Itin plačiai nuskambėjusi istorija: iš kanapių pagamintas vaistas „pakeitė mano gyvenimą“ ir išgelbėjo nuo ligos, prieš kurią bejėgiai visi cheminiai vaistai (Video)  (1)

Nors medicininė marihuana yra teisėta ne vienoje JAV valstijoje, bet marihuanos pagrindu pagaminti vaistai yra neteisėti. Bent jau iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) patariamasis komitetas vieningai rekomendavo FDA patvirtinti Epidiolex vaistą, kurio veiklioji medžiaga yra kanabidolis (CBD). Tai yra ne haliucinogeninis junginys, kuris randamas marihuanoje (jis nesukelia „apsinešimo“ jausmo aut. past.).

Ir jei FDA sutiks su komiteto rekomendacija bei patvirtins Epidiolex vaistą, jis bus pirmasis iš kanapių pagamintas, patvirtintas ir JAV parduodamas vaistas.

Epidiolex yra skysto pavidalo vaistas, kurį sukūrė „GW Pharmaceuticals PLS“. Vaistas yra skirtas gydyti dvejoms itin retoms epilepsijos formoms: Lennox‘o-Gastaut‘o ir Dravet‘o sindromams gydyti. Abu sindromai prasideda vaikystėje, kartais sukelia pacientams traukulius, kurie prasideda jau nuo šešerių mėnesių amžiaus.

FDA komiteto posėdyje „GW“ pristatė 3-ijų Epidiolex vaisto tyrimų rezultatus, kurie buvo atlikti per 14 savaičių laikotarpį. Du iš jų buvo skirti pacientams sergantiems Lennox‘o-Gastaut‘o sindromu, o kitame tyrime buvo orientuojamasi į Dravet‘o sindromu sergančius žmones.

Kalbant apie rezultatus apskritai, Lennox‘o-Gastaut‘o sindromu sergantiems žmonėms traukulių, o Dravet‘o sindromu sergantiems ligoniams priepuolinių traukulių (viso kūno aut. past.) sumažėjo daugiau kaip 40 %. Remiantis „GW“, pagrindinis šalutinis Epidiolex vaisto poveikis yra mieguistumas, tačiau yra tikimybė, kad ilgas šio vaisto vartojimas gali sukelti kepenų pažeidimus.

Šiuo metu rinkoje nėra jokių vaistų, kurie būtų skirti specialiai Dravet‘o sindromu sergantiems žmonėms. Nors yra 6 vaistai, kuriais galima gydyti Lennox‘o-Gastaut‘o sindromu sergančius žmones, bet jie yra ne visada veiksmingi, todėl pacientams ir jų šeimos nariams tokie vaistai yra menka paguoda.

„Aš patiriu traukulius jau 10 metų“, - FDA posėdyje sakė iš Berklio, Kalifornijos kilęs 16-metis Sam‘as Vogelstein‘as, kuris vartoja Epidiolex vaistą. „Mano tėvai man sako, kad kartais aš patirdavau net 100 traukulių priepuolių per dieną.“

Vogelstein‘as save laiko pirmuoju žmogumi, kuris išbando Epidiolex vaistą nuo tokių traukulių. Jis jį pradėjo vartoti prieš 5-erius metus ir per pastaruosius 2-ejus metus nepatyrė nei vieno traukulio. „Jis (Epidiolex vaistas aut. past.) pakeitė mano gyvenimą“, - komitetui sakė Sam‘as Vogelstein‘as.

Pasak „Epilepsy Foundation“, trečdalis iš 3,4 milijono JAV sergančių epilepsija žmonių tiesiog negali kontroliuoti, per šiuo metu prieinamus gydymo būdus, juos kankinančių traukulių. Kaip ir Sam‘as Vogelstein‘as, „Epilepsy Foundation“ pastebi, kad Epidiolex yra tas vaistas, kuris pagaliau padeda žmonėms.

Nors šis vaistas yra skirtas epilepsijos gydymui, Epidiolex gali būti skirtas ir kitų ligų gydymui, tokių kaip artritas ir išsėtinė sklerozė. Tai patvirtino ir tyrimai, kuriuose ligoniai buvo gydomi kanabidoliu. Jei Epidiolex bus FDA patvirtintas (šiuo metu šis vaistas dar nepatvirtintas aut. past.), gydytojai galės šį vaistą skirti pacientams, kurie serga ankščiau išvardintomis ligomis.

FDA galutinį sprendimą dėl Epidiolex turėtų paskelbti iki birželio 27 dienos. Jei Epidiolex bus patvirtintas, Sam‘o Vogelstein‘o atvejis gali tapti pirmuoju iš daugelio pacientų, kurių gyvenimai iš tikrųjų pasikeis į gerąją pusę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (1)