„Telia“ tarė viso gero „Huawei“: mobiliojo ryšio tinklo atnaujinimu ir 5G ryšio plėtra užsiims kita įmonė  (2)

Telekomunikacijų ir IT paslaugų bendrovė „Telia“ pasirašė strateginės partnerystės susitarimą su Švedijos bendrove „Ericsson“ dėl mobiliojo ryšio tinklo atnaujinimo ir 5G ryšio plėtros. Penkerių metų trukmės sutartis su „Ericsson“ Lietuvoje atvers kelią ne tik tvaresniam, bet ir efektyvesniam tinklo veikimui, rašoma pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dviejų Švedijos mobiliojo ryšio pradininkų – „Telia“ ir „Ericsson“ – partnerystė Lietuvoje mūsų klientams leis pasiūlyti pažangiausias mobiliojo ryšio galimybes ir skatins tvarios skaitmeninės visuomenės kūrimą. Atnaujinta 4G ir netrukus ateisianti 5G technologija žmonėms ir daugeliui verslo sektorių suteiks kokybinį šuolį daugelyje sričių – nuo švietimo, medicinos iki transporto ir laisvalaikio“, – sako Danas Strömbergas, „Telia“ vadovas Lietuvoje. Jis „Telia“ grupėje atsakingas ir už Estijos bei Danijos rinkas.

„Ericsson“ bus pagrindinis „Telia“ partneris Lietuvoje, kurio įranga bus naudojama radijo prieigos tinkle (angl. radio access network, RAN). Per artimiausius trejetą metų Lietuvoje „Telia“ su „Ericsson“ įranga iš viso planuoja atnaujinti apie 2000 bazinių stočių. Tai dar labiau pagerins dabartinę 4G ryšio kokybę ir užtikrins greitą 5G ryšį, kuris ilgainiui bus prieinamas visoje Lietuvoje. Iki šiol savo mobiliajame RAN tinkle „Telia“ naudoja „Huawei“ įrangą, kurios nuo kitų metų bus palaipsniui atsisakoma.

 

Paklaustas, dėl ko „Telia“ vykdys tokią veikiausiai nepigią rokiruotę 4G tinkle (jokių techninės įrangos pirkimo ir keitimo sąnaudų „Telia“ neatskleidžia), „Telia Lietuva“ atstovas žiniasklaidai Audrius Stasiulaitis 15min rašė: „Apie saugumą visame pasaulyje dabar kalbama kaip niekada daug ir ne viena šalis dėl to pakeitė ne tik savo požiūrį, bet įstatymus. Todėl bendra geopolitinė aplinka, išaugę saugumo reikalavimai, galimos sankcijos ar nauji reglamentai yra tie veiksniai, į kuriuos planuodamos savo veiklą privalo atsižvelgti visos bendrovės, įskaitant ir „Telia“. Saugumas yra pats didžiausias mūsų prioritetas ir buvo vienas pagrindinių pirkimų proceso kriterijų, tačiau galutiniams sprendimui įtakos turėjo ir kokybė, ir tvarumo, ir bendrų eksploatavimo sąnaudų vertinimas“.

Su „Ericsson“ Lietuvoje diegiamas „Telia“ 5G tinklas iki penkių kartų efektyviau naudos elektros energiją, o tai ypač svarbu atsižvelgiant į nuolat augančias duomenų apimtis ir „Telia“ tikslą jau 2030 metais savo veikloje pasiekti nulinę CO2 emisiją.

 

„Ericsson“ Šiaurės ir Vidurio Europos vadovė Jenny Lindqvist sako, kad bendrovė džiaugiasi galėdama toliau stiprinti savo partnerystę su „Telia“ klientams Lietuvoje diegiant patobulintą 4G ir būsimą komercinį 5G ryšį. „Naujos kartos 5G technologija yra skaitmeninių inovacijų katalizatorius, transformuojantis verslą ir pramonę bei suteikiantis Lietuvos ekonomikai reikalingą impulsą tokiais neapibrėžtumo laikais. Kurdami atsparesnę, protingesnę ir tvaresnę visuomenę, mes kartu su „Telia“ siekiame, kad 5G tuo pačiu metu ateitų tiek į Baltijos, tiek į Šiaurės šalis“.

2018 m. „Telia“ pirmoji Lietuvoje išbandė 5G ryšį realiai veikiančiame tinkle. Komercines naujos kartos 5G mobiliojo ryšio paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) paskelbus oficialias sąlygas po 5G dažnių aukciono.

„Telia Company“ 5G ryšį Suomijoje įjungė 2019 m. Šiemet naujos kartos komercinis mobilusis 5G ryšys pradėtas teikti Norvegijoje ir Švedijoje, o artimiausiu metu jį įjungti planuoja ir Danija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(9)
(11)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: