Visus sužavėjęs projektas iš kišenės traukia naują kozirį: mažas modulinis branduolinis reaktorius per dieną pagamintų 50 tonų vandenilio

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

aliektrikas 2020-12-15 17:04
Kas čia per mada pasidarė - rodyti terminę agregato galią? Nemandrikaukit, rodykit kiek tas švilpukas gali elektros išsukti! Juk aiškiai ne daugiau kaip 1/3. O tai kaip tūlam tautiečiui palyginti su Kauno HES?
who 2020-12-16 11:39
Straipsniai dažnai būna tik užuominos tipo. Reikia rasti info ir išspręsti pačiam. Pamankštinti smegenis kitaip sakant 50t per parą skamba per daug gerai, nors čia rašo per dieną. 5kg kad užpildyti Toyota Mirai baką. Galima aptarnauti 10tūkst. automobilių per dieną, kurių kiekvienas nuvažiuos po 600km. Jei tai būtų VDV el. turbina, teorinis efektyvumas 50%, realiai kaip sakėt arčiau 30%, nes pati turbina irgi praranda dalį energijos. Mitshubishi yra sukūrę turbinas, kur gali naudoti iki 30% vandenilio, kas reiškia atitinkamai mažiau kuro ir išmetamų produktų. Gryno dar turbūt niekas nedegina. Su H2 cele, efektyvumas konvertuojant į el. iki 80%, bet dideliems kiekiams konvertuoti turbūt nėra pritaikymo. Jei H2 šiame reaktoriuje gaminamas kaip šalutinis šilumos produktas, tai geriau nei gerai. Tikiuosi greitai pergyvensim el. baterijų beprotybę ir ateis H2 kaip universalus kuras.
immortallt 2020-12-16 12:34
Who, deginti vandenilį VDV, tai tas pats kas viskį pilti į kuro baką. Labai energetiškai ir pinigų prasme neefektyvu. 50 tonų pagaminti viena, dar reikia suspausti/suskystinti. Tada dar reikia į automobilius išpilsyti. Prieš kelis metus bent jau infrastruktūros kaina per parą užpildyti 20 automobilių buvo 1 mln. eurų. Čia tik infrastruktūra, bet vandenilio kainos, kintamų išlaidų. Omeny vien tik infra apsimokėti, 30€ kuro užpildymas. Vandenilis dar kainuos mažiausiai 40€ (jei žalias). Branduolinės reakcijos šalutinis produktas vandenilis? Na branduoliniame reaktoriuje dažniausiai vyksta skilimas (na neliečiame fission reaktorių), tai Helį į vandenilį skaidyti daug daugiau energijos reikia, nei gauti. Vandenilį sujungti nėra iš ko, tai mažiausia molekulė. Tad greičiausiai turima omeny, kad tiek vandenilio gali pagaminti elektrolizės būdu. Bet kažkaip kyla įtarimas, kad stipriai apsiskaičiuota, nes na vandenilio 50 tonų pagaminti, tai per valandą pagamintų vandenilio kurio energetinė vertė 71 MWh. Turint omeny efektyvumą maksimalų 80%, tai toks reaktorius turėtų turėti 90 MW elektrinę galią. Jau ne toks ir mažas.
who 2020-12-16 12:41
Nuliūdinai, bet progresas vyksta, tik gal ne taip greitai kaip el. baterijų. Kita vertus, kai tiek suinvestuota į šią sritį, reikia kad praeitų baterijų generacija. Tik klausimas, kokio masto žala gamtai bus. Nors, jei viską auginsim hidroponikoj su distiliuotu H2O, who cares, tik kad gyvybės rūšių skaičius vis mažės. Šalutinis produktas, turiu omeny, kad pasitelkiant reaktoriaus generuojamą šilumą, galima suskaldyti H2O.