XIX-ajame amžiuje įvykęs beprecedentis dalykas: kodėl buvo uždraustas vienas svarbiausių augalų žmonijos istorijoje ir kas pasikeistų pasaulyje, jei draudimas pranyktų? (Video, Apklausa)  (3)

Nepaisant to, kad daugelyje pasaulio šalių kanapių auginimas vis dar yra draudžiamas ar ribojamas, mokslininkai kuria tikrą pramoninę revoliuciją ir kanapes ketina naudoti pastatų statyboje, superkondensatoriuose ir kt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 1900-ųjų kanapės buvo viena iš svarbiausių žmonijos auginamų kultūrų. Ir tik praėjusiame amžiuje nuspręsta uždrausti kanapių auginimą bei tuo pačiu jų panaudojimą.

Įdomiausia, kad šis augalas yra stipriai susijęs su žmogaus istorija ir pačioje žmonijos istorijos pradžioje greičiausiai būtent kanapė buvo pagrindinė medžiaga, iš kurios buvo gaminama tekstilė.

Nepaisant to, kad vis daugiau šalių keičia savo politiką kanapių atžvilgiu ir pirmiausiai jas dekriminalizuoja, pats pirmasis dalykas apie kurį pagalvojama, kai kalba pakrypsta apie kanapes, yra tas, jog nuo šio augalo žmonės „apsineša“.

Bet tai labai siauras mastymas. Juk yra trys kanapės rūšys: sėjamoji kanapė (Cannabis sativa, kuri turi 3 porūšius), indinė kanapė (Cannabis indica) ir šiukšlyninė kanapė (Cannabis ruderalis).

Sativa ir indica augalai garsėja savo psichoaktyviu poveikiu, tačiau yra įvairių Cannabis sativa porūšių, kurios auginamos specifiniams tikslams.

Pramoninė arba pluoštinė kanapė neturi tokio kiekio psichoaktyvių cheminių medžiagų, tad nuo jos nėra galimybių „apsinešti“.

Kanapės jau yra auginamos tūkstančius metų ir buvo plačiai naudojamos popieriaus, virvių, audinių ir vaistų gamyboje. Kanapė suvaidino labai svarbų vaidmenį žmonijos progrese, tačiau nepaisant kanapės praktinio panaudojimo galimybių, ji šiuo metu daugelyje pasaulio šalių yra uždrausta.

„Archeologai rado kanapių audinio liekanų senovės Mesopotamijoje (šiuo metu Irano ir Irako teritorijoje) ir šis audinys buvo pagamintas 8000 metų prieš mūsų erą. Taip pat manoma, kad kanapė yra seniausias žmonijos industrijos pavyzdys. Kinijos Sung dinastijos laikotarpiu parašytuose dokumentuose randame nuorodų apie imperatorių Šen Nungą (28-as amžius prieš mūsų erą), kuris išmokė savo tautą auginti kanapę drabužių gaminimui. Manoma, kad kanapės į Europą pateko maždaug 1200 m. prieš mūsų erą ir tada paplito po visą Senąjį žemyną“, - teigiama MIT tyrime.

Bet 19-ajame amžiuje įvyko beprecedentis dalykas ir kanapių auginimas buvo uždraustas praktiškai visame pasaulyje.

Tačiau atsižvelgiant į pastaruoju metu besikeičiantį požiūrį į kanapę ir iš naujo atrandant jos galimybes, pramonė lėtai bando grįžti prie šio augalo ir su šiuolaikinėmis technologijomis išnaudoti visą jos turimą potencialą.

Šiuolaikiniai mokslo ir technologijų pasiekimai gali duoti gerokai daugiau naudos iš kanapių, nei jos sugebėjo gauti mūsų tolimi protėviai. Dabartinės kanapių rūšys gali būti panaudotos gaminant kanapių betoną, kanapių pagrindo superkondensatorius, kanapių degalus ir kt.

Kanapių betonas

Per pastaruosius dešimtmečius statybos pramonė išliko palyginti stipriai nepakitusi. Dauguma bendrovių stato naujus pastatus iš tų pačių statybinių medžiagų, kaip medžio bei betono.

