Svajonių būstas greičiau ir pigiau – moduliniai namai: kas yra modulinis namas, kiek trunka statyba ir svarbiausia – kiek kainuoja?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2021-01-14 13:42
Labai tikėtina, kad kaina perkant iš įmonės kuri gamina ir stato tokius modulinius namus bus mažesnė 15%, Bet taip pat nepamirškit kad parduodant kaina taip pat bus mažesnė. Man nepatinka lietuvių mentalitetas, kad namas turi būti prašmatnesnis ir didesnis už kaimynų. Aš išvis sekantį namą statysiu 1 aukšto iš keletos jūrinių konteinerių ir apsiūsiu karkasu iš pramoninių pastatų "buterbrodų" skarda + PU putos + skarda. Visa tai stovės ant plokščio pamato o šildymas elektros kabeliukais grindyse + kondyškės vėsinimui. Gailiusi kam stačiau perbrangiai ir kam man reikėjo dviejų aukštų. Kvadratūra gyvenamų erdvių bus vidutinė bet su daug nuolat negyvenamų edvių, tokių kaip darbo ir pramogų erdvės. Gal pavyks mano koncepcijas išbandyti ant draugų kailio nes jie nori statytis ir neprieštarauja mano supratimui koks turi būti namas (pigus ir funkcionalus) Apie ekologiją ir eksploatacijos pigumą net nekalbu čia savaime suprantami dalykai. Išvis draugams liepiau pradėti savo svajonių namą projektuoti nuo stogo kad ir kaip anekdotiškai tai skambėtu, bet reikės kažkur sudėti PV saulės baterijas, ta prasme kad pasirinktu stogo kampą ir kryptį tinkamą 20-45 laipsniai ir statmenai į prietus +/- palei galimybes ir kad tokio ploto būtu nemažiau 100-150 m2.
immortallt 2021-01-14 16:47
Daugiau nei pusė teksto - loginės klaidos ar reikšmingi netikslumai "Daugeliu atvejų moduliniai namai taip pat laikomi surenkamaisiais, nes dauguma segmentų yra pagaminti ne vietoje." - tai kuo skiriasi? Nes šiaip abu pagaminti gamykloje. Moduliniais dabar pradedama vadinti, kur pastatų dalimis/kambariais veža. Surenkamaisiais - kur sienomis. Moduliniais dažnai iš tikrųjų vadinami iš konteinerių statomi. "Dėl supaprastinto proceso, naudojamo moduliniams namams kurti, statybininkai gali užtikrinti, kad jūsų namuose naudojamos medžiagos yra ekologiškai saugios ir tvarios." Absoliučiai nesusiję su moduliniais/surenkamais namais. "Dėl projektavimo ir statybos proceso pritaikomumo gamintojams lengva įsigyti ekologiškų ir tvarių medžiagų." Lengva jų įsigyti, kad ir kaip statai. "Statant jau pagamintą modulinį namą iš modulių yra pašalinama 80% statybų darbų, lyginant su tradicinių namų statyba." Kaip čia taip? Ar 80% darbų aikštelėje? Nes jei 80% sumažėtų darbų apimtis, turint omeny, kad medžiagos kainuoja kiek mažiau nei pusę namo kainos, tai statyba tokių namų būtų apie 30% pigesnė turint tokį patį kokybės ir dizaino rinkinį. Taip nėra. "Modulinis namų finansavimas yra lengvesnis ir pigesnis nei tradiciniai namai." ir "Paprastai modulinio namo vidutinė kaina bus 15% mažesnė nei panašaus dydžio namo, kuris pastatytas naudojant tradicinius metodus." Ne, nėra. Tokiam namui gauti paskolą Lietuvoje yra sunkiau. Taip, gali būti pigiau, jei turima omeny konteinerinius ar pan., ar neitin kokybiškus gaminius, arba standartinius, tačiau nėra pigiau jei statoma pagal savo projektą ir ne konteinerio tipo/išplanavimo namą. Mes norėjome iš skydų statyti pagal savo projektą, ant 10k€ brangiau gaunasi nei karkasinį vietoje rinkti. Kodėl? Nes visi skydininkai, kurie rimtai daro darbą, užkrauti užsakymais eksportui. Net ir COVID atveju eilė yra nuo 6 mėnesių pas visus. Dabar dar žiūrėčiau pre-cut karkaso surinkimą, būtų dar pigiau, nei vietoje pjaustyti medieną, nes elementariai greičiau. Bahuriux, kad mums daugiau išėjo ant langų, durų, vidaus apdailos ir pan.. Kur tikrai neefektyviai susiplanavau, tai visgi šildymo sistemą. Reikėjo atsisakyti vamzdelių grindyse, o dvigubai daugiau išsivedžioti rekuperacinei sistemai ir šildyti/šaldyti būtent per rekuperaciją. Net rekuperatorius yra ŠS įmontuotas. Aišku, mes statėme karkasinį namą. Fasado apdaila ir nepigiai atsiėjo, nes darėme su moldingais, tinkuotą. Kiti apkala dailylentėm, kurias po to kas keli metai dažo, tikrai pigiau būtų buvę kartais, bet namas gyvenimui, o ne papildomam darbui. Antras aušktas - čia jau architektūrinis sprendimas. Nėra aiškaus atsakymo, kas pigiau 1 ar 2 aukštai. Vieno aukšto name daugiau yra pamato ir stogo ploto. Dviejų aukštų name dėl laiptinės išauga sąnaudos (užima plotą, geri laiptai kainuoja riebiai).