TOP 10 pačių nuodingiausių cheminių medžiagų žmogui – vienoms užtenka vos kelių miligramų nužudyti, kitoms vos kelių sekundžių, o trečią žmonės leidžiasi savo noru  (1)

Įvairūs chemikalai yra labai paplitę aplinkoje. Nors dauguma yra visiškai nepavojingi ar net gyvybiškai svarbūs, kiti gali jus greitai nužudyti. Pristatome keletą pavojingiausių cheminių medžiagų, su kuriomis, tikimės, niekada nesusidursite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Batrakotoksinas

Batrakotoksinas yra vienas iš stipriausių žmonėms žinomų nuodų. Centrinėje ir Pietų Amerikoje paprastai jis naudojamas nuodingosioms strėlių antgaliams iš nuodingų medlaipių varlių (Dendrobatidae). Nors lietuviškas varlių pavadinimas neatrodo grėsmingai, angliškai jos žinomos kaip poison dart frognuodingų strėlių varlėmis.

Įdomu tai, tam, kad varlės galėtų išskirti cheminę medžiagą, joms reikia laikytis dietos, kurioje būtų pievavabalių Melyrid rūšies vabalai. Mechanizmas dar nėra iki galo suprastas, tačiau manoma, kad šie vabalai per savo mitybą kaupia batrakotoksiną.

Batrakotoksinas yra labai stiprus steroidinis alkaloidas, kuris turi kardiotoksinį ir neurotoksinį poveikį. Priešnuodis iki šiol nėra sukurtas.

9. Chloro trifluoridas

Chloro trifluoridas garsėja gebėjimu korozuoti stiklą. Tai vadinamasis interhalogeninis junginys, bespalvis, labai ėsdinantis ir ypač reaktingas chemikalas.

Daugiausia jis naudojamas kaip raketinio kuro komponentas ir jį galima laikyti tik fluoru apdorotuose metaliniuose induose. Kai ši nemaloni cheminė medžiaga susiduria su vandeniu, tai sukelia labai sprogstamą reakciją.

8. Kalio cianidas

Kalio cianidas yra labai nuodingas chemikalas, kuris nužudo per kelias minutes. Dėl šios priežasties istoriškai kai kurie žymūs žmonės ją vartojo kaip savižudybės piliulę.

 

Tarp aukų yra tokie žinomi žmonės kaip Eva Braun (ilgametė Hitlerio partnerė), Josephas Goebbelsas, Heinrichas Himmleris, Alanas Turingas ir daugelis kitų. Profesionalūs entomologai cianidą taip pat naudoja kaip žudymo priemonę rinkdami ypač jautrių vabzdžių egzempliorius.

7. VX (Venomous Agent X – nuodingasis agentas X)

VX arba Venomous Agent X yra bjaurus nervus veikiantis agentas, specialiai sukurtas naudoti kare. Jį sukūrė Didžiosios Britanijos kariniai mokslininkai. Mirtinai pavojinga yra vos 10 mg dozė.

Tai sintetinis cheminis junginys, priklausantis fosfatų klasei, konkrečiai - tiofosfonatas.

VX gali patekti į kūną įkvėpus ar per odą ir nėra lengvai suskaidomas aplinkoje. Veikiant VX, stipriai sutrikdomi nerviniai signalai tarp nervų ir raumenų sistemų, dėl to ilgą laiką paralyžiuojami visi kūno raumenys, įskaitant diafragmą, todėl ištinka mirtis dėl asfiksijos (uždusimo).

6. Botulino toksinas A, taip pat žinomas kaip botoksas

Botoksas arba botulino toksinas A yra labai paplitusi kosmetikos cheminė medžiaga, kuri taip pat yra viena iš toksiškiausių gamtoje randamų cheminių medžiagų. Šį neurotoksinį baltymą gamina Clostridium botulinum bakterija ir kitos giminingos jos rūšys.

 

Jis yra toks toksiškas, kad pakaktų tik 1,3–2,1 ng/kg (nanogramo kūno kilogramui), kad jis nužudytų. Taigi galite paklausti, kodėl jis naudojamas kosmetinėje chirurgijoje?

Dėl savo gebėjimo paralyžiuoti raumenis, jis labai mažomis dozėmis idealiai tinka gydyti raukšles ir apsaugo nuo raumenų spazmų.

5. Ricinas

Ricinas yra plačiai žinomas kaip labai pavojinga cheminė medžiaga. Vis dėlto jo galima lengvai rasti ricinmedžio sėklose.

Tai labai stiprus toksinas, o dozė, prilygstanti vos keliems valgomosios druskos grūdeliams, užmuš žmogų iš karto. Ricinas kurį laiką buvo tiriamas dėl jo galimo pritaikymo kare, tačiau galiausiai susidomėjimas buvo nukreiptas į zariną.

4. Zarinas

Zarinas yra labai stiprus nervų agentas, nužudantis auką per mažiau nei dešimt minučių. Įkvėpus zarino plaučių raumenys paralyžiuojami ir ištinka mirtis uždusiant.

Daugelis institucijų zariną laiko potencialiu masinio naikinimo ginklu. Todėl 1993 m. Cheminių ginklų konvencija visiškai uždraudė jo gamybą ir atsargų kaupimą

3. Strichninas

Strichninas yra senas žudikų naudojamas nuodas. Paprastai jis naudojamas nepageidaujamiems kenkėjams naikinti, tačiau jis gali būti naudojamas ir žmonėms.

Anksčiau buvo manoma, kad juo galėjo būti nunuodytos istorines asmenybes, tokios kaip Aleksandras Didysis ir bliuzo muzikantas Robertas Johnsonas.

 

2. Nikotinas

Nikotiną augalai sukūrė kaip gynybos mechanizmą nuo kenkėjų. Dėl šios priežasties tai yra vienas stipriausių toksinų pasaulyje.

Be sukeltų didelių priklausomybių mažomis dozėmis, nikotino poveikis didelėmis dozėmis yra mirtinai pavojingas. Nacionalinio darbuotojų saugos ir sveikatos instituto (NIOSH) duomenimis, 5 mg/m3 nikotino poveikis yra „iškart pavojingas gyvybei ir sveikatai“.

1. Natrio cianidas

Natrio cianidas paprastai naudojamas kaip pramoninis reagentas. Nors cianidas maloniai kvepia migdolais,  po kelių sekundžių ištinka mirtis.

Cianidas jungiasi su citochromo c oksidaze, baltymu mitochondrijose, ir sustabdo deguonies patekimą į ląsteles.

Tarp kitų pavojingiausių chemikalų taip pat yra azidoazido azidas (labai jautri sprogstamoji medžiaga), dimetilo kadmis ir fluorantimono rūgštis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(7)
(10)

Komentarai (1)