Tikra nelaimė sergantiems - Brugada sindromas: suvalgai didesnį kąsnį ir sustoja širdis  ()

9 metų berniukui iš Turkijos, atsikandus dešrainio, sustojo širdis. Berniukas buvo iškart nugabentas į vietinę ligoninę, kur jam atstatytas širdies ritmas ir diagnozuotas retas susirgimas - Brugada sindromas, rašo „The daily mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brugada sindromas tai specifinė klinikinė ir elektrokardiografinė, neretai šeiminė, patologija, pasireiškianti tipingais elektrokardiografiniais pokyčiais ir dažna staigia širdine mirtimi, nesant struktūrinės širdies ligos ir vainikinių arterijų patologijos. Brugada sindromo dažnis bendroje populiacijoje tikrai retas - 0,05 – 0,1%. Kitaip tariant, šią diagnozę gali išgirsti daugmaž 5 žmonės iš 10.000 Tikslus dažnis nežinomas, nes sindromas kurį laiką gali kliniškai nepasireikšti arba pokyčiai jo atveju gali būti nepastovūs ir todėl likti nediagnozuoti.

Lietuvos mokslininkų straipsnyje (visą tekstą galite rasti čia) skaičiuojama, kad blogesnė prognozė sergančiųjų vyrų negu moterų. Jiems staigios mirtys dažnesnės net 5,5 karto.

Kaip rašoma mediciniame žurnale „Pediatrics“, tokia diagnozė dažniau ištinka daug alkoholio vartojančius asmenius. Šio berniuko tragedija – tik liūdnas įrodymas, kad kartais ligą gali sukelti labai netikėti veiksniai.

„Kartais vienas pirmųjų sindromo požymių gali būti su nervu klajokliu susijusio SCA būklė, kai valgoma labai dideliais kąsniais. Todėl jei vaikas į ligoninę dėl širdies problemų atvežtas iškart po to, kai valgė daug maisto, jis turėtų būti patikrintas ir dėl Brugados sindromo“, - skelbia Stambulo medikų komanda.

Tad ir šios nelaimės atveju pilna burna maisto – dešrelės ir duonos – sukėlė nervo spaudimą, kuris ir sustabdė širdies veiklą.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()