Paprastas klausimas su nepaprastu atsakymu – ar torpeda galėtų nuskandinti ledlaužį? O gal jo tvirtas korpusas jį apsaugotų? (Foto, Video)  (1)

Jei torpeda atsitrenktų į ledlaužį, ar pakaktų jo tvirto korpuso, kad jį apsaugotų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ledlaužiai yra vieni iš tvirčiausių laivų, išskyrus karo laivus. Sukietintais korpusais ir galingais varikliais, vienintelė šių laivų egzistavimo priežastis yra nutiesti kelią per storą jūros ledą.

Praeities nelaimės, kaip ir „Titaniko“ nuskendimas, aiškiai parodo, kokie klastingi dideli ledo luitai, pavyzdžiui, ledkalnis, gali būti jūroje. Tačiau ledlaužiai reguliariai kovoja su storu ledu. Natūralu, kad tai verčia susimąstyti, kokie ištvermingi šie laivai iš tikrųjų yra?

Ar jie galėtų, pavyzdžiui, išgyventi tiesioginį torpedos poveikį? Pasidomėkime, kaip hipotetinis scenarijus gali atrodyti.

Kas yra ledlaužis?

Ledlaužiai yra labai specializuoti laivai, suprojektuoti taip, kad galėtų prasiveržti per jūros ledą. Šie laivai turi labai modifikuotus korpusus (ir priekius), kurie leidžia perkirsti ledą nepažeidžiant laivo korpuso. Ledlaužiai egzistuoja jau kurį laiką – vienas ankstyviausių XI amžiaus pavyzdžių vadinamas kočiu.

Ledlaužiams paprastai pavesta lydėti prekybos laivus per storą jūros ledą arba jie patys naudojami kaip tyrimų laivai poliariniuose regionuose.

Jūros ledo storis, su kuriuo jie gali susidoroti, visiškai priklauso nuo laivo dydžio, galios ir konstrukcijos. Didesni laivai, pavyzdžiui, rusų „50 Let Pobedy“ gali susidoroti su 5 metrų storio ledu. Mažesni laivai, tokie kaip „RV Polarstern“, gali laužyti kuklesnio storio, iki 1,5 metro storio ledą.

Tokie laivai yra labai svarbūs norint išlaikyti daugelio poliarinio regiono laivybos kelių pralaidumą ir dėl savo vaidmens yra linkę plaukioti vienose nemaloniausių vietų pasaulyje.

 

Kuo ledlaužiai yra tokie ypatingi?

Dauguma ledlaužių dažniausiai būna didesni laivai, tačiau kai kurie mažesni laivai taip pat gali atlikti panašią funkciją. Nepriklausomai nuo dydžio, ledlaužiai paprastai turi keletą bendrų savybių:

Stiprūs korpusai. Kadangi jų pagrindinis tikslas yra sutriuškinti ledą ir sudaryti vandens kelią, jų korpusai turi būti specialiai sustiprinti ir sutvirtinti, kad būtų galima įveikti papildomą stresą. Jie taip pat padengti mažos trinties tirpalu, kuris palengvina slydimą ledu.

Galingi varikliai. Sutraiškyti ledą reikia daug jėgų. Dėl šios priežasties dauguma ledlaužių varomi dyzeliniais arba atominiais varikliais.

Speciali forma. Ledlaužiai priekyje dažnai būna platesni nei gale. Ši „ašaros“ forma suteikia galimybę atverti platų kanalą per ledą.

Apvali nosis. Nors įprasti laivai paprastai turi smailią nosį, kad galėtų perpjauti bangas, ledlaužio nosis paprastai būna apvalesnė. Kai laivas trenkiasi į ledą, apvali nosis priverčia laivo priekį pakilti ant ledo. Tada didžiulis laivo svoris jį sutraiško iš viršaus.

Vandens purkštuvai. Kai kuriuose ledlaužiuose yra karšto vandens purkštuvai, esantys šiek tiek žemiau vandens linijos, kurie padeda pašalinti ledą.

Visos šios savybės padeda ledlaužiui atlikti savo funkciją. Dauguma šiuolaikinių ledlaužių laivų yra taip gerai suprojektuoti šiam tikslui, kad ledo laužymas nepakenkia laivo korpusui.

Ką torpeda padaro laivui?

Torpedos yra niokojantys ginklai, skirti sprogti susidūrus su antžeminių laivų ar povandeninių laivų korpusais arba labai arti jų. Nors ankstyvieji pavyzdžiai buvo gana paprasti, šiuolaikinėse torpedose yra labai sudėtinga elektronika (pvz., pasyvusis sonaras) ir kiti prietaisai, skirti savarankiškai valdyti arba valdyti nuotoliniu būdu.

