Unikalūs SSRS titaniniai povandeniniai laivai, turėję tapti NATO siaubu – kodėl JAV niekada nepastatė tokių pačių (Video)  (2)

Sovietų Sąjunga kadaise manė, kad Šaltojo karo įkarštyje povandeniniame kare turi pranašumą prieš JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusai savo „Alfa“ klasės povandeninių laivų korpusus konstravo iš titano. Titaniniai povandeniniai laivai pasižymėjo geresniu greičiu ir galėjo nerti greičiau, giliau ir tyliau. Jie galbūt netgi galėjo apsiginti nuo Amerikos ir NATO torpedų.

JAV karinis jūrų laivynas niekada nesekė sovietų pavyzdžiu, nes titano korpusai buvo brangesni ir sudėtingesni. Pažvelkime atidžiau į titaninių povandeninių laivų privalumus ir trūkumus.

Sovietinis projekto 705 „Lira“ (taip pat vadinamas „Alfa“) branduolinis povandeninis laivas buvo moderniausias septintajame dešimtmetyje. Jis pasiekė anksčiau nepasiekiamą greitį ir buvo tyliausias povandeninis laivynas sovietų laivyne.

Lira“ korpusams būtų naudojamas titanas, o naujas švinu aušinamas reaktorius aprūpino laivą, kad jis galėtų greitai panerti ir išlaikytų didelį manevringumą. „Lira“ klasės laivai buvo greičiausi kada nors pastatyti povandeniniai laivai – greitis siekė įspūdingą 41 mazgą (76 km/h).

Titanas turėjo daug privalumų

Titano lydinys paprastai yra stipresnis nei plienas, bet sveria perpus mažiau. Bet jis yra brangesnis nei plienas net tris ar penkis kartus. Titanas taip pat labiau atsparus sūriame vandenyje. Jis gali atlaikyti didesnį spaudimą gilesnio nardymo metu – iki 670 m gylio.

 

Bet padaryti titano korpusą nėra lengvas žygdarbis. Suvirinimas yra sudėtingas ir dėl menkiausios klaidos suvirinimo fazės metu titanas gali tapti trapus ir mažiau tvirtas. Bet koks klaidingas suvirintojų žingsnis sukurtų broką, dėl kurio būtų pavojinga giliai nardyti. Didesnis slėgis gali pažeisti susilpnėjusį korpusą. Todėl suvirintojai dirbo brangiuose įrenginiuose, kuriuose buvo argono dujų, o darbas buvo pavojingas.

Jungtinės Valstijos žinojo apie „Lira“ klasės galią, greitį ir slaptumą ir atidžiai žvelgė į titano konstrukciją. Titanas yra retas ir brangus, palyginti su geležimi. Titaną taip pat nėra lengva formuoti.

 

JAV karinis jūrų laivynas svarstė galimybę sukurti savo titano tiekimo grandinę, bet nusprendė, kad pastangos ir išlaidos nebus to vertos. Vietoj to, buvo nuspręsta pagerinti povandeninio karo pajėgumus, o ne pasirinkti titano korpusą.

Karinis jūrų laivynas sukūrė sunkiasvorę torpedą MK 48, kuri lėkdama 63 mazgų (117 km/h) greičiu sunaikintų „Lira“ laivus. Tuo tarpu, britai pagamino greitaeigę torpedą, vadinamą „Spearfish“. Amerikiečiai taip pat pradėjo kurti priešvandeninę raketą „Sea Lance“, galinčią nešti torpedą ar giluminį užtaisą, kad sudaužytų „Lira“ klasę.

Ne toks dominantis kaip atrodė

Tarp 1968 iki 1981 metų, sovietai pastatė tik septynis „Alfa“ klasės povandeninius laivus. Jie turėjo sudėtingą reaktorių, dėl kurio remontas buvo sudėtingas. Titanas pasirodė problemiškas, nes kai kurių laivų korpusas įtrūko, todėl tai buvo brangus ir sudėtingas projektas.

 

„Liros“ taip pat nebuvo tokios tylios, kaip tikėjosi sovietai, nors buvo manoma, kad titanas yra paramagnetinis, todėl plaukimas būtų tylesnis. Nepaisant to, kad jų priežiūra buvo brangi, jie buvo naudojami iki Šaltojo karo pabaigos, bet vėliau visi buvo nurašyti ir atiduoti į metalo laužą.

Taip JAV karinis jūrų laivynas padarė gerą pasirinkimą nevystyti savo titaninių laivų. Medžiaga yra brangi ir sudėtinga apdirbti. Kartais svarstant naujus gynybos įsigijimo projektus geriau leisti savo priešininkui iššokti į priekį ir pamatyti, kur yra trūkumai, ir išsiaiškinti geriausią būdą, kaip neutralizuoti pranašumus. Sovietų laivai buvo greiti dėl titano, tačiau jie nebuvo tokie tylūs, kaip skelbiama. Amerikiečiai manė, kad titanas nėra vertas rūpesčių ir išlaidų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(3)
(35)

Komentarai (2)