Išsigelbėjimas pavargusiems dirbti pele: nepamainomos klaviatūros klavišų kombinacijos  (7)

Dauguma žmonių didžiąją dienos dalį dirba kompiuteriu. Kasdienes užduotis atliksite patogiau ir sutaupysite laiko, jei mokėsite „klavišų kalbą“ – klaviatūros mygtukų kombinacijas, kurias siūlo populiariausios operacinės sistemos „Windows“ ir „macOS“. Apie efektyviausias kombinacijas pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dažnas nustebtų sužinojęs, kad vos kelių klaviatūros mygtukų paspaudimais gali atverti netyčia uždarytą puslapį ar sukurti naują darbalaukį. Įvairios kombinacijos padidina produktyvumą ir sutaupo nemažai laiko. Klavišų kombinacijos naudingos dar ir todėl, kad sumažina riešo įtampą. Dažnai varginame rankas naudodami pelę, o juk nemažai veiksmų greičiau atliktume be jos“, – tvirtina Martynas Vrubliauskas.

Kaip įsiminti svarbiausias kombinacijos?

Egzistuoja šimtai klaviatūros kombinacijų, tačiau visų įsiminti tikrai nebūtina. Svarbu įsidėmėti pagrindines ir kasdienių užduočių atlikimas jau taps daug paprastesnis.

„Nesunku pastebėti klaviatūroje „Windows“ logotipu papuoštą mygtuką. Tai pagrindinis daugelio kombinacijų klavišas, sudarantis „duetus“ su kitais mygtukais. „Apple“ įrenginiuose analogiškas klavišas yra „Command“ (). Šiais pagrindiniais mygtukais atliekame daugumą komandų“, – paaiškina ekspertas.

Kaip keliais mygtukų paspaudimais atidaryti netyčia uždarytą puslapį ar užrakinti ekraną? Dalinamės 5 naudingiausiomis kombinacijomis „Windows„ ir“ Apple „ įrenginiams.

„Windows“ įrenginių kombinacijos:

 

mygtukas atidaro pradžios (angl. Start) meniu, kuriame galima aktyvuoti visas kompiuteryje įdiegtas programas – jas pasiekti galima rodyklių klavišais.

1. + D
visi programų langai nuleidžiami žemyn ir rodomas darbalaukis. Programų langai atstatomi paspaudus pakartotinai.
2. + I
pasiekiamas „Windows“ nustatymų meniu. Paspaudus Windows + L, akimirksniu užrakinamas ekranas ir grįžtama į prisijungimo langą. Ši funkcija naudinga, jei reikia trumpam atsitraukti nuo kompiuterio, tačiau išjungti jo nenorime.
3. + ,(kablelis)
Jei naudojate „Sticky notes“ užrašų programėlę ir jūsų darbalaukis nuklotas užrašų lapeliais, juos ir kitus programų langus akimirkai patraukti ir pamatyti dokumentus galėsite pasinaudoję šia kombinacija.
4. Shift + Delete
ištrina pasirinktą dokumentą negrįžtamai, prieš tai neperkeldamas jo į šiukšliadėžę.
5. Ctrl + Shift + Esc
įjungia užduočių tvarkyklę (angl. „Task Manager“ ), kurioje galite patogiai uždaryti užstrigusias programas ar kontroliuoti kompiuterio procesus.

„Apple“ įrenginių kombinacijos:

1. ⌘ + Q
visiškai išjungiama atidaryta programa, o ⌘ + H – leidžia paslėpti atidarytą langą, tačiau neišjungia programos.
2. ⌘ + Shift + 3
nufotografuoja visą ekraną, kai ⌘ + Shift + 4 – leidžia iškirpti ir nufotografuoti norimą ekrano vietą, o ⌘ + Shift + 5 – atidaro visus įrankius, leidžiančius karpyti, fotografuoti ir filmuoti ekrano vaizdą.
3. ⌘ + Control + Q
jei kompiuteris kažkur paliekamas ir bijoma, kad kas nors jame šniukštinės, ši kombinacija labai greitai užrakins ekraną ir be slaptažodžio įeiti nepavyks.
4. ⌘ + ← (rodyklė į kairę)
Sugrįžtame į anksčiau lankytus interneto puslapius, o ⌘ + → (rodyklė į dešinę) – sugrąžina į ką tik uždarytą puslapį.
5. ⌘ + Shift + T
išgelbėja, kai netyčia uždarome interneto puslapį naršyklėje. Ši kombinacija atidaro paskutinį uždarytą tinklalapį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(11)
(-5)

Komentarai (7)