. Tiesa, asbestas vis dar naudojamas ir statybose - jis sutvirtinta vandentiekio vamzdžius ar yra naudojamas kaip izoliacinė medžiaga. Bet vis rečiau. Kai 2001-ųjų rugsėjo 11 dieną griuvo Pasaulio Prekybos centro dangoraižiai, į aplinką pateko apie 1000 tonų asbesto. Ir jo turi daug senų pastatų.

Vietname asbestas naudojamas itin plačiai. Vietnamas nėra labai didelė valstybė, tačiau ji lengvai patenka į didžiausių asbesto naudotojų dešimtuką. 85 % namų yra dengti asbestiniais stogais. Ir tik apie 5 % žmonių žino, kad asbestas yra pavojinga medžiaga, todėl gali šveisti stogus vieliniais šepečiais be baimės.

Minėjome, kas Rusija iškasa daugiausiai asbesto, todėl nieko keisto, kad labai daug jo ir sunaudoja. Daugiausia stogams dengti. Asbestas yra labai plačiai naudojamas neišsivysčiusiose šalyse, ypač Azijoje. Ir ne (tik) todėl, kad žmonės nežino apie asbestozę. Tiesiog visos medžiagos, galinčios pakeisti šiuos iš žemės kasamus mineralus, yra brangesnės.

 

Ir daug kas pasakys, kad asbestą galima naudoti saugiai ir tai yra tiesa. Tačiau išsivysčiusios šalys įprastai stengiasi to vengti, nes kada nors stogus, vamzdžius ir sienas reikės keisti, taip sukuriant daug atliekų, kurios papūtus vėjui neša vėžį. Be to, asbestas pasklinda ir įvairių nelaimių - gaisrų, griuvimų - metu. Todėl buvo nuspręsta asbestą pakeisti pažangesnėmis medžiagomis, kurių dabar tikrai yra.

Dabar per metus iškasama daugiau nei milijonas tonų asbesto, tačiau kadaise tas skaičius buvo penkis kartus didesnis. Ir ne taip seniai - asbesto gavyba viršūnę pasiekė 8-ojo dešimtmečio pabaigoje. Tai reiškia, kad dabar daug asbesto kasyklų yra apleistos. Mokslininkai norėtų jas panaudoti anglies šalinimui iš atmosferos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai ()