Nepavydėtina situacija: vyras siūlo miesto valdžiai beveik 60 mln. eurų, kad tik padėtų rasti pamestus ketvirčio milijardo eurų vertės bitkoinus  (29)

Neviltyje esantis vyras pametė savo kietąjį diską, kuriame buvo bitkoinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš virtualių valiutų problemų yra galimybė jas pamesti arba tapti nepasiekiamomis. Vienas iš tokių atvejų nutiko Jungtinės Karalystės kompiuterių inžinieriui Jamesui Howellsui, kuris 2013 m. netyčia išmetė standųjį diską su maždaug 232 mln. eurų vertės bitkoinais.

35-erių Howellas „iškasė“ 7500 bitkoinus dar 2009 m., kai jie buvo beveik nieko neverti. Jis atsisakė savo kasybos darbų po to, kai jo merginai nusibodo kompiuterių keliamas triukšmas – po to jis išpardavė savo įrangą, tačiau pasiliko kietąjį diską, kuriame buvo jo privatūs raktai reikalingi pasiekti uždirbtus bitkoinus.

2013 m. valydamas savo stalą, Howellas netyčia išmetė diską. „Turėjau du identiškus kietuosius diskus ir išmečiau ne tą. Žinau, kad aš ne vienintelis žmogus, kuris kada nors išmetė ne tą daiktą, tačiau žmonėms tai paprastai nekainuoja daugiau nei 200 milijonų svarų", - teigė nelaimėlis.

Kietasis diskas atsidūrė vietiniame sąvartyne Niuporte, Pietų Velse, kur jis buvo palaidotas po žeme.

Howellas ne kartą prašė Niuporto miesto tarybos padėti jam atgauti bitkoinus ir pasiūlė 25 proc. atlygį – beveik 59 mln. eurų, jei tai padėtų atgauti diską.

 

Kyla klausimas, ar kietasis diskas, kuris aštuonerius metus buvo palaidotas sąvartyne, vis tiek veiks.

Optimistiškai nusiteikęs Howellas teigė: „Nėra jokios garantijos dėl aplinkos, kurioje jis buvo, tačiau yra dalykų, kurie man suteikia pasitikėjimo. Išorinis korpusas gali būti surūdijęs. Tačiau vidiniame diske, kuriame saugomi duomenys, turėtų būti gera tikimybė, kad tai vis dar veikia. Tačiau kuo ilgiau tai tęsiasi, didėja tikimybė, kad diskas nebeveiks“.

Pasak Howello, rizikos draudimo fondas sutiko paremti projektą ir jis mano, kad yra būdas susiaurinti paiešką.

„Kai sąvartyne bendras šiukšlių konteineris užsipildė, jam buvo suteiktas serijos numeris ir jis buvo nutemptas į atvirą duobę ir palaidotas. Jam taip pat suteiktas vietos tinklelio nuorodos numeris. Jei galėčiau pasiekti sąvartyno įrašus, galėčiau nustatyti savaitę, kurią išmečiau kietąjį diską; galėčiau nustatyti šiukšliadėžės, kurioje jis buvo, serijos numerį ir tada galėčiau nustatyti, kur yra vietos tinklelio nuoroda", - paaiškino jis.

 

Tačiau, atrodo, kad Niuporto tarybai rizika nusveria galimą naudą.

„Nuo 2014 m. Į Niuporto miesto tarybą buvo kreiptasi daug kartų dėl galimybės gauti IT įrangos dalį, kurioje, kaip sakoma, yra bitkoinai. Sąvartyno kasimo, atliekų laikymo ir apdorojimo išlaidos gali sudaryti milijonus svarų. Net jei mes galėtume sutikti su jo prašymu, kyla klausimas, kas padengtų išlaidas, jei kietasis diskas nebūtų rastas arba sugadintas tiek, kad nebūtų įmanoma atkurti duomenų. Todėl mes aišku, negalime jam padėti šiuo klausimu.", - sakė tarybos atstovas.

Panašus įvykis neseniai nutiko ir programuotojui Stefanui Thomasui, kuris pametė slaptažodį standžiajame diske, kuriame yra 7002 bitkoinai, verti 200 mln. eurų. Jam liko du spėjimai, kol kriptografija taps visam laikui nepasiekiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai (29)