Deja, bet šios medžiagos daro ganėtinai didelį neigiamą poveikį aplinkai ir tuo pačiu žmonių sveikatai. Be to, didėjant reikalavimams užtikrinti kuo didesnį pastatų energetinį efektyvumą, sumažinti energijos vartojimą, statydamos šiuolaikinius pastatus įmonės yra priverstos naudoti daugiau izoliacinių medžiagų, o tai didina statybų išlaidas.

Ši problema vis aštrėja, tačiau ją gali padėti išspręsti betonas, pagamintas iš kanapių.

Nepaisant esamų teisinių niuansų, vis dažniau ieškoma būdų, kaip kanapę panaudoti statybose. Pasirodo, kad sumaišius su kalkių ir vandens mišiniu, kanapės gali pavirsti į neįtikėtinai stiprią medžiagą, idealiai tinkančią statybose. Naujoji medžiaga vadinama kanapių betonu (angl. hempcrete).

Geriausia, kad ši medžiaga laikoma neigiama anglies dvideginiui. Tai reiškia, kad ši medžiaga yra iš aplinkos sugėrusi daugiau anglies, nei jos yra išleidžiama į atmosferą statybų metu. Tokio pastato anglies pėdsakas yra neįtikėtinai mažas, kadangi anglies dioksidas yra užrakinamas pačios medžiagos viduje.

Kanapių betonas taip pat pasižymi geresniais energetinio efektyvumo rodikliais, yra atsparesnis ugniai, reikalauja minimalios priežiūros ir manoma, jog toks pastatas galėtų stovėti šimtus metų.

Naudojant kanapių betoną statybose, galima būtų žymiai sumažinti statybos pramonės daromą anglies pėdsaką. O jei kanapių betonas būtų legalizuotas visame pasaulyje, jis taptų ekonomiškai patrauklesniu už tradicines statybines medžiagas.

Bet yra ir daugiau kanapių produktų, kurie gali pagerinti šiuolaikinį gyvenimą.

Kanapių superkondensatoriai

Daugelis jau turbūt ir iki šiol žinojo, kad kanapes galima naudoti statybose arba jas panaudoti, kaip vaistus. Tačiau greičiausiai retas žino, kad kanapės gali būti panaudotos gaminant superkondensatorius.

Kondensatorius yra dviejų laidininkų, vadinamų elektrodais, sistema, kuri turi savybę kaupti energiją tarp tų elektrodų sukurtame elektriniam lauke.

Baterijos pasižymi puikiu energijos tankiu, tačiau jos veikia efektyviau, kai energija paduodama lėtai ir kontroliuojamai. Kondensatoriai dažnai naudojami suteikti papildomos energijos, pavyzdžiui, kai reikia užvesti automobilį ar pagreitėti.

Tad baterijos yra efektyvesnės, kai reikia saugoti didelį kiekį energijos, o kondensatoriai naudojami tiekti energiją trumpais tarpais, bet su didele jėga.

Kondensatoriai sumažina didelės galios poreikį baterijoms ir taip pagerina jų tarnavimo laiką. Kondensatoriai taip pat yra labai svarbūs norint atgauti didžiąją dalį energijos, gaunamą stabdymo metu. Jie gali per trumpą laiką sukaupti didelį energijos kiekį, kuo nepasižymi baterijos.

Tad galia, kurią gali užtikrinti kondensatorius, tiesiogiai priklauso nuo medžiagos, iš kurios jis yra pagamintas. Medžiagos, turinčios itin didelį laidumą, paprastai yra geri kondensatorių elektrodai. Didesnis laidumas reiškia, kad daug elektronų gali pasidalinti tam tikra sritimi ir taip savaime pagerinti įkrovos rezultatus.

Natūralu, kad grafenui skiriama daugiausiai dėmesio. Jis pasižymi įspūdingais parametrais ir gali praktiškai iš karto duoti maksimalią galią. Tačiau grafeno baterijos yra siaubingai brangios ir kanapių kondensatoriai yra perspektyvi alternatyva.

