Fregoli sindromas - nepavydėtina liga, kai visą pasaulį paverčia šiurpiu siaubo filmu  ()

Kai mes įsimylime, mums atrodo, kad matome savo mylimą žmogų visur, kur tik einame. Tačiau kas būtų, jeigu iš tiesų matytume tą žmogų visur, kur tik eitume?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu turėtumėte Fregoli sindromą, jūs iš tikrųjų manytumėte, jog visi sutikti žmonės yra jūsų mylimas žmogus – tik užsimaskavęs. Skamba šiurpiai, ar ne?

Pirmą kartą Fregoli sindromas buvo aprašytas 1927 metais, kai pacientas manė, kad aktorė, vardu Robine, apsimeta kitais žmonėmis. Sindromas buvo pavadintas žinomo XIX-XX amžiaus aktoriaus Leopoldo Fregoli vardu – kadangi jis buvo žinomas dėl savo sugebėjimo įkūnyti visus scenos personažus.

2014 metais atlikta literatūros apie šį sindromą apžvalga rodo, kad šios ligos apibrėžimas nėra aiškus. Tačiau vien faktas, kad toks sindromas egzistuoja, pasako svarbius dalykus apie žmogaus smegenis. Psichologas Stephane Thibierge iš Paris Diderot universiteto rašo, kad Fregoli sindromas rodo, jog atpažinimo ir tapatybės identifikavimo procesai yra skirtingi procesai: sindromu sergantys žmonės gali atpažinti kitaip atrodančius žmones, tačiau jie negali suprasti, kad jie yra skirtingas tapatybes turintys žmonės.

Fregoli sindromas priklauso kategorijai, vadinamai „klaidinančio identifikavimo sindromais“, ir yra stipriai susijęs su kitu geriau žinomu Kapgro sindromu. Nuo jo kenčiantys žmonės be jokio pagrindo mano, kad jų mylimieji buvo pakeisti apsišaukėliais.

Kaip dažnai pasitaiko šis Fregoli sindromas? Pasirodo, jis yra itin retas. Pasaulyje iš viso užfiksuota vos 40 atvejų, kurių nedidelė dalis yra psichikos sutrikimų turintys pacientai – taip pat nedidelė dalis jų serga demencija.

Parengta pagal curiosity.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()