 

Paprastai tariant, senesnės torpedos padaro žalą sprogdamos tiesiai prieš taikinio korpusą, tikintis išmušti skylę tiesiai per jį. Tai, teoriškai, leis vandeniui užlieti laivą, galų gale jį nuskandins.

Laivui nuskandinti dažnai reikia ne vieno tiesioginio smūgio. Tiesą sakant, yra keletas karo laivų, pavyzdžiui, Antrojo pasaulio karo Japonijos eskadrinis minininkas „Musashi“, kuriems reikia kelių tiesioginių smūgių, kol galiausiai laivas nuskandinamas.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, torpedų technologijos toliau tobulėjo. Iš dalies tai lėmė poreikis ieškoti būdų apeiti torpedos gynybos strategijas, pavyzdžiui, torpedos diržus. Be to, pagerėjus gynybinėms priešlėktuvinėms galimybėms, torpedas paleidusiems lėktuvams reikėjo tai padaryti iš didesnio aukščio ir iš toliau. Dėl to buvo daug sunkiau surengti tiesioginį smūgį, jau nekalbant apie kelis tiesioginius smūgius.

Galiausiai buvo sukurti projektai, leidžiantys torpedai sprogti tiesiai po priešo laivu. Tai kritiškai susilpnintų laivo kilį ir mirtinai sužeistų laivą. Ji netgi galėjo padalinti laivą į dvi dalis, taip „sulaužydama jo nugarą“.

Šiuolaikinės torpedos paprastai būna dviejų tipų: šiluminės ir elektrinės. Pirmoji naudoja specialų kurą, pavyzdžiui, „OTTO Fuel II“, kurį galima deginti be išorinio deguonies šaltinio, varyti dujų turbinas ar ašinius stūmoklinius variklius, kurie torpedas varo didesniu nei 60 mazgų (110 km/val.) greičiu. Kuro deginimo metu taip pat gali būti įpurškiamos kitos cheminės medžiagos, pavyzdžiui, hidroksilamonio perchloratas (HAP), kad būtų užtikrintas dar didesnis greitis.

 

Elektrinės torpedos paprastai yra lėtesnės, tačiau turi kitų privalumų (ir trūkumų), palyginti su šiluminėmis.

Bet kuriuo atveju šiuolaikinės torpedos naudoja borto sonaro ir „komandinio laido“ arba šviesolaidžio kabelio mišinį, kad užmegztų duomenų ryšį su ugnies valdymo sistema. Procesas yra gana sudėtingas, tačiau nereikia nė sakyti, kad šiuolaikines torpedas aptikti ir jų išvengti gali būti labai sunku.

Naudojant šiuolaikines torpedas, detonacija paprastai įvyksta dėl smūgio (kaip ir tradicinių torpedų) arba dažnai maždaug už metro nuo tikslinės korpuso zonos, vadinamos „nužudymo dėže“. Tai pasiekiama naudojant iš anksto užprogramuotus duomenis kartu su laive esančiu sonaru arba ugnies kontrolės instrukcijomis, perduotomis per komandų laidą.

Torpedos nukreipiamos į tą laivo dalį, kurią labai sunku tinkamai apsaugoti, be to, sugadinus šią laivo dalį, paties laivo svoris gali pakenkti laivui.

Artimos torpedos paprastai pažeidžia laivus trimis bangomis. Pirmasis yra tikrasis detonavimas. Tai sukuria slėgio bangą, dėl kurios po laivu susidaro milžiniškas oro burbulas. Kai burbulas kyla, jis iškelia laivą iš vandens, sukeldamas didžiulį stresą laivo korpusui. Kai šis burbulas neišvengiamai išsisklaido, laivas vėl nusileidžia sprogimo paliktoje tuštumoje, todėl laivo korpusas sulinksta dėl savo svorio.

Galiausiai, likusi tuštuma vėl užpildoma vandeniu vandens paviršiuje sukuriant didelį į geizerį panašų darinį. Dėl šios priežasties laivo korpusas, dabar nusileidęs, dar kartą sulenkiamas, tik jau į viršų. Visa tai įvyksta per kelias sekundes.

Tai puikiai matoma šiame video:

 

Įtempimų, kuriuos sukelia šis kėlimo-nukritimo-kėlimo procesas, paprastai pakanka mirtinai pakenkti laivo kiliui. Galbūt net tiek, kad laivą perpjautų į dvi dalis. Tačiau jei laivui pavyks išgyventi susidūrimą su torpeda, greičiausiai jis bus stipriai apgadintas ir jį reikės skubiai remontuoti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(59)
(10)
(49)

Komentarai (1)