„Superkondensatorius yra bendra elektros energijos kaupimo priemonė. Grafenas, vieno atomo storio įprasto grafito ir anglies nanomedžiagos versija, yra superkondensatorius, kurio laidumas pasiekia žymiai didesnį energijos tankį, tačiau jį gaminti yra labai brangu – 2000 JAV dolerių už 1 gramą. Kanapių superkondensatoriaus versijos gamybos kaina siekia 5000 JAV dolerių už 1 toną. Kanapė leidžia realizuoti šiuos technologinius pasiekimus. Didelio našumo kanapių pagrindo superkondensatoriai pakeis žmonijos suvokimą apie energiją“, - teigia „Titan Hemp“ kompanija, kuri dirba su kanapių pagrindo produktais.

„Mūsų prietaiso elektrocheminis našumas yra lygus ar net geresnis už grafeno pagrindu veikiančius įrenginius“, - sako David’as Mitlin’as, kuris yra vienas iš pagrindinių tyrėjų, dirbančių su kanapių pagrindo kondensatoriais. „Pagrindinis privalumas yra mūsų elektrodai. Jie yra pagaminti iš biologinių atliekų, naudojant paprastą procesą, todėl jie yra daug pigesni nei grafenas.“

Be to, iš kanapių pagamintos nanoplokštelės savo parametrais standartinius superkonsatorius viršija beveik 200 proc.

Labai tikėtina, kad kanapės prisidės prie superkondensatorių, skirtų elektra varomoms transporto priemonėms ir pramoniniams įrenginiams, atsiradimo. Bet ir įprastos transporto priemonės, varomos benzinu, gali tikėtis kanapių suteikiamos naudos.

Kanapių biodegalai

Augalinių aliejų panaudojimo idėja, kaip alternatyva įprastiems degalams, atsirado ganėtinai seniai. Pati koncepcija buvo sukurta 1895-aisiais metais, kai dr. Rudolf’as Diesel’is sukūrė pirmąjį dyzelinį variklį, naudojantį augalinį aliejų. Tačiau ir kanapių sėklos gali būti paverstos biodegalais.

Pasibaigus pasauliniam kanapių draudimui, pramoninių kanapių auginimas neabejotinai sukels didžiulį kanapių sėklų antplūdį. Kanapių stiebai gali būti panaudoti gaminant tradicines medžiagas, kaip popierių, virves, audinius, o sėklos gali būti paverstos į angliai neutralų kurą.

Remiantis hemp.com, „biodyzelinas yra vienintelis alternatyvus kuras, galimas naudoti bet kuriame įprastame dyzeliniame variklyje. Biodyzelinas gali būti laikomas bet kur, kur ir laikomas įprastas dyzelinas. Biodyzelinas yra saugus laikyti ir transportuoti, nes jis yra biologiškai skaidus, kaip cukrus, 10 kartų mažiau toksiškas nei valgomoji druska, o jo pliūpsnio temperatūra yra apie 300 Fareiheitų (beveik 150 Celsijaus laipsniai), kai tuo tarpu iš naftos pagaminto dyzelino pliūpsnio temperatūra yra 125 Farenheitai (beveik 52 Celsijaus laipsniai).“

Kanapių inžinerija

Yra daugybė būdų, kaip panaudoti kanapę, ir kiekvieną dieną mokslininkai, inžinieriai vis sugalvoja kažką naujo. Kad ir galimybę kanapes transformuoti į biologiškai skaidų plastiką.

Kanapių pritaikymo galimybės atrodo beribės ir tik pasaulinis kanapių draudimas stabdo nuo jų plačių galimybių išnaudojimo.

Kanapių inžinerija jau nuėjo ilgą kelią ir daugelis įvairių medžiagų, kuriose panaudotos kanapės, jau yra sukurtos ir įrodytas jų naudingumas bei galimybės. Dabar beliko padaryti vienintelį dalyką – panaikinti kanapes uždraudusius įstatymus.

Kaip kad sako „Hemp, Inc“ generalinis direktorius Bruce’as Perlowin’as, „dabar vis daugiau žmonių sužino apie kanapių privalumus ir vis daugiau valstijų (JAV) pamato kanapių duodamą ekonominę naudą. Kanapės tampa gana norimu ištekliu. Kol federalinis draudimas nebus panaikintas, mes visi privalome ir toliau šviesti visuomenę apie kanapę ir jos suteikiamas naudas.“

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(90)
(10)
(80)

Komentarai (3)