Mirtingiausios statybos, kainavusios tūkstančių gyvybių. Vienos jų pražudė 120 000 gyvybių (Foto, Video)  ()

Neteisingai vykdant statybos projektą, rezultatai gali būti siaubingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statybos pramonė dėl savo pobūdžio gali būti labai pavojinga. Iš tikrųjų tokia pavojinga, kad ji gali pasiglemžti tūkstančius gyvybių statant tik vieną didžiulį projektą.

Daugelio žmonių aukų, prarastų įgyvendinant šiuos projektus, buvo galima lengvai išvengti. Liūdna tiesa, kad už kai kuriuos didžiausius inžinerijos laimėjimus istorijoje buvo sumokėta tikru krauju ir ašaromis. Pateikiame keletą mirtingiausių statybos projektų istorijoje.

Šis sąrašas apima gana neseną istoriją, kai įrašai yra daugiau ar mažiau patikimi.

8. Huverio užtvanka, JAV

Žuvusiųjų skaičius: 112

Tikriausiai vienas iš garsiausių statybos projektų istorijoje, Huverio užtvanka yra įspūdinga konstrukcija, išnaudojanti Kolorado upės jėgą. Atsižvelgiant į projekto mastą, žuvusiųjų buvo palyginti nedaug.

Ji statyta 1931–1936 m. Didžiosios depresijos metu. Jos statyba buvo didžiulių pastangų, kuriose dalyvavo tūkstančiai darbuotojų, rezultatas ir kainavo daugiau nei šimtą gyvybių. Iš pradžių, 1933 m. ji buvo žinoma kaip Boulderio užtvanka, o 1947 m. Kongreso rezoliucija buvo oficialiai pervadinta prezidento Huverio (JAV prezidentas 1929-1933 m.) garbei.

 

Mirtis nulėmė šilumos smūgis, širdies sustojimas ir kiti veiksniai, susiję su atliekama užduotimi. Matyt, gandai apie kūnus, palaidotus tarpusavyje sujungtuose betoniniuose blokuose, yra tik mitas.

Plačiau apie Huverio užtvanką ir naudotus inžinerinius sprendimus - musų straipsnyje čia.

7. Asuano užtvanka, Egiptas

Žuvusiųjų skaičius: apie 500

Asuano užtvankos statybą 1958 m. finansavo Sovietų Sąjunga, kuri tiekė statybinę techniką, elektrinės įrangą, siuntė statybų specialistus. Užtvanką suprojektavo Sovietų Sąjungos užtvankų statybos institutas „Hidroprojekt“.

1960 m. buvo pradėta užtvankos statyba, trukusi 10 metų. 1970 m. Asuano užtvanka buvo pastatyta ir atidaryta tuometinio prezidento Nasero. Vandens saugykla visiškai užsipildė 1976 m. Dabar rezervuaras yra plačiai žinomas kaip Nasero tvenkinys. Užtvanka ir rezervuaras išgelbėjo šalį nuo dviejų didžiulių sausrų bei nuo kelių netikėtų potvynių.

 

Projektui reikėjo nukreipti Nilo upę, kuri turėjo didelį poveikį aplinkai ir kultūrinei aplinkai. Dėl milžiniško projekto masto, buvo perkelta maždaug 100 000 žmonių ir prarasta daug brangių archeologinių vietų.

6. Karakoramo greitkelis, Pakistanas ir Kinija

Žuvusiųjų skaičius: daugiau nei 900

Karakorumo plentas jungtinėmis Kinijos ir Pakistano pastangomis pradėtas statyti 1959 m., užbaigtas 1979 m., o viešai naudojamas nuo 1986 m. Statybų metu žuvo apie 810 pakistaniečių ir 200 kinų, dėl nuošliaužų arba nukritę.

Ši magistralė tęsiasi daugiau nei 1200 kilometrų ir sujungia Islamabadą Pakistane su Kašgaru Kinijoje. Tai aukščiausias pasaulyje asfaltuotas tarptautinis kelias. Kelias kerta kelis klastingiausius ir nestabiliausius kalnus pasaulyje.

Dėl šios priežasties nenuostabu, kad didžiąją dalį mirčių sukėlė nuošliaužos. Tai vis dar kelia rimtą pavojų daugeliui eismo dalyvių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(83)
(5)
(78)

Komentarai ()